Társoldalunk:

Volt százmillióm, de ma már egy nyamvadt sajtburgerre sincs pénzem

2017.10.29. 14:55

Scottie Pippen: micsoda, Michael Jordan jobbkeze, a hatszoros bajnok, a Dream Team tagja is szegény volna? 120 millió dollárt pattogtatott össze magának, ebből azonban mára szinte semmi sem maradt, köszönhetően főleg egy bizonyos Robert Lunn-nak, aki Pippen befektetési tanácsadója volt, és akit három évre leültettek csalás miatt. A kosaras 20 millió dollárt bukott a tanácsadón, de ezen kívül is voltak rossz döntései. A leghírhedtebb a magángépes incidense: 2002-ben vett egy repülőt 4 millió dollárért, csak éppen nem tudta, hogy a gép nem működik. További egy milliót igényelt volna a szerviz, viszont Pippen ezt sokallta, így a gép soha nem szállt fel. Megérte. 2004-ben vonult vissza az NBA-től, de néhány haknimeccset vállalt még Finnországban és Svédországban, persze nem ingyen, a négy fellépésével összesen negyedmillió dollárt kasszírozott. Azóta pereskedés útján próbálja visszaszerezni az elveszített pénzét, több-kevesebb sikerrel.

Michael Jordan (balra) és Scottie Pippen (jobbra) páratlan párost alkottak a kosárpályán, hat bajnoki címet és egy olimpiai aranyat nyertek együttForrás: AFP/Vincent Laforet

NHL

Azt hinnénk, hogy ebben a bajnokságban, ahova nem az utcáról kerülnek be a gyerekek, hanem javarészt átlagos középosztálybeli családokból, nincs pénzügyi csőd. Pedig van, ráadásul az egyik történet abszolút különleges.

Darren McCarty: Négyszeres Stanley Kupa-győztes a Detroit Red Wings színeiben (1997, 1998, 2002, 2008), a Joe Louis Arena közönségének kedvence volt. Sosem góljaiért szerették (az alábbi egyet kivéve, amely bajnoki címet jelentett a Detroitnak), inkább a harciassága és főleg a bunyói miatt.

Igazi rocksztár volt a jégen. Na meg a szárazföldön is, amikor előszeretettel űzött mindenféle szerencsejátékot és gyakran nézett a pohár fenekére. 15 millió dolláros vagyona még azelőtt köddé vált, hogy visszavonult volna, köszönhetően rossz szokásainak, válásának és balul elsült befektetéseinek. Manapság egy zálogházban dolgozik, de többször behívják szakértőnek is hokimeccsekre.

Jack Johnson: a végére hagytam a legérdekesebb és talán legmeghökkentőbb történetet. Ő az egyetlen, ma is aktív játékos, harminc évesen a legjobb sportolói korban van, olimpiai ezüst- és világbajnoki bronzérmes hátvéd, jelenleg a Columbus Blue Jackets játékosa. Szegény Johnson akkor követte el a legnagyobb hibát, amikor édesanyjára, Tinára bízta a pénzügyeinek kezelését. 2011-ben aláírt egy hétéves, összesen 30,5 millió dolláros szerződést, de azt biztosan nem gondolta, hogy ennek csak a töredékét látja majd. Szülei, Tina és idősebb Jack korlátlanul hozzáférhettek a pénzéhez, amit „befektettek": luxusvillákat, kocsikat vásároltak, kizárólag maguknak. Azt mondták, ez megilleti őket, ők nevelték fel a kicsi Jacket és ők kísérték végig az NHL-sztárságig vezető úton, ráadásul így könnyebben eljuthatnak a gyermekük meccseire. A szülők magas kamatú hiteleket vettek fel 2012-től kezdve, összesen 18 millióért (plusz kamat), hogy azt majd a fiuk pénzéből visszafizetik. A vége az lett, hogy a játékos kapott egy telefonhívást az egyik hitelezőtől, miszerint ideje lenne kifizetnie a hatmillió dolláros tartozását. Persze a védő semmit sem tudott az egész folyamatról, tehetetlenül állt a helyzet előtt, 2014-ben kénytelen volt csődöt jelenteni.

Annak ellenére, hogy Jack Johnson helyettes kapitány a Columbusnál, ő az egész NHL legrosszabbul kereső játékosa. Hiába, a családját senki sem válogathatja megForrás: AFP/2017 Getty Images/Jonathan Daniel

A legtöbb féllel egyezségre jutott, ennek értelmében a 4,5 milliós éves fizetéséből mindössze negyedmilliót tarthatott meg az előző és az idei szezonban, miközben el kellett adnia két házát és egy Ferrariját is. Összesen 10-15 millió dollár körüli összeggel lóg nyolc különböző befektetőnek. Ráadásul a szerződése 2018 nyarán lejár, és bár szinte biztosan talál magának csapatot, hullámzó játéka miatt (ami ilyen körülmények között érthető) nagy kérdés, mennyit tud kialkudni majd magának a következő évekre.

Ezek az esetek alátámasztják, hogy a csőd szinte bárkivel megtörténhet. Mike Tyson 400 millió dollárt veszített, az első női szupersztár kosaras, Sheryl Swoopes is ötvenet, a hiénák senkinek sem kegyelmeznek. Ott legyeskednek mindenki körül, akiről tudják, hogy sok pénze van, majd meggyőzik őket, hogy bízzák csak rájuk, náluk jó helyen lesz. Lehet szó szülőről, családtagról, barátról, régi ismerősről, vagy pénzügyi tanácsadóról, a sportolóknak nagyon alaposan át kell gondolniuk, kire bízzák a többéves iszonyatosan kemény munkával megszerzett pénzüket. És persze azt is mérlegelni kell, hogy megéri-e megvenni egy működésképtelen repülőt, vagy egy bengáli tigrist a kertbe (ugye, Mr. Tyson?), vagy több milliót elkaszinózni. Aki a földön tud maradni és nem száll el (nem a roncsgép miatt), az már jó helyzetből indul.

Michael Jordan jócskán átlag alatti baseball-játékos voltForrás: AFP/Robert Sullivan
Michael Jordan, a legnagyobb szerencsejátékos

Michael Jordan nevét talán mindenki ismeri. Minden idők legjobb kosarasa, hatszoros bajnok a Chicago Bullsszal, a Dream Team tagja. Nem sokan emlékeznek rá, de Jordan 1993 őszén, harmincévesen, zsinórban a harmadik bajnoki címe után bejelentette visszavonulását. Az indok édesapja három hónappal korábbi meggyilkolása volt, ugyanis Jordan papa mindig is azt szerette volna, hogy a fia baseball-sztár legyen, így hát „MJ" úgy döntött, teljesíti apja álmát és sportágat vált. A sztori azonban sántít néhány helyen. Ekkor NBA-berkekben már köztudott volt, hogy Jordan játékfüggő. Három bizonyíték is volt erre: 1993 elején egy hírhedt drogdílernél, James Boulernél találtak egy 57 000 dollárról kiállított csekket a kosaras kézjegyével. Jordan bevallotta, hogy Bouler ennyit nyert tőle különböző játékokban egy hétvége alatt. Később egy könyv is megjelent, amit egy San Diego-i üzletember, Richard Equinas írt, amelyben azt állította, hogy több mint egymilliót nyert Jordantől egyetlen golfmeccs alatt. Az NBA vezetője, David Stern sem nézhette ezt jó szemmel, hiszen a liga végre túl volt a nyolcvanas évek kokain-krízisén, a bajnokság arca egyszerűen nem kerülhetett az ilyen hírek kereszttüzébe. Ráadásul Jordant a New York Knicks elleni keleti főcsoportdöntő egyik mérkőzése előtti reggelén látták Atlantic City-ben az egyik kaszinóban. Az NBA elkezdte vizsgálni a történteket, Stern és Jordan pedig állítólag egy titkos találkozón arra jutottak, hogy mindenkinek jobb, ha a játékos tart egy kis szünetet. Jordan a bejelentés sajtótájékoztatóján kapott egy kérdést, hogy vissza fog-e térni valaha, amire azt válaszolta: „ha a Bulls még számít rám, és David Stern is megengedi, akkor talán." Pár nappal később a vizsgálatot varázsütésre ejtették. Az események további része már ismert, Jordan borzasztó baseball-játékos volt, majd 1995 tavaszán visszatért az NBA-be, hogy megnyerjen még három bajnoki címet. És hogy miért tanulságos a története? A befektetései olyan jól sikerültek, többek közt a Nike és az Air Jordan márkának köszönhetően, hogy 2014-ben ő lett az első sportoló, akinek a vagyona elérte az egymilliárd dolláros határt. Pedig az ő válása volt minden idők legdrágábbja, 168 millió zöldhasújába került a levegő egykori urának.

Előző
  • 1
  • 2
Következő