Vágólapra másolva!
A 30 klub közül már csak a Chicago Bulls nyeretlen az NBA-ben: a 90-es éves sikercsapata ezúttal a szárnyaló Phoenix otthonában maradt alul. A legendás Michael Jordan által hat bajnoki címre vezérelt Bikák beállították saját negatív idénykezdési rekordjukat: az 1967/1968-as szezonban ugyancsak 9 vereséggel nyitottak.

Épp csak hogy "szebb" a mérlege a New Orleansnek, amely a Utah Jazz csarnokában - az orosz Andrej Kirilenko 18 pontja ellenére - szerezte meg első diadalát. A mérkőzés nagyszünetében a Utah visszavonultatta a pályafutását 19 idény után tavaly májusban befejező John Stockton 12-es mezét.

"Mindannyian részesei vagytok ennek a fantasztikus karriernek, csodálatos érzés volt előttetek játszani" - mondta meghatottan a 42 éves legenda. A kétszeres olimpiai bajnok, 10-szeres All Star-válogatott Stockton az NBA történetének legeredményesebb gólpasszadója (15 806) és labdaszerzője (3265), ráadásul egyedül ő büszkélkedhet azzal, hogy ilyen hosszú pályafutás során kizárólag egyetlen klub színeiben lépett pályára.

Az NBA legjobb 50 játékosa közé beválasztott, szerénységéről és példás életviteléről is ismert klasszis előtt a Salt Lake City-iek hat mezt vonultattak vissza. A nyolcadik minden bizonnyal a tavaly nyáron a Lakershez távozott Karl Malone 32-es trikója lesz.

Dallasban az előző idény legjobbjává választott Kevin Garnett 21 ponttal és 17 lepattanóval vezette sikerre a Minnesotát. A texasiaknál hiányzott a vasárnap Denverben bokasérülést szenvedett német Dirk Nowitzki, aki még legalább 7-10 napig nem lesz hadra fogható.

Még el sem kezdődött, máris befejeződött a 2004/2005-ös idény Alvin Williams, a Toronto Raptors kosarasa számára. A 30 éves irányító februári térdműtétje óta harcképtelen, ráadásul - mivel az orvosok nem tapasztaltak javulást - hétfőn újabb operáción esett át. Williams az előző szezonban 56 mérkőzésen lépett pályára, és ezeken 9,1 pontos, illetve 4,1 gólpasszos átlagot ért el.

Zenével vigasztalódik a bajnokság történetének legsúlyosabb büntetését kapó Ron Artest: az Indiana Pacers játékosa ugyanis az idényben már nem léphet pályára, mivel a Detroit Pistons elleni pénteki mérkőzésen tömegverekedést provokált.

"Lemezcégem, a Truwarier hamarosan kiadja a CD-met, így eltiltásom alatt a rapkarrieremre összpontosítok. Fogok ruhát és cipőt is reklámozni, és talán írok egy könyvet" - foglalta össze a 2004/2005-ös szezonra vonatkozó terveit a 25 éves sztár, hozzátéve: sajnálja a történteket, mivel neki csak a szurkolók 0,1 százalékával van baja.

A fegyelmi bizottság rajta kívül még nyolc kosarast büntetett meg, összesen 143 alapszakasz-találkozóra. A megrovások elsősorban a vendégcsapatot érintik, amelyből Artest mellett Stephen Jacksont 30, a másik nagy sztárt, Jermaine O'Nealt 25, az irányító Anthony Johnsont öt, Reggie Millert pedig egy meccsre tiltották el.

Az összecsapáson 46 másodperccel a lefújás előtt tört ki a botrány, miután Artest durván szabálytalankodott a hazai kedvenc Ben Wallace-szal szemben, aki egy pofonnal vett elégtételt. Csakhamar a két kispad is egymásnak esett, majd a nézőtérről eltalálták Artestet egy pohárral. Erre a sértett Jacksonnal és O'Neallel együtt felmászott a tribünre, és ökölcsatába keveredett a Pistons-szurkolókkal.

A Detroitból Wallace 6, Chauncey Billups, Elden Campbell és Derrick Coleman pedig 1-1 találkozót kénytelen kihagyni. "A magunk részéről elnézést kérünk az incidensért, ugyanakkor teljes támogatásunkról biztosítjuk az eltiltással sújtott játékosainkat" - jelentette be a legendás Larry Bird klubelnök. A bajnokság egyik esélyesének számító Indiana ezzel szinte kilátástalan helyzetbe került, hiszen három legjobbját vesztette el hosszabb időre. Egyetlen megoldás az lehet, ha sikerül új embereket igazolnia a sztárok helyére.

Eredmények:
Memphis Grizzlies - San Antonio Spurs 93-90
legjobb dobók:
Wells 26, Cardinal 13, Wright 10, illetve Duncan 26, Parker 18, Barry 12.

Dallas Mavericks - Minnesota Timberwolves 82-83
ld:
Jo. Howard 22, Harris 14, Dampier, Daniels 11-11, illetve Garnett 21, Cassell 16, Hudson 11.

Phoenix Suns - Chicago Bulls 100-82
ld:
Marion, Stoudemire 21-21, Nash 15, illetve Gordon 20, Curry 17, Deng 13.

Utah Jazz - New Orleans Hornets 75-76
ld:
Kirilenko 18, Arroyo, Okur 10-10, illetve Magloire 20, Nailon 16, Armstrong 10.