Négy év és 126 meccs után kapott ki Amerika legjobb egyetemi csapata

Notre Dame v Connecticut GettyImageRank2 SPORT HORIZONTAL Basketball - Sport USA Ohio ADULT COMMEMORATION Women Photography Columbus - Ohio Nationwide Arena University of Connecticut University of Notre Dame Semifinal Round Women's College Basketball Conn
COLUMBUS, OH - MARCH 30: Azura Stevens #23 of the Connecticut Huskies celebrates against the Notre Dame Fighting Irish during the first half in the semifinals of the 2018 NCAA Women's Final Four at Nationwide Arena on March 30, 2018 in Columbus, Ohio. Andy Lyons/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
2014. november 14. után először szenvedett vereséget az alapszakaszban az amerikai egyetemi kosárlabda-bajnokságban (NCAA Basketball) szereplő Connecticat Huskies női csapata.

A bajnokság legmagasabban rangsorolt csapata, az idei kiírásban is az egyik nagy esélyes Huskies a nyolcadik helyen jegyzett Baylor otthonában kapott ki 68-57-re. Ami azért kívánkozik a hírekbe, mert az idei bajnokságban eddig veretlen UConn ezt megelőzően legutóbb 2014. november 14-én kapott ki a bajnokság alapszakaszában, akkor a Stanford győzte le őket hosszabbításban 88-86-ra. Ha pedig rendes játékidőben elszenvedett vereséget keresünk, akkor egészen 2013. február 18-ig kell visszalapoznunk, amikor – ugyancsak a Baylortól – 76-70-re kaptak ki hazai pályán. Előbbi sorozat 126, míg utóbb 163 mérkőzést számlál.

Volt hangulat Wacóban:

Az immár 10-1-es mérleggel álló Baylor játékosai pedig elmondhatják magukról, hogy az egyetem történetében ők az elsők, akik az utóbbi 19 évben le tudtak győzni egy első helyen rangsorolt csapatot. Ezt megelőzően háromszor is kudarcot vallottak. Ezúttal viszont minden sikerült, nem kis részben annak, hogy hárman is tíz pont fölött zártak a Baylor csapatából. A nagy esélyes UConn egyetlen egyszer vezetett, méghozzá 2-0-ra a mérkőzés első kosarával.

Fújd már le! Lefújta!

A Huskies csapata az 1974-75-ös szezon óta tagja az NCAA mezőnyének, de csapat csak 1991-ben jutott be a Final Fourba, majd 1995-ben ünnepelhetett először bajnoki címet. Azóta viszont 2000 és 2016 között tízszer is ők ülhettek fel az NCAA trónjára. A Huskies olimpiai bajnokok sorát adta a sportágnak, hogy csak a legismertebbeket említsük: Maya Moore, Swin Cash, Tina Charles, Rebecca Lobo, Sue Bird, Diana Taurasi, vagy éppen az a Breanna Stewart, aki decemberben Sopronban járt az orosz Dinamo Kurszk csapatával.

A csapatot 33 éve ugyanaz az edző, Genno Auriemma irányítja. A sportszerűség jegyében azért megjegyezzük, hogy a Baylornál sem rugdossák ki kéthavonta az edzőket, ott a tizenkilencedik szezont kezdték meg idén ősszel Kim Mulkey vezetésével.