Vágólapra másolva!
Fidel Castro kubai elnök bejelentette, hogy országa válogatottja ott lesz az Egyesült Államokban és társult államában, Puerto Ricóban márciusban rendezendő World Baseball Classicon, amely a sportág profi világbajnokságának tekinthető. 

Az amerikai pénzügyminisztérium korábbi döntésével szemben múlt pénteken mégis megadta a beutazási engedélyt a kubai válogatottnak. Az illetékes pénzügyi tárca a kubaiak első kérelmét decemberben azzal az indoklással utasította el, hogy a szigetország válogatottja pénzt kapna a részvételért, márpedig a Havanna elleni gazdasági szankciókra vonatkozó amerikai törvények tiltanak mindenféle kereskedelmi ügyletet Kubával.

A kubai válogatott, amely 1992-ben, 1996-ban és 2004-ben olimpiai aranyérmes volt, minden bizonnyal a legjobbak között végez(ne) a 16 csapatos tornán, így a haszon valamennyi résztvevőt megillető egy százalékán túl alighanem bónuszjuttatásban is részesülne. Nélküle viszont lényegesen alacsonyabb színvonalú lenne a mérkőzéssorozat.

A Nemzetközi Baseball Szövetség az első kérelem elutasítása után jelezte, hogy megvonhatja támogatását a március 3. és 20. között megrendezendő tornától, Puerto Rico pedig közölte, nem vállalja a házigazda szerepét, ha a kubai válogatottat nem engedik be. A kubai csapat a sorsolás alapján Puerto Ricóban kezdene, s a hazaiak, valamint a panamaiak és hollandok elleni mérkőzések után minden bizonnyal folytathatná szereplését, mégpedig az Egyesült Államokban.

Az új kérelem benyújtása előtt Kuba bejelentette, hogy a válogatott szereplésével kapcsolatban befolyt pénzt a Katrina hurrikán károsultjainak adományozzák, az amerikaiak viszont úgy döntöttek, hogy az összeg nem kerülhet kubai számlára, vagyis azt közvetlenül átutalják a New Orleans-i károk enyhítésére.

"Nem állítom, hogy mi vagyunk a legjobbak. Saját közegükben fogunk megküzdeni ezért a címért az amerikaiakkal annak ellenére, hogy korábban sok játékosunkat ellopták" - fogalmazott a kubai elnök arra utalva, hogy korábbi túrákról számos játékos nem tért haza, igaz, azt nem közölte, hogy ezt önszántukból tették. Castro még megjegyezte, a korábbi elutasítás azt jelzi, hogy az amerikaiak félnek tőlük, egyúttal pedig megragadta az alkalmat, hogy ostobának nevezze az amerikai elnököt, George W. Busht.

Forrás: EPA

A sajtótájékoztatóra éppen egy az amerikai politika elleni nagyszabású rendezvény másnapján került sor.