Nem kegyelmezett a Golden State, söpörte Jameséket az NBA-döntőben

2018 NBA Finals - Game Four GettyImageRank1 SPORT BASKETBALL NBA topics topix bestof toppics toppix
CLEVELAND, OH - JUNE 08: Stephen Curry #30 of the Golden State Warriors celebrates with the Larry O'Brien Trophy after defeating the Cleveland Cavaliers during Game Four of the 2018 NBA Finals at Quicken Loans Arena on June 8, 2018 in Cleveland, Ohio. The Warriors defeated the Cavaliers 108-85 to win the 2018 NBA Finals. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement. Gregory Shamus/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Az észak-amerikai profi kosárlabdaliga (NBA) nagydöntőjének negyedik mérkőzését is megnyerte a Golden State Warriors, amely 108-85-re győzött a Cleveland Cavaliers otthonában, és ezzel 4-0-s összesítéssel hódította el a bajnoknak járó Larry O'Brien Trophy-t. A finálé legértékesebb játékosának Kevin Durantet választották, LeBron James pedig valószínűleg utolsó mérkőzését játszotta Cleveland-mezben.

Hogy mennyire le akarta zárni a döntőt a Golden State, azt bizonyítja az a lendület, amivel kezdte a címvédő az első negyedet, Steph Curry hárompontosaival rögtön meglépett 10-3-ra. 19-11-es vezetésnél az irányító már 12 pontnál járt, jelezte, hogy az előző meccsen nyújtott gyenge teljesítmény csak apró kisiklás volt, igenis ő érdemli a döntő MVP-címet.

Ekkor csak Kevin Love-ban bízhatott a Cleveland, az erőcsatár volt szinte az egyetlen, aki képes volt kosarat szerezni. A Warriorstól továbbra is záporszerűen jöttek a triplák, Andre Iguodala is beemelt kettőt, miközben hátul kiválóan semlegesítette LeBron Jamest. 34-25-re vezetett a címvédő GSW az első negyed után, ami már csak azért sem jelentett jót a hazaiaknak, mert az első három meccset úgy is elvesztették, hogy az elején még tartották a lépést.

Sokkal jobban indul a második játékrész a Cavs szempontjából, feljött három pontnyira, majd James zsákolásával a vezetést is átvette, a túloldalon Klay Thompson begyűjtötte harmadik személyi hibáját.

Curry dobóformája visszaesett, néha még gyűrűt sem talált (ahogy Draymond Green sem), miközben James felébredt és már 16 pontnál járt. A játékrész végére aztán megrázta magát a Warriors kétszeres MVP-je és öt másodperccel a vége előtt behajított egy olyan triplát, amilyet csak ő tud, így 61-52-es Golden State-előnnyel mentek félidei szünetre a csapatok.

A harmadik negyedben villámrajtot vett a Warriors, ami egyébként a védjegyük, a Cleveland bármivel próbálkozott, a hátránya csak nőtt. Ez Jamest is kihozta a sodrából, üvöltött a csapattársaival a kispadon, ráadásul Curry-t is felöklelte, sorra gyűjtötte a személyi hibákat.

Ráadásul a védekezés is összeállt a bajnoknál, amivel megroppantotta a Cavst és a negyed végére 20 pont fölé kúszott a különbség, a Quicken Loans Arena közönsége pedig síri csöndben szemlélte az eseményeket.

A záró negyedben Curry megkezdte a kivégzést, Kevin Durant pedig bár nem dobott jól, ezt kompenzálta pazar mezőnymunkával és tripla-duplánál (18 pont, 12 lepattanó, 10 gólpassz), valamint 3 blokknál járt. Tyronn Lue 4 perccel a vége előtt feladta a meccset és lecserélte LeBron Jamest, aki valószínűleg utoljára lépett pályára Cavaliers-mezben, meg is kapta a vastapsot a közönségtől.

A vége 108-85 a Golden State-nek, amely így (nem túl nagy meglepetésre) söpréssel, 4-0-s összesítéssel nyerte meg a nagydöntőt, ami JR Smith első meccses rövidzárlata miatt még évekig elékerülhet majd a "Mi lett volna, ha?" témakörben, de összességében nem volt kérdés, melyik csapat a jobb.

NBA-döntő, 4. mérkőzés:
Cleveland Cavaliers-Golden State Warriors 85-108 (25-34, 27-27, 13-25, 20-22)
legjobb dobók: LeBron James 23 pont, Kevin Love 13, illetve Stephen Curry 37, Kevin Durant 20

Duranté a döntő MVP-cím:

A Warriors négy éven belül a harmadik bajnoki címét ünnepelheti, egy elképesztő dinasztiáról van szó, amely ismét megmutatta, hogy lépésekkel az NBA előtt jár. Van egy olyan sebességi fokozata a csapatnak, ami a többieknél hiányzik és emiatt gyakorlatilag verhetetlen.

LeBron James nyári döntését is csak ez befolyásolja majd: melyik klubbal lesz a legjobb esélye legyőzni Curryéket.

James elköszönt, a nyár legnagyobb kérdése, hogy hova megy Forrás: AFP/2018 Getty Images/Jason Miller