Vágólapra másolva!
13 évvel ezelőtt, magyar idő szerint 2006. január 23-án hajnalban, helyi idő szerint 22-én este játszották a Los Angeles Lakers-Toronto Raptors NBA-mérkőzést, amelyen Kobe Bryant történelmet írt 81 dobott pontjával.

Maga a párosítás nem sok mindenkit mozgatott meg a mérkőzés előtt, a Raptors akkor a liga egyik leggyengébb csapata volt, míg a Lakers éppen a sebeit nyalogatta azok után, hogy 2004-ben eladta Shaquille O'Nealt, majd szégyenszemre lemaradt a rájátszásról 2005-ben. Ekkor visszatért a kispadra a legendás Phil Jackson, ami Kobe Bryantnek is jót tett, az akkor 27 éves játékos pedig statisztikai szempontból élete legjobb szezonját futotta.

Már azzal történelmet írt 2005. december 20-án, hogy három negyed alatt egymaga több pontot dobott, mint az ellenfél összesen (62-61 a Dallas ellen), erre korábban senki nem volt képes, de a java még hátravolt.

Egy hónappal később a Lakers 13 pontos vereséget szenvedett a Phoenix Suns vendégeként, Kobe-nak pedig annyira fájt mindene, hogy az is benne volt a pakliban, hogy kihagyja a Toronto elleni meccset. Az egész világ szerencséjére ez nem így történt.

Jalen Rose (5) 2000-ben direkt akart sérülést okozni Bryantnek. Kobe nem egészen hat évvel később nemes bosszút állt Forrás: Sportsnet

Az első negyedben a Toronto jól kezdett, és folyamatosan vezetett, de Bryant is eljutott öt kosárig, majd bedobott négy büntetőt is a hajrában. Később így emlékezett vissza ezekre a percekre:

A második játékrész az elsőhöz hasonlóan alakult, Bryant további 12 pontot szerzett, de a Raptors növelni tudta az előnyét, így félidőben 63-49-re vezetett. A dobóhátvéd is tudta, hogy még ennél is több kell tőle:

„Elkaptam a ritmust, de így is több mint tíz ponttal égtünk a szünetben. A harmadik negyedben viszont hihetetlenül kezdtem, minden dobásom beesett, és akkor éreztem, hogy az a bizonyos kapcsoló felbillent, és senki nem fogja tudni leoltani.”

Az addigi 26 pontjához 25-öt tett hozzá a harmadik felvonásban, a Lakers átvette a vezetést. A negyedik negyed pedig a teljes kivégzés lett: 30-at dobott ekkor, szinte kosárról kosárra megdöntött valamilyen rekordot.

Először a saját csúcsát (azt a bizonyos 62-t), majd Elgin Baylor klubrekordját, amikor 72-nél járt.

„Tudtam, hogy mennyinél járok, és jó érzés volt egy ekkora legenda rekordját túlszárnyalni, de nem foglalkoztam ezzel. Annyira koncentrált voltam, hogy semmiképp sem akartam kiesni a ritmusból. Ilyenkor nem érdekel semmi más, csak a játék.”

Kobe Bryant megköszöni a közönség támogatását Forrás: Chicago Tribune

Folyamatosan tömték labdával a csapattársak a második félidőben, őt pedig nem lehetett megállítani. Végül 81 pontnál állt meg, 46 dobásából 28 volt sikeres, 13 triplájából 7 ment be, valamint bedobott 20-ból 18 büntetőt is.

Ennél többet csak egyetlen ember ért el, Wilt Chamberlain 1962-ben, amikor 100 pontot dobott, de tegyük hozzá, hogy akkor még teljesen más volt a játék.

Ráadásul arról nem készült tévés felvétel, így Bryant pontszáma a legmagasabb, amit televízióban közvetítettek.
Chamberlainen és Bayloron kívül egyedül David Thompson (1978) és David Robinson (1994) jutott 70 pont fölé, ők is úgy, hogy az adott szezon alapszakaszának utolsó meccsén a lehető legtöbb pontot kellett dobniuk ahhoz, hogy ők legyen az idény pontkirályai, csapattársaik nagyjából rá se néztek a gyűrűre. Azóta egyszer Devin Booker is dobott 70-et (2017), így hat tagja van a hetvenesek klubjának.

Még Michael Jordan sem az, akinek a karriercsúcsa 69. Bryant legalább ebben túlszárnyalta példaképét, nem is kevéssel.

„Amikor Phil lecserélt, akkor esett le, mit tettem. A nagymamám az összes gimnáziumi meccsemen kinn volt, és mindig megkérdezte, amikor teljesen leizzadtan lejöttem a pályáról, hogy minek ennyit hajtani. Ezek után az első profi meccsemen, amit élőben megnézett, dobtam 81-et. Mondtam is neki, hogy ezért éri meg.”