Vágólapra másolva!
Hatalmas csalódás érte a Cavalierst: egyik legjobb játékosuk, Carlos Boozer elfogadta a Utah ajánlatát, amire a Cleveland ráadásul pénz híján nem is tud kontrázni. A 23 éves erőcsatárt nevezték az olimpiai "Dream Teambe" is, amelynek csütörtökön hirdették ki a végleges keretét.

A Cleveland nem élt a szerződéshosszabbítási jogával, mert már Carlos Boozer új, az újoncszerződésnél sokkal előnyösebb kontraktusát tervezték. A döntésükkel szabaddá (egész pontosan zárolt szabadügynökké) tették a csatárt, aki ugyanakkor úgy nyilatkozott, nem áll szándékában távozni a Cavalierstől, amely 2002-ben a Duke egyetem harmadik évfolyamáról draftolta. Csütörtökön azonban a Jazz letett egy hatéves, 68 milliós dolláros ajánlatot Boozer elé, ez pedig aláírta. A Clevelandnek 15 napja van, hogy ellenajánlatot tegyen, de nincsen erre pénze a fizetési sapka alatt, így míg a Jazz a tavalyi palánk alatti vergődését szárnalásra válthatja (Salt Lake Cityben már az új Karl Malone-t látják a 15,5 pontos, 11,4 lepattanós játékosban), a Cavaliers alapembert veszít a tavalyi év újonca, LeBron James mellől.

A Spurs szerencséjére Emanuel "Manu" Ginobili viszont marad San Antonióban. Az argentin hátvédnek 50-55 milliót ajánlott hat évre a kétszeres texasi bajnok, így Ginobili valószínűleg nem egyezkedik tovább a Nuggetsszel. A Denvernek ezután már csak Kobe Bryant marad (hiszen tegnap a Suns lenyúlta a clipperses Quentin Richardsont), aki azért, valljuk be, nagy falat nekik egy kicsit. Manu döntését egyébként Hedo Türkoglu távozása segíthette: a török mindenes az Orlando Magic hatéves, 39 milliós ajánlatát fogadta el, így a Spursben még több szerep juthat az argentinnek.

A szabadügynök-piac legjobb centere, Mark Blount megegyezett az "anyaegyesületével", és aláírta a Celtics által ajánlott hatéves megállapodást. A Boston így meg tudta tartani egyetlen komoly szabadügynökét, aki a múlt szezonban 10,3 pontot és 7,2 lepattanót szerzett átlagban, és második volt Shaquille O'Neal mögött a mezőnystatisztikában (56,6%). A Celtics a "középszint-kivételét" használta a leigazolására, aminek a 76ers örült a legkevésbé.

Nagyon szerették volna megszerezni ugyanis Blountot, de így Brian Skinnerrel egyeztek meg, aki legutóbb a Milwaukee Bucksban játszott. A Philadelphia állítólag a teljes "középszintjét", picit több mintb ötmillió dollárt ajánlott Blountnak, de pechjére a bostoniak 750 000 dollárral többről indítottak, így a hat év alatt 41 milliót fizetnek a centernek. Skinner statisztikái azonosak Blountéval (10,5 és 7,3), két poszton is bevethető, és a Sixersnek nagyon kell egy jó nagy ember, hiszen Samuel Dalemberten kívül csak Marc Jackson és a vénséges vén Derrick Coleman van nekik elöl 8utóbbit nem is biztos, hogy megtartják).

Szintén hat évet és mintegy 30 millió dollárt ajánlott Rafer Alstonnak a Toronto Raptors, amely krónikus irányítóbajban volt Alvin Williams térdsérülése miatt. A legutóbb a Miami Heatben játszó, streetballos stílusú Alston 10,2 pontot és 4,5 gólpasszt tudott a múlt szezonban, és Torontóban Jalen Rose-nak segíthet, aki így végre visszamehet dobóhátvédnek.