Társoldalunk:

Hawaii-i drogtermesztő lett a világ legsikeresebb kosáredzőjéből

2018.09.11. 15:21

Az észak-amerikai profi kosárlabdaliga (NBA) minden év szeptemberében megtartja a Hírességek Csarnokának (Hall of Fame) aktuális beiktató ceremóniáját. Ilyenkor a sportág nagyjai előtt tisztelegnek, akiket a bizottság érdemesnek tartott arra, hogy az adott évben bekerüljenek a hallhatatlanok közé. Idén olyan legendák csatlakoztak, mint Ray Allen, Steve Nash, Jason Kidd, Grant Hill, Maurice Cheeks és Dino Radja, a showt viszont minden idők egyik legjobb edzője, Don Nelson és az ő öltözéke vitte el.

A Hall of Fame ceremóniái legtöbbször a beiktatott klasszisok érzelemdús, vagy éppen humoros beszédeiről szólnak, amiben ezúttal sem volt hiány, például Allen, Hill és Nash mondanivalója is meghatóra sikerül. Ilyenkor az a szokás, hogy a jelöltek magukkal visznek a színpadra egy olyan személyt, aki a legnagyobb hatással volt rájuk. Steve Nash korábbi edzőjét, Don Nelsont kérte fel, akivel a Dallas Mavericksnél dolgozott együtt, és aki valójában világklasszist csinált Nashből, ma már azonban igazi hippiként él Hawaii-n.

Nelson 11 évet húzott le az NBA-ben, ahol a Boston Celtics dinasztiájának kulcsjátékosa volt, öt bajnoki címmel vonult vissza. Rögtön a következő évben (1976) leült a Milwaukee Bucks kispadjára, végül összesen 31 évig edzősködött a Dallas Mavericksnél, a New York Knicksnél és a Golden State Warrirosnál.

Don Nelson 2010-ben az ifjú Steph Curry-velForrás: AFP/2010 Getty Images/Hannah Foslien

Jó játékosokat emelt a zseni szintre (Sidney Moncrief, Chris Mullin, Mitch Richmond, Tim Hardaway, Steve Nash, Dirk Nowitzki, utolsó évében pedig az újonc Steph Curryt is edzette), sokszor reformálta meg a játékot, mindig megelőzte korát. Nem véletlen, hogy 1335 győzelmet szerzett trénerként az NBA-ben, ez minden idők legmagasabb száma. "Nellie" 2010-ben vonult vissza, de utána is aktív maradt.

1962-ben abbahagyta az Iowa Egyetemen a tesitanár szakot, de 2012-ben befejezte. Később Hawaii-ra költözött, egészen pontosan Maui szigetére, ahol különböző növényeket, többek között kávét és kannabiszt is termeszt. Utóbbiról így nyilatkozott:

Van egy farmom néhány növénnyel. Fű is van, a neve Nellie Kush. Az OG és a Hindu Kush keveréke, nagyon jó kis cucc.

A 78 éves korábbi szakember (aki 1994-ben vb-t is nyert az amerikai válogatottal) néha exkluzív pókeresteket tart, Owen Wilson és Woody Harrelson is rendszeres vendége.

Don Nelson 2018-ban:

Steve Nash beszéde Nelsonnal: