Társoldalunk:

Szívszorító bénázás okozta az NFL-címvédő vesztét - videó

2019.01.14. 10:35

Kiesett a címvédő Philadelphia Eagles a Nemzeti Futball Liga (NFL) rájátszásának második körében, miután 20-14-es vereséget szenvedett az első kiemelt New Orleans Saints vendégeként. Ott lesz viszont a főcsoportdöntőben a New England Patriots, amely a Los Angeles Chargers elleni győzelmével történelmet írt.

Az NFL rájátszásának második köre után kijelenthetjük, hogy az életben három dolog biztos: a halál, az adók, és hogy a New England Patriots főcsoportdöntőt játszik.

Hiába állt papíron jobb játékosokból a Los Angeles Chargers kerete, a Patriots a meccs legelején megmutatta, hogy semmi esélyt nem ad ellenfelének. A kaliforniai csapatot a foxborói fagy sem segítette, de volt ennél nagyobb baja is. 

A New England stábja, Bill Belichick vezetőedző és Josh McDaniels támadókoordinátor tökéletes stratégiát dolgozott ki a Chargers védelme ellen, ráadásul Tom Bradyt sem kellett halálra dolgoztatni. Rövid passzokkal és a Sony Michel által csúcsra járatott futójátékkal operált a hazai csapat, amely a nagyszünetre lemosta ellenfelét. A legelső eredményes támadásra még volt válasza a Chargersnek, de onnan gyakorlatilag felborult a pálya. A legtöbb néző valószínűleg a fehér zászlót, vagy a bedobott törülközőt várta a 35-7-es eredménnyel záruló félidő után.

A harmadik és a negyedik negyedben még kozmetikáztak az eredményen Philip Riversék, az irányító végül kiosztott összesen három touchdownpasszt, de a 41-28-as végeredmény korántsem tükrözi, hogy mennyire kiábrándítóan egyoldalú volt ez a mérkőzés.

Brady úgy jutott el 343 yardig, hogy egyáltalán nem róla szólt a meccs, ebből 151-et Julian Edelman szerzett, de a futó James White is kivette a részét a passzjátékból, 15 elkapásával beállította az NFL-playoff csúcsot, a már említett Michel pedig három touchdownt futott. A New England megmutatta a rég nem látott domináns arcát, és zsinórban nyolcadszor lesz ott az AFC-döntőben, ez természetesen NFL-rekord. Tom Brady 16 teljes évéből ez 13. alkalommal sikerült, félelmetes. 

Néhány óráig úgy tűnt, összejöhet a tavalyi Super Bowl-visszavágója, mert a címvédő Philadelphia Eagles brutálisan bekezdett az alapszakaszgyőztes New Orleans Saints vendégeként. A meccs első játékában Drew Brees csúnyán eladta a labdát, az ellentámadásból az Eagles azonnal pontokat tudott szerezni.

Nick Foles először passzolt, majd futott egy TD-t, az első negyed után 14-0-ra vezetett a bajnok, amely ekkora előnyről korábban még soha nem kapott ki a playoffban. A Saints a második negyedben aztán felébredt és 10 pontot eltüntetett a hátrányból, a Philadelphia támadásai pedig lelassultak, köszönhetően annak, hogy a liga egyik legjobb támadófalembere, Brandon Brooks elszakította az Achillesét. A harmadik negyedben aztán a hazai csapat egy egészen félelmetes, 18 játékból álló, összesen 11 és fél percig tartó támadássorozat végén a vezetést is átvette, majd a negyedik játékrészben egy mezőnygóllal tovább tudta növelni előnyét, miközben az Eagles támadói tehetetlenek voltak. Az utolsó percekben azonban még így is maradt esélye a Phillynek, hogy ismét előnybe kerüljön, de szűk kettő perccel a vége előtt Foles passza átcsúszott Alshon Jeffery kezei között, a labda pedig a Saints védőjénél, Marshon Lattimore-nál landolt, amivel a hazai csapat gyakorlatilag lezárta a meccset.

Az egyébként törött bordákkal játszó Jefferyt az ellenfél játékosa, Cameron Jordan próbálta helyben vigasztalni, majd Doug Pederson vezetőedző és Foles is igyekezett jobb kedvre deríteni, de ez nem sikerült. Az elkapó a mérkőzés után teljesen magára vállalta a vereséget és a kiesést.

Ezzel eldőlt, hogy nem lesz címvédés az NFL-ben, a két főcsoportdöntőbe idén is az első két kiemelt jutott. A New Orleansban a védelem mellett ki kell emelni az év álomcsapatába bekerült elkapót, Michael Thomast is, aki klubrekordot döntött 171 elkapott yarddal. Ráadásul így a Foles-mágia is véget ért, az irányító sorsa bizonytalan a csapatnál, Carson Wentz pedig fellélegezhet.

Eredmények, főcsoport-elődöntő:
Nemzeti Főcsoport (NFC):
New Orleans Saints (1.)-Philadelphia Eagles (6.) 20-14

Amerikai Főcsoport (AFC):
New England Patriots (2.)-Los Angeles Chargers (5.) 41-28

A főcsoportdöntőkben:
NFC: New Orleans-Los Angeles, vasárnap 21.05
AFC: Kansas City-New England, hétfő 0.40