Kitört a himnuszháború az NFL-ben

New York Giants v Cleveland Browns GettyImageRank1 Group SPORT HORIZONTAL Protest American Football - Sport KNEELING USA Ohio Cleveland - Ohio New York Giants ATHLETE Photography NATIONAL ANTHEM Cleveland Browns NFL Pre-Season Cleveland Browns Stadium Art
CLEVELAND, OH - AUGUST 21: A group of Cleveland Browns players kneel in a circle in protest during the national anthem prior to a preseason game against the New York Giants at FirstEnergy Stadium on August 21, 2017 in Cleveland, Ohio. Joe Robbins/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Az NFL-t az előző szezon óta izgalomban tartó himnuszbotrány újabb hullámot vetett a hétvégi nyitóforduló közeledtével. A clevelandi rendőrszakszervezet nem hajlandó közösséget vállalni a város csapatával, a Brownsszal.

Az egyik városi szakszervezet (Cleveland Police Patrolmen's Association) a csapat játékosainak két héttel ezelőtti, augusztus 21-i akcióján húzta fel magát, amikor egy előszezonbeli mérkőzést megelőzően mintegy tucatnyian térdeltek kört alkotva az amerikai himnusz alatt, és a fekete focistákhoz két fehér játékos is csatlakozott.

A Browns-játékosok tiltakozása a New York Giants elleni előszezon meccsen Forrás: AFP/2017 Getty Images/Joe Robbins

"Nem fogok részt venni egy olyan klubvezetés munkájában, amelyik megengedi a játékosoknak az ilyen fokú tiszteletlenséget az amerikai himnusszal és zászlóval szemben" - mondta az egyik helyi adónak Steve Loomis, a szakszervezet vezetője, aki szolgált az amerikai haditengerészetnél, így különösen érzékenyen érinti a téma.

A játékosok ominózus tiltakozása után a klub közleményt adott ki, amelyben mindenkit biztosítottak arról, hogy a Browns múlhatatlan tisztelettel viseltetik a nemzeti jelképek, illetve azok iránt, akik a seregben szolgálnak.

- szögezték le.

Az egyik clevelandi mentősszakszervezet képviselője szerint viszont "szemforgató ez a nyilatkozat", és jelezte, hogy rájuk se számítsanak a Brown vezetői a Pittsburgh Steelers elleni megnyitón, amikor jellemzően egyenruhás alakulatok viszik be a pályára az amerikai zászlót.

Ez nem lesz Clevelandben Forrás: AFP/2011 Getty Images/Matt Sullivan

Az NFL himnuszbotránya még az előző szezonban kezdődött, amikor a San Francisco 49ers irányítója, a csapatot korábban a Super Bowlba vezető irányító, Colin Kaepernick ülve hallgatta végig az amerikai himnuszt, így tiltakozva a feketék ellen rendszeressé váló rendőri erőszak ellen.

"Nem fogok felállni és tiszteletet mutatni egy olyan ország zászlajának, amelyik elnyomja a feketéket, és bőrszín alapján különböztet meg embereket - mondta Kaepernick az első ilyen akciója után. -

Kaepernick tiltakozását ligaszerte, illetve más major ligákban is többen követték, az irányító azonban szépen lassan kegyvesztetté vált.

Colin Kaepernick (elől) kezdte, és sokan követték Forrás: AFP/2016 Getty Images/Thearon W. Henderson

Mára ott tart az ügy, hogy a 2013 tavaszán még az NFL egyik legnagyobb sztárjának számító játékosnak ma nincs csapata, ami sokak szerint a liga bosszúja az akciója miatt. Ezért augusztus végén mintegy ezren tiltakoztak az NFL székháza előtt, de civiljogi szervezetek mellett, még a Green Bay Packers irányítója, Aaron Rodgers is felemelte a szavát Kaepernick mellett, mondván, feltétlenül az NFL-ben lenne a helye.