Vágólapra másolva!
A kevert harcművészetek történetének egyik legnagyobb csatájaként emlegetik Mirko "Cro Cop" Filipovics és Fedor Emelianenko 2005-ös összecsapását. A két harcos 12 év után újra megküzdhet egymással.

Egyelőre csak reménykedhetünk, hogy az év második felében sor kerül az összecsapásra, de tényekről még korai lenne beszélni, írja a Vecernij List horvát lap.

A kevert harcművészetek (MMA) két legendás alakja, az egykori kommandós, horvát Mirko Filipovic és a sportág egyik élő legendája, az orosz Fedor Emelianenko egyelőre csak a közösségi oldalakon közzétett üzenetek szintjén közeledik egymáshoz.

A 2005. augusztus 28-án vívott meccsük megismétlését a 42 éves Cro Cop vetette föl, aki úgy tervezi, hogy ez lenne számára a méltó búcsú a sportágtól. Az orosz harcos nem hivatalos Facebook oldala is posztolta a képet egy rövid "No problem" kommentárral kísérve.

A 40 éves orosz egyelőre nem mondott igent, de nemet sem, ami azért biztatónak tűnik. Annyi bizonyos, hogy Fedor június 24-én New Yorkban a Bellator 180 gálán kesztyűt húz Matt Mtrione ellen, a horvátra pedig térdműtét vár, azaz, ha lesz meccs, akkor arra valamikor az év utolsó hónapjaiban kerülhet sor.

A két harcos 2005-ös mérkőzése igazi klasszikusként vonult be a sportág törtnetébe. A meccset óriási küzdelem végén egyhangú pontozással az orosz nyerte, az ütközetet az Mmafighting.com az év legjobb meccsének, míg

2010-ben a Sports Illustrated az évtized MMA-összecsapásának választotta.

Korukból adódóan persze már mindketten túl vannak pályafutásuk zenitjén, Emelianenko például 2012-ben egyszer már vissza is vonult, de 2015-ben visszatért, és leszerződött a Bellatorhoz. Mindketten hangos hazafiak, amiből szinte egyenesen következik, hogy politikai pályára léptek, Filipovic 2003 és 2008 között volt tagja a horvát parlamentnek, míg Emelianenko pedig 2010-ben lett a belgorodi képviselőház tagja, míg 2012-ben a jelenlegi kormányfő, Dimitrij Medvegyev helyét vette át az állami sportbizottságban.