Vágólapra másolva!
Nem született megállapodás az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) egymással bérvitában álló klubtulajdonosai és hokisai között a liga vezérkara által szabott utolsó határidőig, de még egyik fél sem jelentette be hivatalosan, hogy teljes mértékben törlik a 2004/05-ös szezont.

A magyar idő szerint hétfő hajnali, több mint ötórás washingtoni tárgyaláson kormányzati közvetítők is részt vettek, további részletek nem ismeretesek. Amúgy ezen a napon rendezték volna meg a hagyományos Kelet-Nyugat All-Star gálát.

Noha Gary Bettman, az NHL első számú vezetője a hétvégét jelölte meg mint utolsó időpontot az esetleges megegyezésre, a felek várhatóan kedden és szerdán ismét asztalhoz ülnek.

Az elmúlt évtizedben 1,8 milliárd dollár veszteséget felhalmozó klubtulajdonosok a bérek maximálását szeretnék elérni, a profik viszont mereven elutasítják ezt.

Amennyiben mégis létrejön a megállapodás, az alapszakasz az eredetileg kiírt 82 helyett 28 mérkőzést tartalmazna csapatonként. Ha nem, akkor az NHL lesz az első tengerentúli liga, amelyben bérvita miatt egy teljes idényt törölnek.

A kényszerszünet 151 napja tart, eddig az 1230 alapszakasz-találkozóból 824 maradt el, és az All Star-gálát sem tartották meg.

A mostani idényben eddig 379 olyan játékos jött át Európába, aki tavaly még a tengerentúlon kereste kenyerét. Az "exodus" érinti Magyarországot is: a Ferencváros megszerezte Rob Niedermayer (Anaheim Mighty Ducks) és unokatestvére, Jason Strudwick (New York Rangers) játékjogát, míg az NHL-es múlttal nem rendelkező, ám a profiligában szereplő St. Louis Blues alkalmazta Szuper Levente a Dunaújvárosi AC-Invitelt erősíti. A két magyar csapat szerdán bajnoki mérkőzést vív egymással.