Beperelte az NFL-t a kaliforniai város, mert elvették a csapatukat

Oakland Raiders v Denver Broncos GettyImageRank2 Dressing Up SPORT HORIZONTAL Human Face American Football - Sport Looking USA STADIUM Denver Face Paint Fan - Enthusiast Photography Oakland Raiders NFL Sports Authority Field at Mile High Denver Broncos Ma
DENVER, CO - OCTOBER 1: Oakland Raiders fans wearing costumes and face paint look on before a game between the Denver Broncos and the Oakland Raiders at Sports Authority Field at Mile High on October 1, 2017 in Denver, Colorado. Dustin Bradford/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A kaliforniai Oakland városvezetése beperelte az észak-amerikai profi amerikaifoci-ligát, valamint annak mind a 32 csapatát, amiért márciusban megszavazták, hogy a helyi csapat, a Raiders 2020-ig Las Vegasba költözzön.

A város már az NFL csapatainak 31-1-es döntése után jelezte, hogy várhatóan bíróságon fogja megtámadni a döntést, és erre kedden sor is került, írja a San Francisco Chronicles című lap. A beadvány szerint a költözés kikényszerítése törvénytelen, amivel ráadásul több száz millió dolláros kárt okoz a liga Oaklandnek. Azt ugyanakkor nem kérik, hogy a Raiders maradjon a városban.

Az Oakland Raider fekete mezesei háromszor, 1976-ban, 1980-ban és 1983-ban ünnepelhettek Super Bowl-győzelmet Forrás: AFP/2018 Getty Images/Jason O. Watson

A beadványban meglehetősen kemény vádak szerepelnek, melyeket Amerikában komolyan szoktak venni. De hiába vádolja Oakland kartellezéssel az NFL-t, illetve azzal, hogy a csapatoknak otthont adó városokat arra kényszerítik, hogy közpénzből építsenek stadiont, majd, ha erre nem hajlandóak, akkor egyszerűen elveszik tőlük a franchise-jogot, nem sok esélyük van a világ leghatalmasabb sportszervezetével szemben. A város ügyvédei szerint az NFL nem csak a trösztellenes törvényt, de a saját szabályait is megsértette a döntéssel.

Szeretnénk elérni, hogy elszámoltathatóak legyenek, akik ezt a döntést meghozták, Oakland pedig megfelelő kompenzációt kapjon a törvénytelen húzással okozott kárért" – mondta a lapnak a város egyik ügyvédje.

A beadvány szerint az NFL rosszhiszeműen járt el, amikor lényegében nem foglalkozott a kaliforniai város ajánlatával, mely szerint magánbefektetők bevonásával hajlandóak lennének új stadiont építeni. Meglátásuk szerint a Raiders által a költözés fejében kifizetett 378 millió dollár csak a liga másik 31 csapatát gazdagította, miközben Oakland egy centet sem látott ebből a pénzből. Azt is felróják, hogy a Rams és a Chargers St. Louis-ból, illetve San Diegóból Los Angelesbe költöztetéséből is hasznot húzott Mark Davis, a Raiders tulajdonosa, aki így most csak törleszt a liga felé azzal, hogy elviszi a csapatot Las Vegasba.

Las Vegasban már várják a csapatot a helyi Raiders-drukkerek Forrás: AFP/2017 Getty Images/Ethan Miller

"A csapatoknak otthont adó városokat Hobson-dilemmába kényszerítik (azaz úgy tűnik, mintha lenne választásuk, de valójában nincs - a szerk.), mondván vagy kifizetitek a monópolisztikus eszközökkel megállapított roppant magas költségeket, melyeknek csak töredéke megy valóban a franchise üzemeltetésére, vagy elveszítik a csapatukat.

Oakland összesen 240 millió dolláros kárt jelentett be a beadványban, amihez hasonló eddig egyszer volt az amerikai profi ligák történetében. Milwaukee perelte be a profi baseaball-ligát (MLB), miután a város csapatát, a Braves-t Atlantába költöztették. A pert persze elvesztették, viszont pár évvel később "megkapták" Seattle-ből a Pilots csapatát, amelyik 1970 óta Milwaukee Brewers néven szerepel a ligában.