Társoldalunk:

A legendás Tom Brady tovább halmozhatja a rekordokat

2017.09.20. 12:45

Tom Brady lett a 17. olyan irányító, aki a 40. születésnapja után is tudott touchdownpasszt adni az NFL-ben. Még másfél év, és ő lehet a legjobb negyvenes a ligában.

„Ha 0-1-gyel állsz, akkor a tíznapos szünet egy évnek tűnik" – jelentette ki Tom Brady a New England Patriots irányítója a New Orleans Saints elleni fölényes, 36-20-as győzelmet követően. Brady a Kansas City Chiefs elleni nyitányon (27-42) nem remekelt, még csak touchdownpasszt sem adott, és néhány orgánum már temette. Erre jött a Saints elleni mérkőzés, pályafutása során először már az első negyedben elkönyvelhetett három TD-átadást, egyszersmind megszerezte első TD-passzait a negyvenedik születésnapján túl. 

A Kansas City Chiefs elleni vereség után sokan temették a veterán irányítótForrás: AFP/2017 Getty Images/Chris Graythen

Az NFL történetében ő mindössze a 17. olyan irányító, aki negyvenen túl is képes volt hatpontos gólt előkészíteni, de ebből az elit társaságból George Blanda például már inkább rúgóként tevékenykedett ennyi idősen. Ha Brady a tőle megszokott ütemben (a 2009-es idény óta minden alapszakaszban adott legalább 25 touchdownpasszt) halad, még az idén felléphet a vonatkozó örökrangsor harmadik helyére, 2018 végére ő lehet a legtöbb TD-átadást kiosztó „negyvenes" irányító a ligában.

És még egy veterán csúcs: rajta kívül 40 felett csak Warren Moon volt képes arra (még 1997 októberében), hogy egy meccsen eljusson 3 TD-átadásig, és legalább 400 passzolt yardig.

És ha már rekordok, akkor azt is jegyezzük meg, a Saints elleni volt Brady 52. olyan mérkőzése, amelyen interception nélkül jutott el legalább 3 touchdownig, ebben a kategóriában most hagyta maga mögött Peyton Manninget, és immár egyedül vezeti az örökrangsort.

A legendás Tom Brady csak a 16. az irányítók fizetési listájánForrás: AFP/2017 Getty Images/Chris Graythen

Mindezt úgy, hogy az irányítók közül ő csak a 19. legnagyobb összeget viszi el csapata fizetési keretéből, a quarterbackek között pedig a jelenlegi szerződése összértéke (41 millió dollár) mindössze a 16. legjobb megállapodás. Olyanok is előtte állnak, mint a Chicago Bearsszel semmit sem mutató Mike Glennon. Csak Brady a szerződése folyamatos átalakításával rendre lemond pénzről, hogy a New England évről évre igazolhasson és bajnokesélyes lehessen.