Társoldalunk:

A világ egyik leggazdagabb rappere venné meg a Pantherst

2017.12.21. 17:23

Miután tulajdonosa, Jerry Richardson bejelentette, hogy az idény végén megválik az NFL egyik legjobb csapatától, a Carolina Pantherstől, máris megjelent az első lehetséges vevő. A többek között P. Diddyként ismert rapper, Sean Combs nagy tervekkel vágna bele az üzletbe - ha lenne rá elég pénze.

A játékosként Super Bowl-győztes (1960, Baltimore Colts) Jerry Richardson 1993-ban alapította meg a Carolina Pantherst, amelyik két évvel később kapcsolódott be az NFL küzdelmeibe, mint a liga 29. csapata. Richardson azóta is a franchise tulajdonosa (és 2016 óta szobra áll a Panthers stadionja előtt), hétfőn azonban bejelentette, hogy a szezon végén megválik a Pantherstől, miután a csapat és maga a liga is vizsgálatot indított ellene a munkakörében elkövetett szexuális visszaélések és a színesbőrű munkatársai irányában tanúsított rasszista megnyilvánulások miatt. 

Jerry Richardson (balra) nem búcsúzik szépen a PantherstőlForrás: AFP/2016 Getty Images/Grant Halverson

Nem kellett sokat várni, hogy megjelenjen az első, többé-kevésbé komoly szándékúnak tűnő érdeklődő a liga 21. legértékesebb (és idén jó eséllyel a rájátszásba jutó) franchise-a körül: a kérő nem más, mint Sean Combs, az amerikai hip-hop egyik legnagyobb, változatos neveken, így Diddy, P. Diddy, Puff Daddy, Puffy és Puffként is futó rapper, előadóművész, dalszerző és producer.

Diddy a Twitteren - hol máshol tette volna - jelentkezett be a Panthersért, és mindjárt egy történelmi vízió felvázolásával nyitott: "Nincs az NFL-ben többségi afrikai-amerikai tulajdonos(i kör). Írjunk történelmet!" - kiáltotta írásban.

A felhívás nem maradt pusztába kiáltott szó, ugyanis több sztár is jelezte, benne lenne a shoppingolásban. Így az NBA kétszeres bajnoka és kétszeres MVP-je (legértékesebb játékosa), Stephen Curry, aki közismerten nagy Panthers-drukker, és a térdelős mozgalom elindítása óta az NFL-ből száműzött egykori 49ers-irányító, Colin Kaepernick is azt írta a közössi oldalán: "Én benne vagyok, csináljuk!".

A liga többi tulajdonosa számára biztosan furcsa érzés lenne kezdetben egy asztalhoz ülni a korábbi ellenséggel, de aztán mindenki megszokná, írja a Yahoo. A szurkolók számára sokkal ijesztőbb lehetőség, miszerint Diddy azzal riogat: a kezdő irányító posztjáért megversenyeztetné Kaepernicket és a liga jelenlegi egyik legjobb quaterbackjét, Cam Newtont.

A Yahoo.com azonban sietett felhívni a figyelmet, hogy az értékét tekintve ugyan csupán a mezőny második felében található a Panthers, a Forbes azonban így is 2,3 milliárd dollárra teszi a franchise értékét, miközben ugyancsak a gazdasági lap 820 millió dollárban állapítja meg a Diddy-vagyont. Azaz a rappernek szép kis konzorciumot kellene összeboronálnia, hogy a rendszerint a megállapított piaci értéke fölött új gazdára találó csapatot megszerezze. 

Egyelőre nagy falat lenne ez még Diddynek isForrás: AFP/2017 Getty Images/Streeter Lecka

Az NFL-ben utoljára a Buffalo Bills cserélt gazdát, amikor 2014-ben 1,1 millárd dollárért Terry és Kim Pegula tulajdonába került. Rapper tulajdonosra is van példa az amerikai major ligákban: Jay-Z, igaz nem többségi tulajdonosként, de 2012-ben bevásárolta magát az NBA-ben szereplő Brooklyn Nets csapatába.