Vágólapra másolva!
Utolsó előtti alapszakaszhetéhez érkezett a Nemzeti Futball Liga (NFL). Mivel idén december 24. vasárnapra esett, ezért szenteste hatalmas meccsáradatból választhatott az, aki inkább nem a "Reszkessetek, betörők!"-et nézte. A rájátszáshelyek kezdenek elkelni, az utolsó hétre már csak három kiadó maradt, amelyekért hat csapat áll versenyben. Nézzük, ki hogyan ünnepelte a karácsonyt: labdalopás fenékkel, verekedéssel, trollkodással, vagy a törtélem megismétlésével.

2017 legnagyobb labdalopásai

Több irányítóra is átragadt az ünnepi hangulat, nagyüzemben szórták a labdákat, épphogy csak a masni hiányzott egy-két elrontott passzról.

1. Marshon Lattimore

Azon túl, hogy minden bizonnyal elnyeri a legjobb újonc védőnek járó díjat, a New Orleans cornerbackje új szintre emelte a labdalopás művészetét: fenékkel hajtott végre interceptiont, ami több mint valószínű, hogy az év végi összefoglalókban is benne lesz. Bizony, a videóból kiderül, hogy a labda nem ért földet.

2. Dontae Johnson

Hogy jöhet össze, hogy egyetlen akcióból mindkét csapat szerezzen pontot? Ráadásul a védelem többet? Mi sem egyszerűbb: a Jacksonville Jaguars irányítója, Blake Bortles ezúttal úgy játszott, ahogyan azt tőle már megszokhatták a szurkolók, azaz rendkívül pontatlanul. Egyik eladott labdájára lecsapott a San Francisco védője, Dontae Johnson, és egészen touchdownig vitte vissza. A jutalomrúgást azonban blokkolta a Jax, az elrontott kísérletetből pedig Aaron Colvin szerzett két pontot (róla még lesz szó). Egyszerű, nem?

3. Jordan Poyer

Azt már megszokhattuk, hogy Tom Brady decemberei kicsit gyengébbek, mint a többi hónapja, de a 2017-es egyenesen borzasztóra sikerült az ő mércéjével, még úgy is, hogy a New England egy meccs kivételével a többit megnyerte. A legendás irányító zsinórban negyedik meccsén adta el a labdát, ráadásul ezúttal a Buffalo Bills rögtön touchdownt szerzett a rossz passzból, köszönhetően Jordan Poyer bravúrjának.

4. K'Waun Williams

Ismét egy Bortles-gyöngyszem, a passz ezúttal sem igazán jó, viszont Williams bravúros mozdulata élményszámba megy.

5. Marcus Mariota

Nem, nem szerzett irányítóként interceptiont, az lett volna igazán a karácsonyi csoda. Viszont hihetetlen szemfülességével megakadályozott egy labdavesztést, és megtalálta a kincset az egymást gyűrő hústornyok alatt. A kék 8-ast tessék nézni! A Tennessee ugyan kikapott a Los Angelestől, de még így is van esélye a playoffra.

Karácsonyi Déjà vu

Térjünk is vissza a Titans-Rams meccsre. Akik ezt az összecsapást nézték és ismerik az NFL történelmét, azokat elkaphatta egy érzés a mérkőzés elején egy bizonyos jelenetnél. Mintha már láttak volna hasonlót. Teljesen hétköznapi, rövid passzjáték a gólvonalnál, ahol a kék 87-es (Eric Decker) kapja a labdát, de legnagyobb erőfeszítéseinek ellenére sem tudja bevinni a célterületre.

Ugorjunk vissza egy kicsit az időben, egészen az 2000-es Super Bowlig. A párosítás: Tennessee Titans - St. Louis Rams. Micsoda véletlen. A döntő utolsó játéka következik, a Titans hétpontos hátrányban támad. Steve McNair irányító megtalálja a 87-est (Kevin Dyson), akit Mike Jones az utolsó pillanatban elkap és földre visz, a meccsnek pedig ezzel vége, győzött a Rams.

Természetesen a frissebb jelenet nem bírt akkora jelentőséggel, mint a '99-es, azért mégiscsak érdekes, hogy a történelem olykor mennyire ismétli önmagát.

Bud Spencer erre csettintett volna

Nem mindenhol szokás a bunyó karácsonyig, de az NFL ez alól is kivétel. Itt ugyan végül nem csattantak el pofonok, de nem sok híja volt: a Jacksonville Jaguars úgy kezdhette el a San Francisco elleni meccset, hogy már biztos volt, megnyerte saját divízióját, ugyanis néhány perccel korábban a Tennessee kikapott. Nem is kezdett jól a Jax, már az első negyedben 10-0-ra égett, ezt pedig néhány játékos nem tűrte jól.

Malik Jackson és Aaron Colvin kis híján egymásnak esett a szeretet ünnepén, csapattársaik választották szét őket. Na igen, ez a védelem nem szokott hozzá az ilyen gyenge teljesítményhez, 44 pontot szenvedett el a Jaguars az új erőre kapó Friscótól.

Elkapás, nem elkapás, már megint a Patriots

Idén rengeteg forduló után előkerült a téma, hogy valójában mi is számít elkapásnak. Ráadásul ezek az esetek többnyire a New England Patriots meccsein fordultak elő, amikor az ellenfelet egy touchdownnak tűnő elkapástól fosztották meg. Persze, voltak hasonló alkalmak más találkozókon is, a szurkolók azonban mára már azt sejtik, hogy az NFL szabálykönyvében szerepel egy kitétel, miszerint a Patriots ellen nem lehet TD-t szerezni a végzónában elkapással. Múlt héten Jesse James hatpontosát annulálták (ami jó döntés volt az egyébként rendkívül rossz szabály értelmében), ezúttal a Billstől és Kelvin Benjamintől vettek el egy jónak tűnő elkapást. Az ítélet szerint az jatékos bal lába nem ért földet a pálya területén belül.

Ami viszont biztosan jó elkapás volt, az a Patriots tight endjének, Rob Gronkowskinak az egykezes touchdownja. Káprázatos mutatvány, amire szüksége is volt a címvédőnek, hiszen ekkor a Bills még bőven meccsben volt.

Todd Gurley fénysebességgel robog az MVP-cím felé, a legnagyobb esélyesek kiestek előle, Brady pedig éppen szenved. A Rams futója NFL-történelmet írt szenteste, soha senki nem szerzett még 100+ futott és 150+ elkapott yardot egy meccsen, egészen mostanáig. Ez a 80 yardos elkapott TD adta meg az alaphangot.

Jakeem Grant, a Dolphins futója pedig egy kísértetiesen hasonló játékot mutatott be.

Bakiparádé

A Los Angeles Chargers valószínűleg lemarad idén a rájátszásról, amelyet nagyban köszönhet a rúgóit övező káosznak. A New York Jets ellen Nick Rose egyetlen mozdulattal összefoglalta, mennyire nem jött össze ez az év a kickereknek.

A Jetsnek sem volt sokkal jobb éve, amit egyébként várakozáson felül kezdett, majd jöttek a szokásos szerencsétlenkedések, végül a veterán irányító, Josh McCown sérülése. Helyette a klub jövőjének tartott Bryce Petty szállt be, a Jets elkapóinak legnagyobb vesztére. Austin Seferian-Jenkins sem rejtette véka alá a véleményét, amikor betelt nála a pohár egy értelmezhetetlen passz után.

A Cleveland egész éve bakiparádéba illik, tavaly csak a karácsonyi fordulóban tudott nyerni a Browns, idén viszont most sem. Pedig az újonc Myles Garrett végre megszerezhette volna első touchdownját, amivel vezetett is volna a Cleveland, csakhogy visszafújták a játékot les miatt.

Galéria

Andy Reid, a Kansas City Chiefs vezetőedzője csapata győztes meccse után bátran ünnepelhetett, a Kansas ugyanis megnyerte divízióját és ott lesz a rájátszásban. Reid megadta a módját, beöltözött Mikulásnak, sőt, a sajtótájékoztatón is így jelent meg.

Andy Reid (középen) ünnepli játékosaival az újabb rájátszásba kerülést Forrás: Twitter/KCChiefs

New Orleansban sem feledkeztek meg az ünnepekről, szerették volna egy szívhez szóló ajándékkal köszönteni a rivális Atlanta Falconst, a tavalyi 28-3-ról elbukott Super Bowlra emlékeztetve a vendégcsapatot.

28-3, ennyiről bukta el a Super Bowlt az Atlanta Falconst, szerencsére a Saints táncosai nem hagyják, hogy bárki is elfelejtse Forrás: Reddit

Eredmények:
Carolina Panthers – Tampa Bay Buccaneers 22-19
New York Jets – Los Angeles Chargers 7-14
Kansas City Chiefs – Miami Dolphins 29-13
New Orleans Saints – Atlanta Falcons 23-13
Cincinnati Bengals – Detroit Lions 26-17
Tennessee Titans – Los Angeles Rams 23-27
San Francisco 49ers – Jacksonville Jaguars 44-33
Arizona Cardinals – New York Giants 23-0
Dallas Cowboys – Seattle Seahawks 12-21

AFC:
Már biztosan bejutott: New England Patriots (12-3), Pittsburgh Steelers (11-3), Jacksonville Jaguars (10-5), Kansas City Chiefs (9-6)
Még bejuthat: Baltimore Ravens (9-6), Tennessee Titans (8-7), Los Angeles Chargers (8-7), Buffalo Bills (8-7)

NFC:
Már biztosan bejutott: Philadelphia Eagles (12-2), Minnesota Vikings (12-3), Los Angeles Rams (11-4), New Orleans Saints (11-4), Carolina Panthers (11-4)
Még bejuthat: Atlanta Falcons (9-6), Seattle Seahawks (9-6)