Vágólapra másolva!
Roger Goodell, az NFL első embere három nappal a Super Bowl előtt Atlantában nyilatkozott a másfél héttel ezelőtti botrányos NFC-döntőről, és elismerte, hogy a játékvezető óriási hibázott, amikor Rams védője, Nickell Robey-Coleman letarolta a Saints elkapóját, Tommylee Lewist.

A szabályok szerint a védő csak elkapás után érhet a támadóhoz, a bírók mégsem dobtak sárga zászlót, teljesen érthetetlen módon, pedig tényleg mindenki látta, hogy mi történt. Ráadásul sisakkal ütközött sisaknak, ami szintén szabálytalan. Az is érdekes, hogy az eset óta kiderült, az ütközéshez legközelebb álló bíró Los Angelesben él.

Roger Goodellt arról kérdezték Atlantában, hogy a találkozó után miről beszélt a New Orleans vezetőedzőjével, Sean Paytonnal, aki lefújás után azonnal az NFL New York-i központjába telefonált, és szapulta a játékvezetők munkáját.

Roger Goodell, az NFL első embere Forrás: AFP/2019 Getty Images/Mike Zarrilli

Az NFL első ember nem árult el részleteket a beszélgetésből, de annyit kibökött, hogy olyan szabálytalanság volt, amit egyértelműen le kellett volna fújni.

Ennyivel persze a sajtó munkatársai nem érték be, és sikerült Goodellt szóra bírniuk, aki elmondta, hogy a rendszeres játékvezetői hibákat nem oldaná meg egy plusz bíró bevetése, mert ha nyolcan lennének a pályán, akkor is csúszhatna hiba a gépezetbe.

Goodell azt is megerősítette, hogy napirenden van a videón visszanézhető játékok körének bővítése, de a bírók egyéni mérlegelésére bízott döntések biztos nem kerülnek be ezek közé, ahogy a be nem fújt szabálytalanságok sem lesznek visszanézhetők a jövőben.

Az NFL játékvezetői többször is bebizonyították már, hogy jócskán le vannak maradva a játék szintjéhez képest. A sebesség túl gyors nekik, ráadásul a folyamatosan változó szabályok sem könnyítik meg a dolgukat. A liga dolga lenne, hogy megelőzze az ilyen végzetes hibákat (mondjuk úgy, hogy visszanézhetővé tesz minden ítéletet), és akkor a nyomás is kisebb lenne a "zebrákon".

Vak bírók miatt nem játszhat egymással a két legjobb a SuperBowlban - videó

Döbbenetes izgalmakat hozott az NFL két főcsoportdöntője, mert mind a két mérkőzés csak hosszabbítás után dőlt el. Tom Brady kilencedik alkalommal játszhat Super Bowlt február 3-án Atlantában, ahol a New England Patriots és a Los Angeles Rams mérkőzik meg egymással.