Letaszíthatja-e LeBron James Michael Jordant a kosárlabdázás trónjáról?

Cleveland Cavaliers v Boston Celtics - Game Five GettyImageRank1 People SPORT HORIZONTAL Waist Up Basketball - Sport USA Massachusetts Boston - Massachusetts One Person COMMEMORATION Boston Celtics Incidental People Photography LeBron James Cleveland Cava
BOSTON, MA - MAY 25: LeBron James #23 of the Cleveland Cavaliers celebrates his dunk in the third quarter against the Boston Celtics during Game Five of the 2017 NBA Eastern Conference Finals at TD Garden on May 25, 2017 in Boston, Massachusetts. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement. Elsa/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Már a gimnáziumban, az NBA-be kerülése előtt Michael Jordanhez mérték a most 32 éves LeBron Jamest, aki néhány napja pályafutása során először előzte meg fontos statisztikai mutatóban példaképét. A legendás 23-ast, akit az utóbbi időben csak „chicagói szellemnek" hív. Ő az a szellem, akit James a karrierje utolsó másodpercéig üldözni fog. Ha sikerül zsinórban másodszorra is legyőznie a szupercsapat Golden State Warriorst, óriási lépést tehet a végső cél felé. NBA-nagydöntő beharangozó, 1. rész.

2010 óta zsinórban hetedik, összességében nyolcadik nagydöntőjére készül LeBron James. A háromszoros bajnok szupersztár csapatával, a Cleveland Cavaliersszel sorozatban harmadjára csap össze a Golden State Warriorsszal. Nem túlzás kijelenteni, ez a döntő Jamesnek sokkal fontosabb lesz, mint eddig bármelyik fináléja: ha sikerül újból, a már Kevin Duranttel felturbózott Warriors ellen nyernie, akkor senki nem állhat közé és Michael Jordan közé többé. Onnantól a határok elmosódhatnának és akár még el is kaphatná a „chicagói szellemet".

Hova kell tenni Jamest a történelemben?

„Miatta hordom a 23-as számot, miatta szerettem bele a kosárlabdába – mondta James a Bostonban lezárt konferenciadöntő után. –

LeBron Jamest eleinte dinamikája, felépítése és intelligenciája, az utóbbi években pedig már megtörhetetlen mentalitása is kiemeli az egyetemes sportélet legnagyobbjai közül. Ő a tökéletes atléta, egy 21. századi szörny, aki minden évben a történelemkönyvekkel versenyez.

Neki nem a jelenkor, hanem a múlt legnagyobbjai, mint Kareem Abdul-Jabbar, Magic Johnson és természetesen Michael Jordan a támpont.

James minden évben azért dolgozik, hogy a végén ne csak egy lapon emlegessék a kosárlabda legendáival, hanem hogy a legjobbak között is ő legyen az első. És ha első akar lenni azon a bizonyos listán, akkor példaképét, Michael Jordant kell letaszítania a trónról.

Harmadik bajnoki címével elindult a hajsza Jordan után Forrás: AFP/2016 Getty Images/Ezra Shaw

„Ez az életcélom – mondta LeBron, amikor Jordan „üldözéséről" kérdezték. – Nem a pontok, a bajnoki címek vagy az egyéni elismerések száma a fontos. Egyszerűen csak ez a gondolat motivál engem."

James elhivatottsága, statisztikai mutatói és a csapatára, a játékra gyakorolt hatása következtében nagyon jó alapanyagot szolgál a szakértőknek ahhoz, hogy hetente vitákat folytassanak az ő esetleges helyéről az NBA Mount Rushmore-ján. A szakírók szeretik a valóságban az egykori amerikai elnököket ábrázoló hegyen ábrázolni a sportág legeslegjobbjait.

Többségük egyetért, hogy LeBron James azzal, hogy tavaly 1-3-as hátrányból bajnokságot nyert az alapszakaszban 73 meccset nyerő Golden State Warriors ellen, már ott csücsül a hegyen Michael Jordannel, Kareem Abdul-Jabbarral és Magic Johnsonnal/Bill Russell-lel.

De olvastuk, a konferenciadöntő után pedig hallottuk, Jamesnek ennyi nem elég. Ő a "szellemet" akarja.

Az utolsó lépcsőfok

„Mindig csak arról megy a vita, ki a valaha volt legjobb – így LeBron. – Engem ez nem érdekel, nem fontos számomra. Mi csak kimegyünk és próbáljuk a legjobbunkat nyújtani. Annyiszor láttam Mike-ot (Jordant) játszani, egyszerűen csodáltam. Nem hittem volna, hogy bármiben is megelőzhetem őt valaha."

Hiába mondja ezt ahogy korábban említettük – sőt, ő maga deklarálta –, James Michael Jordanhez méri magát, a kommunikációja tudatosan visszafogott. Talán néha maga sem hiszi el, milyen magasságokba jutott. LeBron James a döntő első meccse előtt éppen Michael Jordant megelőzve 5995 ponttal áll, már ami a rájátszásokat illeti (az alapszakaszban 28787-et dobott össze).

A 14. szezonjában tehát megtörtént az, hogy egy, a statisztikusok, a szakírók és a szurkolók szemében is releváns szegmensben átlépett Michael Jordanen.

Releváns statisztikán érthetjük például a bajnoki címeket, az MVP-címeket vagy a dobott pontokat.

Az idei döntő előtt meghatározó az a vélemény, hogy ha James harmadik Warriors elleni döntőjében másodjára is győzni tud, akkor valóban csak Michael Jordan maradhat neki hátra. Sokszor lehet hallani itthon is azt a véleményt, hogy James abban tudná felülmúlni Jordant, hogy utóbbinak soha nem kellett pályája csúcsán megvernie dinasztiákat: a Lakers és a Pistons Jordan idejében már kifelé ment, a Rockets akkor élt igazán, amikor Jordan baseballozott, a Jazzben pedig Stockton és Malone nagyon egyedül voltak.

LeBron James megállíthatatlanul robog a chicagói szellem után Forrás: AFP/2017 Getty Images/Adam Glanzman

James viszont egy olyan Warriorst tudna kétszer is legyőzni, amelyet tavaly még – joggal – a legendás 95-96-os Bullshoz hasonlítottak, és amely tavaly nyáron, a vesztes döntő után leigazolta a négyszeres pontkirály, egykori MVP Kevin Durantet. Egy olyan Warriorst, amelyik

az idei rájátszásban nem kapott még ki,

azaz söprésekkel jutott a döntőbe.

Valóban megelőzheti Jordant?

Nehezen elképzelhető, hogy bármi is történjen, a kosárlabdát a következő 100 évben ne Michael Jordannel és az ő ikonikus, kultikus alakjával párosítsák. Hat döntőből hatot nyert, hatása a mai napig érezhető, ha ő nincs, soha nem lenne ennyire népszerű a kosárlabda és vele együtt a liga.

James célba vette azt a „szellemet", amelyről azt hitték, senki a közelébe sem férkőzhet. A Cavs sztárja megtette, egy mondaton belülre került az egyetemes sport egyik legnagyobb alakjával. És hiába mondta azt pár hete LeBron, hogy már nincs mit bizonyítania, a "chicagói szellemről" még biztosan nem tett le. Hogy is tette volna, hiszen a hajsza már javában tart?!

A nagydöntő első meccsét magyar idő szerint péntek éjjel, a másodikat hétfőre virradó éjjel játsszák Oaklandben. A harmadik és negyedik meccset június 8. és június 10. éjjel rendezik Clevelandben. Ha nem dől el négy meccsen a győztes kiléte, akkor az ötödiket magyar idő szerint Oaklandben 13-án, a hatodikat Clevelandben 16-án, a hetediket ismét Oaklandben 19-én éjszaka rendezik.