Tom Brady mellékszereplő volt a Super Bowlon, de így is az NFL királya lett

Super Bowl LIII - New England Patriots v Los Angeles Rams GettyImageRank1 SPORT AMERICAN FOOTBALL NFL topics topix bestof toppics toppix
ATLANTA, GA - FEBRUARY 03: The New England Patriots celebrate after winning the Super Bowl LIII at against the Los Angeles Rams Mercedes-Benz Stadium on February 3, 2019 in Atlanta, Georgia. The New England Patriots defeat the Los Angeles Rams 13-3. Mike Ehrmann/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Minden idők legkevesebb pontját hozó Super Bowlját játszotta egymással a New England Patriots és a Los Angeles Rams csapata, ezzel pont az ellenkezőjét kaptuk annak, mint amit vártunk. Bill Belichick együttese egy negyedik negyedben szerzett touchdownnal 13-3-ra győzött, így Tom Brady lett az NFL történetének első játékosa, aki hat bajnoki címet szerzett, de ehhez most nem volt sok köze.

A Super Bowl LIII-nak a legnagyobb kérdése az volt, hogy megszerzi-e rekordnak számító hatodik bajnoki gyűrűjét a New England Patriots 41 éves legendája, Tom Brady, vagy a Los Angeles Rams keretbe foglalja a Patriots dinasztiáját, és visszavág a 17 évvel ezelőtti vereségért, amikor Brady először ért a csúcsra.

A mérkőzésen a New England támadhatott először, a sorozatot megalapozta Cordarrelle Patterson remek visszahordása a kezdőrúgás után. Sony Michel révén a futójátékot erőltette a Patriots, de aztán amikor először került Brady kezébe a labda, jött az első dráma, ugyanis felpattant a passza, ami Cory Littleton kezében landolt, interceptionnel kezdett a legenda.

Ezt azonban nem tudta kihasználni a Los Angeles, a Patriots-védelem azonnal leparancsolta a Rams támadóit a pályáról. Ismét jöhetett Brady, aki először megint pontatlan volt, de utána elkezdte szórni a jó passzokat. A Rams védelme végül 28 yardnál állította meg a New Englandet, jöhetett Stephen Gostkowski, de 46 yardról elhibázta a mezőnygólt, maradt a 0-0.

Jared Goffék jó pozícióból indulhattak, és Josh Reynolds elkapásából az első first downt is megszerezték. Többre viszont nem futotta tőlük, megint jöhetett a punt. Egyelőre remekelt a Patriots hátsó egysége. A következő támadás nem indult könnyen a New Englandnek, de aztán Brady megtalálta egy 25 yardos passzal Julian Edelmant. Ezután viszont megint elveszítette a labdát az irányító, Franklin-Myers ütötte ki a kezéből, de David Andrews rávetődött, így támadhatott tovább a Pats.

Nem is jött össze a pontszerzés a Patriotsnak, ráadásul az utolsó játéknál a sorozatban másodjára az Év Védőjének megválasztott Aaron Donald még jól földhöz is vágta Bradyt.

A második negyedet saját 11-eséről kezdte a Rams, de megint nem sikerült haladnia a csapatnak, egészen meglepő volt látni a szezon során brillírozó támadóegység tanácstalanságát. A Patriots jóval többet birtokolta a labdát, Julian Edelman pedig már 74 elkapott yardnál járt. A touchdown viszont ekkor sem jött össze, de a 42 yardos field goal igen, Gostkowski ezúttal nem hibázott. Vezetett a New England, teljesen megérdemelten, a Ramsnek valamit ki kellett találnia.

Jól is kezdett Sean McVay csapata, Robert Woods elképesztő (nem) elkapást mutatott be, de aztán jött a megtorpanás, és az újabb punt, viszont ugyanígy járt a következő sorozatban a New England is. De a Rams sem javult, Goff továbbra is bizonytalan volt, harmadik kísérletnél pedig Kyle Van Noy térdre kényszerítette.

A Patriots meggyőzően haladt előre a félidő utolsó perceiben, de 32 yardnál elfogyott a tudomány. Bill Belichick viszont nem rúgatott, hanem nekiment negyedik és egyre, ami rossz döntés volt, jól védekezett a Los Angeles, így megkapta a labdát az utolsó 72 másodpercre.

Azonban semmi sem változott, és szinte azonnal kapitulált a támadósora.

3-0-s New England-vezetéssel ért véget az első félidő, ami igencsak csalódást keltő volt, a játék képéhez képest megváltás volt a Maroon 5 Half Time Show-ja, pedig az sem volt valami élvezetes, sőt.

Hatalmasat kellett javulnia a Ramsnek, amely az eddig valamiért jegelt Todd Gurley futásaival próbált lendületbe kerülni, de a harmadik kísérletet megint elbaltázta a csapat. Az első hét labdabirtoklásnál el kellett rúgnia a labdát, ezzel Super Bowl-rekordot állított fel a Los Angeles. Pont nem ezt vártuk tőlük.

De a Patriots sem tudott élni a lehetőséggel, Julian Edelmanen kívül egyik támadóra sem lehetett jókat mondani. A Rams ezután még alul is múlta magát, alig jutott ki a saját end zone-jából, megint jöhetett a legtöbbet foglalkoztatott játékosa, a punter Johnny Hekker. Aki aztán 65 yardra rúgta a labdát, szerencsés pattogással együtt, mindenesetre Super Bowl-rekordot döntött ezzel a távolsággal.

Erre nem meglepő módon érkezett egy menetrendszerinti Edelman-elkapás, majd egy punt a Patriotstól, csak hogy meglegyen a sorminta. Erre aztán két jó passzal válaszolt Jared Goff, először Josh Reynoldsot, majd a tavaly még a Patriots-cal döntőző Brandin Cooksot találta meg. Majd megint Robert Woods villant, először került field goal-távolságra a Rams.

Goff bevállalt egy hosszú passzt Cooks felé, de Jason McCourty pont időben érkezett, és megakadályozta a TD-t.

Következőre aztán sackelték az irányítót, így végül egy 53 yardos mezőnygólt kellett rúgnia Greg Zuerleinnak. Ő viszont nem hibázott, egyenlített az első normális támadásából a Rams.

3-3-mal fordultak a csapatok a negyedik negyedre, ez is negatív pontrekord, elég sok ilyen csúcs megdőlt.

Újabb Pats-punt után jöhetett a Rams, CJ Anderson kezéből kiütötték a labdát, ami kiment az oldalvonalon, így megúszta a veterán futó.

A puntot azonban nem, Goff folyamatosan rossz döntéseket hozott, és egy büntetés is nehezítette a Rams dolgát, megint Hekkernek kellett elrúgnia a labdát.

Érkezett Brady és a Patriots támadósora a pályára, és ezúttal már egy olyan drive-ot mutattak be, amilyet megszokhattunk.

Az irányító egy hosszú passzt tett oda mesterien Rob Gronkowskinak, aki bemutatott egy zseniális elkapást.

Ez előkészítette a következő játékot, ahol Sony Michel 2 yardról befutott touchdownra. 10-3-ra vezetett a New England.

Hatalmas feladat állt a Rams előtt, de egy jó Goff-Cooks összejátékkal egyből sokat tudott haladni a Los Angeles, majd Reynold és Woods is bemutatott egy-egy jó elkapást. Szépen ment előre a csapat, aztán Goff remek passzát Cooks elejtette az end zone-on belül.

A következő játékból hasonlót próbált Goff, de nagyon rövidre sikerült az átadása, amit Stephon Gilmore húzott le, ezzel nemhogy nem egyenlített a Rams, hanem el is adta a labdát bő négy perccel a vége előtt.

Innentől a rettenetesen rutinos Patriots kezében volt a mérkőzés. Sony Michel ki tudott szabadulni, hosszú futása után egyre közelebb került a győzelemhez a New England. Ráadásul Rex Burkhead is be tudott szállni egy hasonló rohanással, két és fél perccel a vége előtt akár pontot is szerezhetett a Patriots. Végül 3. és egynél megállította a támadókat a Rams védelme, úgyhogy Stephen Gostkowski érkezett, és bevágta a 42 yardos mezőnygólt, gyakorlatilag eldőlt a meccs.

Alig több mint egy perce maradt a Ramsnek, amely villámgyorsan végigment a pályán, de a sorozat végén Zuerlein kihagyta a field goalt, ezzel 8 másodperccel a vége előtt eldőlt, hogy a New England Patriots 13-3-ra megnyerte az 53. Super Bowlt.

Tom Brady hatodik bajnoki címét nyerte, amivel immáron egyedüli rekorder, a New England Patriots pedig klubként beérte a Pittsburgh Steelerst a 6. Super Bowl-győzelmével. Bill Belichick pedig már nyolcszoros bajnok, bátran ki lehet jelenteni, hogy a Belichick-Brady duó az egyetemes sporttörténelem egyik, ha nem a legkiemelkedőbb párosa.

Ez a döntő most nem az irányítóról szólt, 262 yarddal és egy interceptionnel fejezte be a meccset, viszont a New England sokat szidott védelme elképesztő teljesítményt nyújtott. Valamint Julian Edelman is, aki 10 elkapással és összesen 141 yarddal zárta a Super Bowlt, ezzel ő lett a Super Bowl MVP-je, szinte az egyszemélyes támadósora volt csapatának.