Vágólapra másolva!
A jégkorongot nemzeti sportként szerető Kanada valósággal gyászba borult, ugyanakkor az európai csapatok vezetői fellélegeztek azok után, hogy szerdán eldőlt, törlik az észak-amerikai profiliga (NHL) 2004/05-ös szezonját a klubtulajdonosok és a hokisok közötti bérvita megoldatlansága miatt.

Gary Bettman, az NHL első számú vezetője magyar idő szerint szerda este 7 órakor jelentette be hivatalosan, hogy nem rendeznek mérkőzést. Ez azt jelenti, hogy azok a játékosok, akik jelenleg Európában (379-en vannak ilyenek), illetve a kanadai és Egyesült Államok-beli alacsonyabb osztályokban szerepelnek, ott is maradhatnak. Magyar vonatkozás, hogy a Ferencvárost erősítő kanadai Rob Niedermayernek és Jason Strudwicknak sem kell visszautaznia hazájába.

Így aztán az érintett ligákban folytatódhatnak a magas színvonalú csaták, míg az április 30. és május 15. közötti ausztriai világbajnokságon ténylegesen a legnagyobb sztárok léphetnek fel nemzeti hovatartozástól függetlenül.

Mivel az utóbbi két vb-t nyerő kanadai együttes a tervek szerint április 26-án a magyarok ellen vív felkészülési mérkőzést, így ugyancsak a tengerentúli szuperklasszisokat lehet majd látni a Papp László Budapest Sportarénában, amennyiben a két szövetségnek sikerül megegyeznie.

Ami az NHL jövőjét illeti, a játékoslegendának számító Wayne Gretzky - aki jelenleg a Phoenix Coyotes társtulajdonosa - tart attól, hogy a bérvitában álló felek most majd nem mutatnak hajlandóságot az újabb megbeszélésekre, és immár az is kérdéses, hogy októberben beindul-e a 2005/06-os idény.

A klubtulajdonosok és a profik szervezete (NHLPA) a hosszú, évekre visszanyúló tárgyalássorozaton addig jutottak el, hogy az egy csapatra vetített bérmaximumban (ez az úgynevezett fizetési sapka vagy plafon) előbbiek legfeljebb 42.5, utóbbiak viszont legalább 49 millió dollárt javasoltak.

"Reméltem, hogy a liga vezetői soha sem jutnak el arra a képtelen, agyament bejelentésig, hogy törlik a szezont. A játékosok becsületes megállapodásra törekedtek, de a másik, állandóan fenyegetőző tábor nem volt ebben partner" - jegyezte meg Bob Goodenow, az NHLPA elnöke.

Gretzky csak annyit tett hozzá: "az a legszörnyűbb, hogy mindenki, aki szereti a hokit, veszített".

Az 1893 óta létező Stanley-kupának eddig csupán egyszer, 1919-ben nem volt győztese, akkor a világszerte több millió halálos áldozatot követelő spanyolnáthajárvány a hokisok között is szedett áldozatot: a Montreal Canadiens egyik alapembere, Joe Hall hunyt el, továbbá sokan betegedtek meg a Seattle Metropolitans elleni döntősorozat alatt.

Az észak-amerikai profi sportok között az NHL az első, amely bérvita miatt egy teljes szezont töröl.