Nem Isten, ember: Tom Brady elveszítette minden idők legjobb Super Bowlját

Super Bowl LII - Philadelphia Eagles v New England Patriots GettyImageRank1 Super Bowl 52 SPORT AMERICAN FOOTBALL NFL topics topix bestof toppics toppix
MINNEAPOLIS, MN - FEBRUARY 04: Tom Brady #12 of the New England Patriots sits on the bench after having the ball stripped by Brandon Graham #55 of the Philadelphia Eagles late in the fourth quarter in Super Bowl LII at U.S. Bank Stadium on February 4, 2018 in Minneapolis, Minnesota. Christian Petersen/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Tom Brady a hatodik, Nick Foles és a Philadelphia Eagles az első bajnoki címéért szállt harcba az 52. Super Bowlon Minneapolisban. Minden idők legjobb döntőjében elképesztő játékok, fantasztikus izgalmak és drámai pillanatok váltották egymást. Végül 41-33-ra győzött a Philadelphia, amely meg tudta állítani az utolsó Tom Brady-rohamot.

A New England Patriots és Tom Brady hatodszor, vagy a Philadelphia Eagles először? Ez volt a legnagyobb kérdés az 52. Super Bowl előtt. A minneapolisi US Bank Stadiumban megrendezett döntőn előzetesen a címvédő Patriots csapatát tartották esélyesebbnek, de mindenki tudta, hogy az NFL döntőjében bármi megtörténhet.

Pink himnusza és rágógumi-eltávolítása után (az énekesnő pár pillanattal a produkció megkezdése előtt köpte ki rágóját)

megvolt a pénzfeldobás, amelyet az Eagles elveszített, a Patriots pedig szokás szerint a második félidei kezdést választotta,

azaz a Philadelphiáé lett az első támadás joga.

Három jó passz után meglett az első first down, majd a második is Torrey Smith elkapását követően. Majd Ajayi futása is első kísérletet ért az Eaglesnek. Jött Corey Clement, az ő rövid elkapása után már 5 yardon belül járt a Philadelphia. Itt azonban kapott egy büntetést az Eagles, így nem sikerült TD-vel befejezni a támadást, de Jake Elliott lába nem remegett meg, 25 yardos field goaljával vezetett a Philadelphia.

New England-Philadelphia 0-3

Jake Elliott mezőnygóljával szerzett vezetést a Philadelphia Forrás: AFP/2018 Getty Images/Christian Petersen

A Patriots és Brady sem akart lemaradni, gyönyörű játékokat mutatott be a támadósor, és pillanatokon belül áthaladt a pályán. Azonban a befejezés itt sem sikerült tökéletesen, miután Jalen Mills levédekezte Rob Gronkowskit, így jött Stephen Gostkowski, és a betalált 26 yardról.

New England-Philadelphia 3-3

Jöhetett az Eagles, amely két óriási játékkal azonnal TD-t szerzett: először LeGarrette Blount iramodott meg 36 yardért, majd Foles keze sült el, 34 yardos passzát Alshon Jeffery kapta el bravúrosan. Az extra pontot azonban Elliott kihagyta, így „csak" hat pont különbséggel vezetett az Eagles.

New England-Philadelphia 3-9

Tom Brady természetesen nem remegett meg, az irányító Danny Amendolát találta meg egyszer egy 50 yardos átadással, amikor már harmadik kísérletnél járt a Patriots. Itt azonban újabb hiba csúszott a gépezetbe: Brandin Cooks futását megfogta Rodney McLeod harmadik és egynél, a mezőnygólt pedig elrontotta Gostkowski, mivel Ryan Allen nem tudta normálisan letenni a labdát, ami aztán a kapufán csattant.

Folesék azonban nem tudtak élni a lehetőséggel, és rögtön leparancsolta az Eagles támadóit a Patriots védelme, így jöhetett a döntő első puntja. A Patriots ellentámadásánál Brady hosszú passzát Cooks kapta el, akit Malcolm Jenkis elemi erővel terített le, az elkapó pedig elveszítette az eszméletét, és szinte biztosan agyrázkódást szenvedett.

Ezután egy trükkös játékkal próbálkozott a Pats, de Amendola passzát Brady nem tudta elkapni. Jöhetett a negyedik kísérlet, aminek nekiment a címvédő, de Gronkowski felé hosszú volt Brady passza, így visszakerült a labda az Eagleshöz.

Zach Ertz első elkapásából összejött a first down, majd ismét Alshon Jeffery következett, na meg egy parádés elkapás. Ez megalapozta a következő játékot, amelyből az ex-Patses futó, LeGarrette Blount rohant 21 yardot, egészen a célzónáig. A kétpontos nem sikerült, de így is magabiztosan vezetett a Philadelphia.

New England-Philadelphia 3-15

Brady ismét nem tétovázott, minél hamarabb válaszolni akart. Rex Burkhead iramodott meg egy rövid passz után, amivel máris 30 yardon belülre került a New England, azonban itt ismét felülkerekedett az Eagles védelme, úgyhogy ismét jöhetett Gostkowski.

New England-Philadelphia 6-15

Megint támadhatott az Eagles, a kezdeti nehézségek után újfent jött egy nagy futás, ezúttal Ayajitól. Viszont Foles keze is megremegett, Jefferyt vette célba ismét, de a tojás felpattant az elkapóról és a Patriots védőjének, Duron Harmonnak a kezébe esett, a labdaszerzést követően újra Bradyék érkeztek a pályára.

Itt is akadozott a gépezet, de Brady ismét villant, és megtalálta egy hosszú passzal Chris Hogant, majd James White futott be az end zone-ba 27 yardról, miután átverekedte magát a védőkön. Azonban Gostkowski ismét hibázott, és kihagyta az extrát.

New England-Philadelphia 12-15

Jöhetett az Eagles, amelyből harmadik és háromnál Corey Clement varázsolt, egy rövid passz után 55 yardot nyargalt, amivel egészen a Patriots tízeséig ért el, de megint nem sikerült közelről elérni a touchdownt három kísérletből. A negyedikre viszont hatalmasat varázsolt a Philadelphia, egy trükkös játék után Trey Burton, a tight end passzolt TD-t Nick Folesnak!

New England-Philadelphia 12-22

Maradt fél perce a Patsnek a félidőig, de csak egy Hail Mary játékra jutott ideje, amiből végül egy rövid screen játékot próbált meg Brady, de megállította az Eagles. Így a szünetben 22-12-re vezetett az Eagles.

Jöhetett Justin Timberlake és a Half Time Show.

Az első két játékrészben mindkét csapat 300 yard fölé jutott, ez Super Bowl-rekord.

A második félidőt a New England nyitotta, Brady pedig elkezdte tömni Gronkowskit, akinek addig mindössze egy elkapása volt. Ebben a drive-ban viszont négy, amiből az utolsó TD-t ért. Kevesebb, mint három perc alatt masírozott végig a Patriots, amivel jelezte, hogy egyáltalán nincs még vége a döntőnek.

New England-Philadelphia 19-22

Nagy nyomás alatt kellett pályára lépnie az Eagles támadósorának, de Agholor és Blount révén egyenletesen tudott haladni. Majd Foles villant, és megtalálta Clementet az end zone-ban, a pályán a játékvezetők touchdownt ítéltek, a New Yorki központban pedig megerősítették a döntést. Ez visszaállította a tízpontos különbséget. Öt percet használt el a Philly erre a támadásra.

New England-Philadelphia 19-29

Bradyéknek ismét az eredmény után kellett rohanniuk, és megint a hosszú passzok működtek, a futásokat megállította az Eagles, legalábbis jobban, mint az első félidőben. A 20+ yardos átadások rendre beváltak, ilyet húzott le Hogan is a célzónában, azaz megint pillanatok alatt válaszolt a New England. Hihetetlen pontháború folyt a pályán, a védelmeknek momentuma sem akadt.

New England-Philadelphia 26-29

Megint pontkényszerben volt az Eagles, de Nelson Agholor jó megmozdulásaival hamar átment a félpályán is a csapat. Közben megdőlt a Super Bowlok yardrekordja is, pedig még csak a harmadik negyedben jártunk. A Philadelphia a vörös zónán belülre került, de egy rossz playhívás után a Patriots megálljt parancsolt, így megint Jake Elliotté volt a pálya, aki nem hibázott 42 yardról.

Egy labdabirtoklásnyin belül maradt a Patriots, és jöhetett Brady 14 perccel a vége előtt. Jó futójátékkal, valamint teljesen üresen hagyott elkapókkal operált a címvédő.

Parádésan dolgozott a Pats támadófala, az Eagles félelmetes passzsiettetői egyszer sem tudták megütni Tom Bradyt.

4 yardig jutott el a New England, majd Brady ismét elővette Gronkowskit, akit egy az egyben őrzött a jóval alacsonyabb Ronald Darby. A tight end pedig kihasználta magasságát, és lehúzta a labdát az end zone-ban. A jó extrapont pedig azt jelentette, hogy átvette a meccsen először a vezetést a bajnok, 33-32.

New England-Philadelphia 33-32

Nick Foles sok csodát tett az elmúlt hetekben, most minden eddiginél nagyobbra volt szüksége. Egy hosszú kísérletét hatástalanították, viszont a rövid átadásai jók voltak. Negyedik kísérletre is fennmaradt a csapat, amelyet hajszál híján, de sikerült elsőre váltania, aztán Agholor villant háromszor. Harmadik és hétnél Zach Ertz kapott labdát Folestól, bevetődött a célterületre, de a labda kipattant a kezőből. A pályán hozott ítélet touchdown volt, a visszanézés után pedig megerősítette Gene Steratore. A kétpontos kísérlet azonban nem sikerült, azaz mindössze 5 pont különbséggel vezetett az Eagles.

New England-Philadelphia 33-38

2.21 volt hátra, jöhetett Brady, aki számára nem volt ismeretlen a hátrányból való fordítás. Azonban a mérkőzés első sackje rögtön labdavesztést jelentett Bradynek, a labdát az újonc Derek Barnett szedte össze. Döbbenetes pillanat volt, megremegett az NFL Istenének a keze.

First downt viszont nem sikerült hoznia az Eaglesnek, így Jake Elliottnak kellett odaállnia egy 46 yardos mezőnygólhoz, és be is bombázta, 41-33, de még volt 65 másodperce a Patriotsnak, viszont a saját tízesén belülről kellett indulnia.

New England-Philadelphia 33-41

Az első két Brady-passz pontatlan volt, ahogy harmadszor is odaért hozzá az Eagles védőfala, negyedikre viszont megtalálta Amendolát. Csak 10-15 yardokat haladt a Patriots, miközben Brady megdöntötte a legtöbb passzolt yard rekordját a Super Bowlban, az 1151 yard pedig minden idők legtöbbje az NFL-ben.

Hail Mary, azaz egy hosszan felívelt passzon múlt a Super Bowl győztesének kiléte, és mivel Brady ívelését nem tudta lehúzni egy Pats-játékos, ez azt jelenti, hogy a Philadelphia Eagles történelmet írt, és minden idők talán legjobb Super Bowlján története első Vince Lombardi-trófeáját nyerte.

Az eddigi Super Bowl-győztesek

1967: Green Bay Packers
1968: Green Bay Packers
1969: New York Jets
1970: Kansas City Chiefs
1971: Baltimore Colts
1972: Dallas Cowboys
1973: Miami Dolphins
1974: Miami Dolphins
1975: Pittsburgh Steelers
1976: Pittsburgh Steelers
1977: Oakland Raiders
1978: Dallas Cowboys
1979: Pittsburgh Steelers
1980: Pittsburgh Steelers
1981: Oakland Raiders?
1982: San Francisco 49ers
1983: Washington Redskins
1984: Los Angeles Raiders
1985: San Francisco 49ers
1986: Chicago Bears
1987: New York Giants
1988: Washington Redskins
1989: San Francisco 49ers
1990: San Francisco 49ers
1991: New York Giants
1992: Washington Redskins
1993: Dallas Cowboys
1994: Dallas Cowboys
1995: San Francisco 49ers
1996: Dallas Cowboys
1997: Green Bay Packers
1998: Denver Broncos
1999: Denver Broncos
2000: St. Louis Rams
2001: Baltimore Ravens
2002: New England Patriots
2003: Tampa Bay Buccaneers
2004: New England Patriots
2005: New England Patriots
2006: Pittsburgh Steelers
2007: Indianapolis Colts
2008: New York Giants
2009 Pittsburgh Steelers
2010: New Orleans Saints
2011: Green Bay Packers
2012: New York Giants
2013: Baltimore Ravens
2014: Seattle Seahawks
2015: New England Patriots
2016: Denver Broncos
2017: New England Patriots
2018: Philadelphia Eagles

A döntő legértékesebb játékosa (MVP) Nick Foles, az Eagles irányítója lett, aki 373 yardot és 3 touchdownt passzolt egy interception mellett, ráadásul volt egy elkapott hatpontosa is. Aki erre bármennyi pénzt is tett, az most rendkívül gazdag ember.

A döntő egyik, ha nem a legnagyobb hőse, Nick Foles Forrás: AFP/2018 Getty Images/Andy Lyons

52. Super Bowl, Minneapolis: New England Patriots - Philadelphia 33-41

Örömünnep Philadelphiában az Eagles győzelme után Forrás: AFP/2018 Getty Images/Eduardo Munoz Alvarez