Társoldalunk:

Visszavonult a New England Patriots szupersztárja

2019.03.25. 08:30

Bejelentette visszavonulását Rob Gronkowski, a Nemzeti Futball Ligában (NFL) szereplő New England Patriots játékosa. A háromszoros Super Bowl-győztes klasszis kilenc év után, mindössze 29 évesen fejezi be pályafutását, minden idők egyik, ha nem a legjobb tight endjeként.

Gronkowskit a 2010-es újoncbörze második körében választotta ki a Patriots, miután több csapat is félt tőle, mert már egyetemi évei alatt is volt egy súlyosabb sérülése. Bill Belichick viszont nem, és ekkor is belenyúlt a tutiba. A kétméteres, 120 kilós tight end falemberekre jellemző méretekkel rendelkezett, de olyan képzett volt, mint a legjobb elkapók. Már újoncként azonnal Tom Brady egyik kedvenc célpontja lett, 10 touchdownt kapott el, ráadásul blokkolásban is a legjobbak közé tartozott. Második idényében szintet lépett, a New England mind a 16 alapszakaszmeccsén kezdett, végül 90 elkapásból 1327 yardot gyűjtött, volt 17 elkapott és egy futott hatpontosa is. Az egy idényben szerzett 18 TD a mai napig rekord az NFL-ben a tight endek között.

Gronkowski és Brady között az első pillanattól kezdve remek volt az összhangForrás: AFP/2019 Getty Images/Mike Ehrmann

Előbbivel egyébként nemcsak a tight endek között, hanem az egész NFL-ben az élen végzett, ráadásul a rájátszásban további hármat tett hozzá, hatalmas szerepe volt abban, hogy a Patriots bejutott a Super Bowlba, de ott a New York Giants legyőzte őket.

2012 nyarán rekordszerződést írt alá, a következő szezontól viszont ismét elkezdték üldözni a sérülések. Egy teljesen ártalmatlan szituációban eltörte az alkarját, majd úgy tért vissza néhány héttel később, hogy nem épült fel teljesen, és rásérült. Fél év alatt négyszer kellett megoperálni csak ezt a testrészét, valamint egy gerincműtéten is átesett. Emiatt a következő idény első hónapját kihagyta, majd decemberben kettős térdszalagszakadást szenvedett.

Ezt követően még erősebben tért vissza, 2014-ben ismét átlépte a 10 touchdownos határt, harmadszor került be az év álomcsapatába, a szezon végén pedig karrierje első Super Bowl-győzelmét ünnepelhette. 2015 hasonlóan sikeres volt számára egyénileg, ismét 10 TD fölött végzett (az egyetlen tight end, akinek ez ötször sikerült), a Patriots azonban kikapott az AFC-döntőben. Majd jött egy újabb, sérülésekkel nehezített szezon, amelynek a második felét ki kellett hagynia egy újabb hátműtét miatt, viszont a csapat ismét bajnok lett. 2017-ben magához képest egészséges tudott maradni, amelynek egy újabb, 1000 yard fölötti szezon lett a vége (ez volt neki a 4., ami a tight endek között holtversenyben az első), majd a rájátszásban és a Super Bowlban is brillírozott, igaz, a Philadelphia Eagles legyőzte a New Englandet.

Már ekkor eljátszott a visszavonulás gondolatával, heteken keresztül csak találgatni lehetett, hogyan dönt. A teste folyamatosan tiltakozott a folytatás ellen, alig volt már ép testrésze, ráadásul több agyrázkódást is elszenvedett. Végül visszatért 2018-ra, de a teljesítménye elmaradt a megszokottól, sebessége is látványosan megkopott, viszont még így is elképesztően hasznosan játszott. Stasztikailag élete egyik leggyengébb idényét produkálta, de a playoffra még egyszer megrázta magát, és újabb bajnoki címhez segítette a New Englandet.

Másfél hónapnyi bulizás és pihenés után egy megható Instagram-posztban jelentette be, hogy ennyi volt. Mint írja, egy álma vált valóra azzal, hogy 20 évesen bekerült a ligába, az elmúlt kilenc évért pedig rendkívül hálás a csapatnak, Bill Belichicknek, a társaknak és a szurkolóknak is. Élete legnehezebb döntését hozta meg azzal, hogy befejezi pályafutását. Még nem tudja, mit hoz számára a jövő, de már nagyon várja ezt az új fejezetet.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

It all started at 20 years old on stage at the NFL draft when my dream came true, and now here I am about to turn 30 in a few months with a decision I feel is the biggest of my life so far. I will be retiring from the game of football today. I am so grateful for the opportunity that Mr. Kraft and Coach Belichick gave to me when drafting my silliness in 2010. My life experiences over the last 9 years have been amazing both on and off the field. The people I have meet, the relationships I have built, the championships I have been apart of, I just want to thank the whole New England Patriots organization for every opportunity I have been giving and learning the great values of life that I can apply to mine. Thank you to all of Pats Nation around the world for the incredible support since I have been apart of this 1st class organization. Thank you for everyone accepting who I am and the dedication I have put into my work to be the best player I could be. But now its time to move forward and move forward with a big smile knowing that the New England Patriots Organization, Pats Nation, and all my fans will be truly a big part of my heart for rest of my life. It was truly an incredible honor to play for such a great established organization and able to come in to continue and contribute to keep building success. To all my current and past teammates, thank you for making each team every year special to be apart of. I will truly miss you guys. Cheers to all who have been part of this journey, cheers to the past for the incredible memories, and a HUGE cheers to the uncertain of whats next.

Rob Gronkowski (@gronk) által megosztott bejegyzés,

Egy fantasztikus adottságú játékos búcsúzott el az NFL-től, aki a tökéletes amerikaifocista prototípusa lehetett volna, ha kevésbé sérülékeny. Teste volt a legnagyobb fegyvere, ugyanakkor többször is cserben hagyta. Egy igazi gőzmozdony volt a pályán, akit egy az egyben lehetetlen volt megállítani, de sokszor két ember is kevés volt hozzá. Tom Brady számára ideális célpont volt, aki hihetetlen sebessége miatt nem csak az end zone-ban jelentett a védők számára megoldhatatlan feladatot.

16 különböző NFL-rekordot hagy maga után, és bátran ki lehet jelenteni, hogy az elmúlt évtized egyik, ha nem a legjobb játékosáról beszélünk. Főleg akkor, ha az irányítókat kivesszük a mezőnyből. 

"Gronk" nemcsak a pályán, de azon kívül is egy igazi karakter volt, aki bohóckodásaival mindenkit meg tudott nevettetni. Szinte biztos, hogy nem fog eltűnni és szem előtt marad, a szórakoztatóipar egy ideális következő állomás lehet számára.