Vágólapra másolva!
Az utolsó pillanatokban váratlanul nagy engedményt tett az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) játékosszervezete (NHLPA) a kompromisszumra hajlandónak mutatkozó klubtulajdonosoknak, így maradt remény, hogy a bérvita miatt október óta szünetelő idény mégis beinduljon. Közben Miroslav Satant, a szlovákok sztárját arról értesítették, hogy úgy készülődjön, hamarosan indul a bajnokság.

Az elmúlt napokban szinte megállás nélkül tárgyalt a két fél. A bérek maximálásához, az úgynevezett fizetési sapka bevezetéséhez ragaszkodó vezérkar előbb 32, majd 40 millió dollárban szabta meg az egy klub által bérekre fordítható összeget, a hokisok viszont ezt eleinte mereven elutasították.

Aztán kedden már ők rukkoltak elő egy 52, majd 49 millió dolláros csomaggal. A csapattulajdonosok viszont ezt nem fogadták el, és elmondásuk szerint megtették utolsó ajánlatukat, amely 42,5 millió dolláros fizetési plafonról szól.

Gary Bettman, az NHL első számú vezetője szerint, ha a hokis szervezet magyar idő szerint szerda 17 óráig nem fogadja el ezt, akkor végérvényesen törölni kell a 2004/05-ös szezont.

"Ha mind a harminc gárda maximálisan kihasználná a játékosok által javasolt 49 millió dolláros bérplafont, akkor ott tartanánk, mint tavaly. Ezért számításaink szerint 42,5 millió lenne a megfelelő mértékű fizetési sapka" - fogalmazott Bettman.

Bob Goodenow, az NHLPA vezetője válaszában jelezte: tisztában van vele, hogy most a játékosok térfelén "van a korong", de a liga ajánlatának jelenleg csak kilenc csapat tudna megfelelni. Az előző szezonban a Detroit Red Wings költötte a legtöbbet fizetésekre, összesen 82,9 millió dollárt, a legkevesebbet pedig a Pittsburgh Penguins, 21,65 milliót.

Közben a jelenleg a Slovan Bratislavát erősítő, a múlt heti, budapesti Pannon GSM-tornán a legjobb csatárnak választott Miroslav Satan a szlovák Pravda című lapnak elárulta, az egyik jó ismerőse felhívta, hogy úgy készüljön, hamarosan indul a szezon, mert európai idő szerint szerda este megszületik a megállapodás.

"Ami tegnap még csak pletyka volt, az most már valósággá válhat. Mivel az eredetileg tervezett szezon harmadát játsszuk le, a tulajdonosoknak így csak harmadannyi bért kell kifizetniük. Ez már nekik is megéri" - nyilatkozta az elvben a Buffalo Sabres alkalmazásában álló, kétszeres All Star-válogatott Satan.

Tomas Kaberle, a Toronto Maple Leafs cseh hátvédje, aki most a Kladnóban szerepel, osztja szlovák társa véleményét: "Ma vagy holnap nagy nap lesz. De ha nem, akkor is megtartom magamnak, ki értesített az NHL-szezon beindulásáról."

A tengerentúli bajnokság várható beindulásának van magyar vonatkozása is, hiszen a Ferencvárosnál játszik két NHL-es hokis, Rob Niedermayer és Jason Strudwick. Ők szerdán mutatkoznak be a Dunaújváros-Invitel otthonában, bár előbbi szemsérüléssel bajlódik, és lehet, hogy elmarad a debütálása.

Ezzel kapcsolatban képviselőjük, Kassai György elmondta, ha valóban sikerül az NHL-es feleknek megegyezniük a bérvitában, a kanadai jégkorongozók azonnal utaznak vissza hazájukba.

"Bár hivatalos értesítést egyikük sem kapott, a fejlemények ismeretében nem zárható ki, hogy csak most szerdán lehetnek a csapattal, és az Alba Volán elleni vasárnapi mérkőzés időpontjában már otthon lesznek. Kész őrület, ami szeptember óta az NHL-ben zajlik" - tette hozzá.

A bérvita miatt a kényszerszünet már 153 napja tart, ezalatt az 1230 alapszakasz-mérkőzésből 834-et töröltek, és a hagyományos All Star-gálát sem rendezték meg az elmúlt hétvégén.

Az 1893 óta létező Stanley-kupának eddig csupán egyszer, 1919-ben nem volt győztese, akkor a világszerte több millió halálos áldozatot követelő spanyolnáthajárvány a hokisok között is szedett áldozatot: a Montreal Canadiens egyik alapembere, Joe Hall halt meg, és sokan betegedtek meg a Seattle Metropolitans elleni döntősorozat alatt.