Vágólapra másolva!
Szupersztár edzővel és néhány tehetséges fiatallal a Knicks elkezdte felvenni a versenyt a keleti nagyhatalommá vált Heattel. Az idei szezon persze még nem az ősi rivalizálás felújításáról fog szólni, de évek óta először izgalmasabb lehet az NBA Keleti főcsoportja, mint a Nyugati. Az edzőtáborok nyitására készített összeállításunkból kiderül, milyen fontos dolgok történtek a nyáron, és mi várható a 2005/06-os szezonban.

Phil Jackson lelépett a Lakerstől egy évvel ezelőtt, mondván, többé nem edzősködik sehol. Aztán tessék, most itt van megint, és hol máshol, mint Los Angelesben, hol viszont se Shaq, se Rick Fox, se Derek Fisher, se Gary Payton, se Karl Malone - van viszont egy fickó, aki az egyik legjelentősebb oka volt Jackson kivonulásának. Bizonyos Kobe Bryantről van szó, akit a "zen mester" a napokban méltatott: "felnőtt, fegyelmezett, figyelmes". Na, majd meglátjuk.

Mindenesetre attól nem könnyebb a LAL helyzete, hogy megszerezték Kwame Brownt. Helyesebb az a megfogalmazás, hogy a Washington Wizards végre megszabadult a "szuperifjonctól", aki 18 éves kora óta csak ígéret maradt. De erre a korkérdésre még visszatérünk. Jackson nagy pedagógus, talán Brownnal is tud kezdeni valamit.

Egy másik nagy edző, Maurice Cheeks is visszatért: Philadelphiába, ahol 11 évig játszott a Sixers színeiben, majd segédedző volt másik hét évig. Allen Iverson őrült mód várta, hogy ott legyen. A Sixers ettől még nem lett jó csapat, de legalább boldogok. AI régi mentora, Larry Brown is csapatot váltott, a Pistons siratja is meg nem is. Sokan hittük, hogy a Clevelandhez megy igazgatónak, de nem, ugyanezt a melót vette át a New York Knicksnél.

És igen, talán Brown meg a friss csere (Kurt Thomas helyett jött Quentin Richardson a Phoenixtől) helyre teszi a régóta nyűglődő NYK-t, aminek már itt van az ideje: a legtöbbet költő klub (tavaly 102 442 544 dollár ment el náluk gázsira) dúsgazdag játékosai elkezdenek végre nyerni a pénzükért, esetlég még a playoffba is bejutnak. Brown helyére egyébként az ex-Timberwolves edző, Flip Saunders érkezett Detroitba, ami viszont talán még keményebbé teszi majd a liga legtökösebb csapatát.

Az NBA átigazolási szezonjának legnagyobb szenzációja egyben a történelemkönyvekbe is bekerült. A kosárliga legnagyobb volumenű üzletkötése öt csapatot és 13 játékost érintett. Így: Bostonból Antoine Walker a Miami Heathez igazolt cserébe Qyntel Woods és a spanyol Albert Miralles játékjogáért (azaz kvázi ingyen).

Szintén a Heathez került James Posey, Jason Williams és Andre Emmett a Memphisből, ahová Miamiból költözött Eddie Jones. A Miami még a spanyol Roberto Duenast is megszerezte a New Orleans Hornetstől, akik Rasual Butlert kapták cserébe, továbbá Kirk Snydert a Utah Jazzből. Utóbbi Curtis Borchardtot Bostonba, Raul Lopezt a Grizzliesbe továbbították, és megnyerték Greg Ostertagot. Phhűűű.

És a Miaminak még mindig nem volt elég (sőt talán éppen Shaqnek nem): a Nagytesó magához édesgette Paytont - a primadonna bizonyára sikongat örömében, hogy O'Neal mellett újra bajnokesélyesnek mondhatja magát.