Társoldalunk:

A Cleveland szurkolói szerették volna leigazolni a magyar irányítót

2018.01.30. 16:38

A tavalyi évhez hasonlóan ezúttal is a helyszínről közvetítik majd a döntőt Faragó Richarddal. Hogyan készül az amerikai kalandra?
A keddi médianapon már ott leszünk, ahol remélhetőleg minél több játékossal tudunk majd interjút készíteni. Az NFC és az AFC döntője után már leültünk a kollégákkal, és átbeszéltük, hogy nagyjából milyen témákban és kikkel szeretnénk anyagot készíteni. Ezeket előzetesen már lefixáljuk az érintettekkel is, így azokra a beszélgetésekre kell felkészülni.

Közel egy hetet töltenek majd Minneapolisban, milyen tartalmakra készülhetnek a Sport TV nézői?
Ha minden jól megy, akkor most nagyon jó interjúkat tudunk majd készíteni, illetve lesznek újdonságok is, de nem akarom lelőni a poént, úgyhogy konkrétumot egyelőre nem árulnék el. Az a célunk, hogy minél több minőségi anyag segítségével hozzuk közelebb az emberekhez a világ legjobban várt sporteseményét. És persze kitekintünk majd a városba is, hogy maga Minneapolis hogyan várja a döntőt.

Amerika a feje tetejére áll a Super Bowl hetében, Bencsics Márk biztos benne, hogy Minneapolis is megőrül majdFotó: Hirling Bálint - Origo

Hogy kell elképzelni ilyenkor az Egyesült Államokat, megáll az élet, és minden a Super Bowl körül forog?
Abszolút, a rendező város pedig teljesen megőrül, az szinte leírhatatlan, hogy micsoda téboly söpör végig az utcákon. Nincs olyan bolt, ahol a kirakatban ne lenne valamilyen zászló, vagy sál, vagy bármilyen más relikvia. Ami pedig a szurkolói zónákat illeti, az aztán tényleg egészen hihetetlen, konkrétan egy héten át tartó buli. Napközben programok, játékok, versenyek, stúdiós kitelepülések, este pedig koncertek és sztárvendégek.

Mi a személyes kedvence ezeken a napokon?
Én az interaktív, az úgynevezett NFL Experience helyszíneket szeretem a legjobban, ahol az embereknek lehetősége van kipróbálni az amerikai focit. Meg lehet nézni, hogy ki mekkorát és milyen erővel tud dobni, vagy éppen rúgni, le lehet tesztelni, ki milyen gyors a 40 yardos távon és hasonlók. Ezeket minden évben kipróbálom, imádom azt a hangulatot, ami ezt az egészet körbeveszi.

A magyar amerikaifutball-válogatott irányítójaként azért van némi előnye a többiekkel szemben.
Néhány éve volt is egy vicces jelenet, amikor odaálltam dobálgatni egy kicsit, aztán elég jó eredményt értem el. Jellemző az amerikaiak lazaságára, hogy hatalmas tapssal jutalmaztak, aztán néhányan oda is jöttek hozzám, hogy ők Cleveland-szurkolók, és hogy egy jó irányítóra nagy szükségük lenne a Brownsnál. Szegényeknek nyilván nem én jelentettem a megoldást, de azóta se nagyon tudták orvosolni ezt a problémát.

A Budapest Wolves megnyugodhat, Bencsics Márk nem igazolt a Cleveland Browns csapatáhozFotó: Hirling Bálint - Origo

Nem titok, a New England Patriots a kedvenc NFL csapata. Hogy fogja bírni idegekkel az izgalmakat?
Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy már harmadszor közvetíthetem a helyszínről a Super Bowlt és a Pats minden alkalommal érdekelt volt a döntőben. Eddig ötvenszázalékos a mérlegem, 2012-ben a New York Giants legyőzte Bradyéket, tavaly viszont az Atlanta elleni fordítás életem egyik legnagyobb élménye volt. Ilyen esetekben egyébként azt vettem észre, hogy hajlamosabb vagyok jobban leszólni a kedvenc csapatomat, mint az ellenfelet. 28-3-nál például a Falcons elleni döntőn olyan kritikus voltam a Patriots-cal szemben, mint szerintem senki más. Aztán a végén olyan katarzist éltünk át a New England győzelménél, hogy attól még most is kiráz a hideg. De szerintem ezzel mindenki így volt a stadionban és a képernyők előtt is, hiszen sporttörténelmet láthattunk.

Magyarországon egyre nagyobb méreteket ölt az NFL iránti rajongás. Lehet még fokozni a mostani helyzetet?
Igen, minden évben érződik, hogy egyre többen és többen követik és szeretik meg az amerikai focit. A Facebookon is nagy az aktivitás, majdnem minden csapatnak megvan már a magyar szurkolói csoportja, rengeteg a közös meccsnézés és a tippjáték is. A saját munkahelyemen is ugyanezt tapasztalom, egyre több kolléga jön oda hozzám „szakmázni", ráadásul mindenki virraszt éjszakánként, felsővezetők, középvezetők, családapák egyaránt. Illetve egyre többen látogatnak ki a magyar meccsekre is, ez pedig egyértelműen abból adódik, hogy az NFL-t is többen nézik.

Felkészülés és hitelesség - ezek a legfontosabbak Bencsics szerint egy közvetítés során.Fotó: Hirling Bálint - Origo

Szakkommentátorként, valamint a magyar amerikaifutball-válogatott irányítójaként érez egyfajta küldetést a sportág további népszerűsítésért?
Nem küldetésnek nevezném, hanem inkább egyfajta kötelességnek. Nekünk megvan a lehetőségünk, hogy rengeteg ember előtt beszélhetünk erről a sportról, az a dolgunk, hogy hasznos információkat és egyfajta pluszt adjunk a mérkőzéseken. Ezért muszáj tisztességesen felkészülnünk, hiszen ha nem vagyunk hitelesek, akkor minden hiába. Nekem úgy kell beülnöm a közvetítőállásba, hogy minden szempontból készen álljak arra, hogy aki hallgat, az egyrészt jól szórakozzon, másrészt megtudjon olyan plusz dolgokat, amiket egyébként nem tudott. Fontosak a visszajelzések is, a negatív kritikákból tanulok, a pozitívak pedig amellett, hogy nagyon jól esnek, erőt adnak a folytatáshoz.

Előző
  • 1
  • 2
Következő