Ősi riválisok és gyűlölt ellenségek párharcaival indul az NHL rájátszása

Pittsburgh Penguins v Philadelphia Flyers - Game Three ICE HOCKEY GettyImageRank2
PHILADELPHIA, PA - APRIL 15: The Pittsburgh Penguins and the Philadelphia Flyers battle during the first period in Game Three of the Eastern Conference Quarterfinals during the 2012 NHL Stanley Cup Playoffs at Wells Fargo Center on April 15, 2012 in Philadelphia, Pennsylvania. Bruce Bennett/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Véget ért az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) alapszakasza, mind a 31 csapat lejátszotta 82 meccsét, jöhet tehát a szezon leginkább várt időszaka, a rájátszás. A keleti és a nyugati főcsoport legjobb nyolc-nyolc csapatának szeme előtt innentől már csak egy cél lebeg: elhódítani a Stanley-kupát. Ezúttal visszatekintünk a lezárult alapszakaszra, valamint egy kis esélylatolgatásba is belemegyünk az előttünk álló playoff kapcsán. A rájátszás mérkőzéseit a Spíler tévén követhetik figyelemmel.

Az NHL 2017-2018-as alapszakasza megint nem okozott csalódást. A rájátszásért való harc az utolsó pillanatokig kiélezett volt mindkét konferenciában, hasonlóan nyílt küzdelem zajlott az egyéni trófeákért, parádés gólokat láthattunk, ráadásul még az olimpia miatt sem állt le a nagyüzem.

Akikre senki sem számított

Mindezek ellenére teljesen más miatt marad emlékezetes az idény: ez pedig a Vegas Golden Knights szereplése.

Korábban mi is szenteltünk nekik egy írást, hiszen újonccsapattól ilyen menetelést még nem látott Amerika, ráadásul egyetlen ligában sem. Nagyjából megmagyarázhatatlan, ami a szerencsejáték fővárosában történik.

51 győzelem, 109 pont, bődületes rekordok az újoncok történetében, utóbbi egyébként az 5. legtöbb volt az idei alapszakaszban az NHL teljes mezőnyében.

A Vegason kívül van két másik csapat, amely bejutására egy lyukas garast sem tett volna senki a szezonrajt előtt. Nyugaton a Colorado Avalanche tavaly minden idők egyik legpocsékabb idényét futotta, 48 pontja a legkevesebb volt 2000 óta. A denveriek aztán a nyáron kitakarították a koloncokat, bedobták az ifjakat a mélyvízbe és az NHL legfiatalabb keretével vágtak neki a szezonnak. A dolog működött, év közben volt egy tízmeccses győzelmi sorozatuk, hogy aztán az alapszakasz utolsó, ki-ki mérkőzésén a St. Louis ellen kiharcolják a playoffot.

A tavalyi 48 után ezúttal 95 pontot gyűjtöttek, ez minden idők egyik legnagyobb fejlődése egy év alatt.

A 22 éves Nathan MacKinnon végig bámulatos formában játszott, 97 pontot szerzett (39 gól, 58 gólpassz), amivel jó esélye van arra, hogy megválasszák az év legértékesebb játékosának.

Nathan MacKinnon (elöl) a világ egyik legjobb játékosává érett, az ellenfelek általában bottal ütik a nyomát Forrás: AFP/2018 Getty Images/Matthew Stockman

Ami nyugaton a Colorado és MacKinnon, az keleten a New Jersey Devils és Taylor Hall. Az „Ördögök" szintén csikócsapattal szerepeltek egész évben, és mindenki legnagyobb meglepetésére ők is odaértek a legjobb nyolcba. Hall hasonlóan produktív volt, mint MacKinnon,

év közben volt egy 26 meccses (!) pontszerző sorozata,

végül 93-mal zárt (39+54).

A legnagyobb csalódások

Persze voltak olyan együttesek is, amelyek csalódást okoztak. Az Edmonton Oilersnek tavaly végre annyi év szenvedés után kijött a lépés, a szupertehetséges Connor McDavid minden egyéni díjat besöpört, arra lehetett számítani, hogy a szintén fiatal magra építő csapat meg tudja lovagolni ezt az eredményt.

Az ESPN egyenesen a döntőbe várta a klubot a szezon előtt, ehhez képest gyakorlatilag már decemberre eldőlt, hogy még a rájátszás sem lesz meg.

McDavidre mondjuk így sem lehetett panasz, ismét első lett a kanadai táblázaton (108 pont, 41+67), Jaromír Jágr óta senki nem volt képes két egymást követő évben az élen végezni ebben a kategóriában.

Connor McDavid (jobbra) ismét lenyűgöző szezont futott, de csak egyénileg, az Edmonton újra befuccsolt Forrás: AFP/2017 Getty Images/Sean M. Haffey

Chicagóban, Dallasban és Montrealban is a rájátszás volt a minimális célkitűzés még ősszel, de a Blackhawks úgy néz ki, elkezdett öregedni, miközben a fiatalok minőségben elmaradnak az elődöktől, ráadásul hatalmas volt a felfordulás kapusposzton. A Stars borzasztóan kiegyensúlyozatlan volt végig, főleg a gyengélkedő védelem miatt,

a Canadiens pedig totálisan becsődölt, szétesett, és reménytelen helyzetbe került.

A New York Rangerst is ide lehet sorolni, de a gyenge szezonrajt után inkább az újjáépítést választották a Nagy Almában és ezért szétrobbantották a csapatot februárban. Ottawában hasonló volt a helyzet, a tavalyi keleti döntős Matt Duchene-ért cserélt novemberben, majd elképesztő lejtmenetbe kezdett.

Jágr 45 évesen elbúcsúzott az NHL-től, Alekszandr Ovecskin meglőtte pályafutása 600. gólját, és hetedszer is gólkirály lett, Roberto Luongo a harmadik kapus, aki 1000 meccsen védett, a Sedin ikrek is befejezték, Chicagóban pedig egy könyvelő is játéklehetőséghez jutott, ezek a sztorik tették színessé az NHL 100. szezonját.

Nincs még vége, a rájátszás-beharangozóhoz kérjük, lapozzon!