Vágólapra másolva!
Magyar idő szerint hétfő hajnalban, 0.30 órakor kezdődik a tengerentúli amerikaifutball-bajnokság, az NFL döntője, a Super Bowl. A címvédő New England Patriots és a Philadelphia Eagles csatáját a jacksonville-i stadionban csaknem 100 ezren, világszerte pedig mintegy 150 millióan követik majd nyomon.

A találkozó esélyese a New England, már csak azért is, mert nemcsak tavaly, hanem 2002-ben is diadalmaskodni tudott - mindig az utolsó másodpercben lőtt 3 pontossal, azaz mezőnygóllal -, így a remek formában lévő bostoni játékosok többsége tudja, milyen a Super Bowl semmihez sem hasonlítható hangulata.

Az alapszakaszban a főcsoportját fölényesen megnyerő Philadelphia ugyanakkor az elmúlt időszakban háromszor is botlott a döntőbe jutás küszöbén. Jó hír az Eagles-rajongók számára, hogy a liga egyik legjobb labdaelkapója, Terrell Owens decemberi bokatörése után először vállalja a szereplést, márpedig ő és az irányító Donovan McNabb félelmetes párost alkot.

A Patriotsban Tom Brady irányító pályafutása során még soha sem kapott ki a rájátszásban (8 győzelem), és ha most is diadalmaskodik, NFL-rekordot állít be, de a megszakítás nélküli kilencedik siker a klubnak is hasonlót jelentene. Ráadásul az utóbbi két győzelem alkalmával mindig őt választották a Super Bowl MVP-jének, vagyis legértékesebb játékosának. Abszolút rekorder lehet viszont a vezetőedző, Bill Belichick, aki eddig a playoffban kilencszer nyert és csak egyszer kapott ki, így most holtversenyben áll a legendás Vince Lombardival, akiről egyébként elnevezték a bajnoknak járó trófeát.

Mindkét gárda viszonylag simán jutott el a fináléig. A Philadelphia a Minnesota Vikings (27-14) és az Atlanta Falcons gárdáját (27-10) egyformán könnyedén gyűrte le még Owens nélkül is. A New England pedig előbb a kiváló támadósereggel büszkélkedő Indianapolis Coltsot leckéztette meg (20-3), majd az NFL legjobb védelmét felvonultató, alapszakaszgyőztes Pittsburgh Steelers kapott hatalmas pofont (41-27) a bajnoktól.

A mérkőzés kimenetele még kérdéses, az azonban már most biztos, hogy nem fordulhat elő ismét az a malőr, ami a tavalyi döntőn, amikor is a sokat tapasztalt popdívának, Janet Jacksonnak egy tudatos "attrakció" következtében elővillant a mellbimbója. Most ugyanis egy igazi lovag, Sir Paul McCartney, az ex-Beatle ad koncertet a nagyszünetben. "Csak akkor lesz ilyen balhé, ha meztelenül lépek fel" - viccelődött a 62 éves szupersztár.

Az összecsapást a Sport1 élőben közvetíti.