UFC: a sötétségből újra a fény a cél

UFC 208: Holm v Randamie GettyImageRank2 SPORT MARTIAL ARTS
NEW YORK, NY - FEBRUARY 11: (L-R) Germaine de Randamie of The Netherlands throws a punch against Holly Holm of United States in their UFC women's featherweight championship bout during UFC 208 at the Barclays Center on February 11, 2017 in the Brooklyn Borough of New York City. Anthony Geathers/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Legutóbb 2014 januárjában járt a UFC Szingapúrban, a június 17-én visszatér, és összesen már a 17. ázsiai gáláját rendezi meg. A négy főkártyás ütközet mindegyikében rejlik pikantéria, de a női főmeccs létjogosultságát szapulta a szaksajtó.

Tarec Saffidiene-nek szép emlékei kötődnek ahhoz a bizonyos 2014-es szingapúri gálához, hiszen annak a főmeccsén debütált a UFC-ben, egyhangú pontozással verve Hyun Gyu Limet. Az egykori váltósúlyú Strikeforce-bajnoknak azonban azon kívül – három vereség mellett – mindössze egy győzelme van, így a belga versenyző ritka szereplése, valamint főként pontozásos meccsei miatt egyértelmű felhozó emberré alakult át.

Precíz kick-box tudása ellenére könnyen meggyűlhet a baja azzal a Rafael Dos Anjosszal, akit tavaly ilyenkor még a könnyűsúlyú bajnoknak hívhattunk, ám az Eddie Alvarez és Tony Ferguson ellen bukása, valamint a meccsek előtti borzasztó súlyvesztései miatt egészségét és karrierjét mentve egy súlycsoporttal feljebb debütál.

Rafael dos Anjos Forrás: AFP/2015 Getty Images/Ronald Martinez

Karrierje csúcsán RDA a legfélelmetesebb könyűsúlyúakat is simán verte, Saffidiene pedig kissé lassabbnak és motiválatlanabbnak tűnt decemberben a megszokottnál, eredményes lehet a brazil bemutatkozása.
Trash Talk-tipp: Dos Anjos, pontozással

A fentebb említett belga ellenfele a UFC 207-en a 35 éves koreai Dong Hyun „Stun Gun" Kim volt (nem összekeverni a múlt héten az aucklandi programban feltűnő Dong Hyun „Maestro" Kimmel, aki könnyűsúlyú versenyző), aki folyamatos előremenetével és hektikus találatával kiérdemelte a pontozók szavazatát. Kim három veresége a váltósúly történetének három meghatározó alakjától (Condit, Maia, Woodley) jött, közte pedig mindenki más megvert (2011-ben még Nate Diazzal is összehozta a sors), ám hetedik kiemelt létére mégsem ő a favorit most.

Tarec Saffiedine (b) és Dong Hyun Kim ütközetét a koreai nyerte Forrás: AFP/2016 Getty Images/Christian Petersen

Colby Covington karrierje legnagyobb lépcsője előtt áll, hiszen az eddig ígéretnek kikiáltott, győzelmeket halmozó váltósúlyú ezúttal megkapta a Top10-es bunyóst, akit már régóta szeretett volna – twitteren egyébként Dos Anjosszal is meggyűlt a baja, így az sem lett volna meglepő, ha végül ő üdvözli a súlycsoportban. A birkózó alapok jól jöhetnek neki Kim ellen, aki egész karrierjében inkább az álló harcot kereste, de a legendás 202-es gálán az ökleivel is győzelmet tudott kicsikarni.
Trash Talk-tipp: Covington, submissionnel (feladásra késztetéssel)

A co-main eventen a nehézfiúké lesz a főszerep – egyikük felfelé ívelő pályáról, másikuk mélyrepülésből érkezik az összecsapásra. Az egykori bajnok Andrei Arlovski egyszer már átesett egy négymeccses vereségsorozaton, így 2011-ben mindenki azt gondolta, karrierje végéhez ért, ám a fehérorosz ismét visszaküzdötte magát az elitbe, mielőtt egy borzasztó szériába kezdett volna. Szó, mi szó, nem a legkönnyebb ellenfeleket rakta elé a szervezet (Miocic, Overeem, Barnett, Ngannou), ám mind a négyszer még idő előtt befejezték.

Bár UFC-karrierjét vereséggel kezdte, két győzelemmel visszatért a helyes irányba a lengyel Marcin Tybura. Viktor Pesta elleni fejrúgását azóta is a nehézsúly egyik legváratlanabb K. O.-jának tartják, Luis Henrique ellen pedig bizonyította, van jövője a nehézsúlynak.

A két európai jó messze utazik, hogy megmérkőzzön egymással, de papíron nem kérdés a kimenetel. Arlovskiban nehezen látni, hogy maradt volna még szufla, noha minden bizonnyal a szerződéséért fog oktogonba lépni, zsinórban öt vereség után senkit nem szokott marasztalni a szervezet.
Trash Talk-tipp: Tybura, K. O.-val

A bevezetőben említettük már, hogy a hölgyeké a főszerep, ám legutóbb sem Holly Holm, sem Bethe Correia nem nyújtott olyan teljesítményt, ami alátámasztaná a helyét az ötmenetes küzdelemben.

Holly Holm ugyan letaszította minden idők legdominánsabb női bajnokát a trónról, a Ronda Rouseyn bemutatott fejrúgása pedig azóta is a legtöbbet ismételt UFC-pillanat volt, ám a bajnoki cím 2015. novemberi megszerzése óta nem emelték magasba a kezét. Miesha Tate a semmiből visszamászva ringatta álomba, Valentina Shevchenko öt meneten át szedte szét kick-boxával, a UFC első női pehelysúly ütközetén pedig Germaine de Randamie készült fel remekül belőle.

Holly Holm (j) nem sokat mutatott Ronda Rousey legyőzése óta Forrás: AFP/2017 Getty Images/Anthony Geathers

Amíg Holmra a Rousey felett győzelme, addig Bethe Correiára az emlékezetes 34 másodperces Rousey K. O. miatt emlékszünk leginkább, ám az ő karrierjét sem szabad egy mérkőzés alapján megítélni. Az elvesztett címvédés óta a kemény Raquel Penningtonnal nem bírt, ám Jessica Eye-nál jóval agresszívabb volt, legutóbb pedig csodával határos módon élte túl a három menetet és „érdemelt ki" egy döntetlent Marion Reneau ellen Braziliában.

A precizitás és a kardió mindenképpen Holm oldalán van, ám Correia okozhat meglepetést vad, meg nem hátráló stílusával.
Trash Talk-tipp: Holm, pontozással