Vágólapra másolva!
Maradt remény az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) 2004/05-ös idényének megmentésére, ugyanis az egymással bérvitában álló klubtulajdonosok és hokisok (NHLPA) képviselői helyi idő szerint szerdai megbeszélésén sikerült közelíteni az álláspontokat.

A chicagói O'Hare repülőtéren tartott ötórás megbeszélésen Trevor Linden, a játékos szakszervezet elnöke, valamint Harley Hotchkiss, az NHL elnökségének vezetője abban állapodott meg, hogy még ezen a héten újra tárgyalóasztalhoz ülnek. A mostani egyeztetésen nem volt jelen a két "nagy főnök", Gary Bettman az NHL és Bob Goodenow az NHLPA részéről.

"A párbeszéd jó hangulatban zajlott, de jelen pillanatban még nem lehet semmit sem kijelenteni" - jegyezte meg Linden, a Vancouver Canucks csatára. Ha a feleknek néhány napon belül nem sikerül megállapodniuk a kollektív szerződésről, akkor törlik a 2004/05-ös szezont. Eddig a 1230 alapszakasz-mérkőzésből 662-t kellett elhalasztani.

Az eddigi álláspont szerint a profik lemondanának bérük 24 százalékáról, míg az elmúlt évtizedben 1,8 milliárd dollár veszteséget felhalmozó csapattulajdonosok változatlanul azon fáradoznak, hogy elfogadtassák a fizetési sapkát, vagyis azt a maximált költséget, amelyet egy-egy klubban összesen a játékosok bérére lehet fordítani.

A mostani idényben eddig 352 olyan játékos jött Európába, aki tavaly még a tengerentúlon kereste kenyerét. Az "exodus" érinti Magyarországot is: a Ferencváros megszerezte Rob Niedermayer (Anaheim Mighty Ducks) és Jason Strudwick (New York Rangers) játékjogát, míg az NHL-es múlttal nem rendelkező, ám a profiligában szereplő St.Louis Blues alkalmazottja, Szuper Levente a Dunaújvárosi AC-Invitelt erősíti.