A januárban még ligautolsó csapat most megnyerheti első bajnoki címét

2019 NHL Stanley Cup Final - Media Day GettyImageRank2 SPORT ICE HOCKEY national hockey league
BOSTON, MASSACHUSETTS - MAY 26: At detailed view of the jerseys of the St. Louis Blues and the Boston Bruins prior to Media Day ahead of the 2019 NHL Stanley Cup Final at TD Garden on May 26, 2019 in Boston, Massachusetts. Bruce Bennett/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Magyar idő szerint kedd hajnalban kezdődik az észak-amerikai profi hokiliga (NHL) 2019-es nagydöntője. Előzetesen talán senki sem számított a Boston Bruins-St. Louis Blues párosításra, de a két együttes a playoffban bizonyította, hogy joggal jutott a fináléba. Ellentétes utat jártak be a szezon alatt, a végére viszont mégis úgy kerültek ide, hogy teljesen egyformának tűnnek. Egy 49 évvel ezelőtti, ikonikus döntő visszavágója, ahol garantált az élvezetes, csontropogtató hoki a négy győzelemig tartó párharcban.

1970. május 10. a jégkorong történetének egyik legjelentősebb napja. Ekkor hódította el 29 év szünet után először a Stanley-kupát a Boston Bruins a ligában akkor még csak harmadik éve működő St. Louis Blues ellen. A történet nem ezért, hanem a győztes gól miatt különleges. A negyedik mérkőzés hosszabbításának 40. másodpercében, 3-3-as állásnál minden idők egyik legjobb játékosa, Bobby Orr játszott össze Derek Sandersonnal. Előbbi miután visszakapta a korongot, ellőtte azt Glenn Hall kapus mellett, és mivel a Blues védője, Noel Picard elgáncsolta a gól után, Orr a levegőbe repült, miközben már önfeledten, kinyújtott karokkal ünnepelt. Az erről készült kép az NHL történetének egyik meghatározó mérföldköve lett, Orr pedig először nyerte meg a Stanley-kupát.

Bobby Orr legendás mozdulatáról szobor is készült, ami a Boston otthona, a TD Garden előtt található (egyébként maga a műalkotás éppen St. Louisban készült) Forrás: AP

Az azóta eltelt 49 évben a Boston nyolcszor is döntőbe jutott, de csak kétszer tudott nyerni, utoljára 2011-ben (2013-ban a Chicagótól hat meccsen kikapott az együttes), a St. Louis viszont egyszer sem, egészen az idei szezonig.

A Bruins már az alapszakaszban sem viccelt, folyamatosan üldözte az űrszezont produkáló Tampát, és bár jócskán leszakadt, így is holtversenyben a második legtöbb pontot gyűjtötte. A playoff első körében a Toronto ellen kezdett Bruce Cassidy csapata, ahol összesítésben 3-2-es hátrányban volt, de aztán idegenben kiharcolta a hetedik meccset, azt pedig meg is nyerte. A második fordulóban az első kör (és az elmúlt évek) legnagyobb meglepetését okozó,

a Tampát kisöprő Columbus volt az ellenfél, és bár itt is vezetett 2-1-re az ellenfél, a Bruins megnyerte a következő három találkozót, és bejutott a főcsoportdöntőbe.

Ott a Carolina már nem okozott problémát, igencsak meggyőző teljesítménnyel söpört a Boston.

A St. Louis viszont borzalmasan kezdett Mike Yeo vezetésével, akit aztán gyorsan eltávolítottak, helyét Craig Berube vette át. Nem sokkal később az új edző az újonc Jordan Binningtont rakta a kapuba a hullámzó Jake Allen helyett, a csapat pedig egyszerűen megtáltosodott.

Azok után, hogy január 3-án, közel féltávhoz még az NHL sereghajtója volt a Blues, végül simán jutott a rájátszásba,

ahol először egy igencsak fura sorozatban (az első öt meccset az idegenbeli csapat nyerte) búcsúztatta a tavalyi főcsoportdöntős Winnipeget, majd egy elképesztően szoros szériában, 3-2-es összesítésbeli hátrányból felállva hét meccsen ment tovább a Dallas ellen. A mindent eldöntő találkozó második hosszabbításban a helyi srác, Pat Maroon szerezte a győztes találatot.

Jöhetett a San José elleni főcsoportdöntő, ahol a Sharks hiába vezetett 2-1-re, a további három összecsapást a Blues nyerte, ezzel a szériát is 4-2-re.

Tehát most ott tartunk, hogy az ellentétes alapszakaszok után hasonló módon jutott a két együttes a nagydöntőbe, az egyformaság pedig egyenesen megdöbbentő:

Mindkét csapat 57 gólt lőtt a playoffban, méghozzá úgy, hogy 24-et az első, 16-ot a második, szintén 16-ot a harmadik harmadban, egyet pedig hosszabbításban.

Ha ez nem lenne elég, a Boston első sora (Brad Marchand, Patrice Bergeron és David Pastrnak) 22 gólt szerzett, akárcsak a St. Louis top triója (Jaden Schwartz, Brayden Schenn és Vlagyimir Taraszenko).

Mindkét csapat szeret kemény, ütközős hokit játszani, ami látványos csatát ígér. A Bruins kapujában Tuukka Rask kimagasló teljesítményt nyújtott eddig, de a már említett Binnington is lehúzta a rolót, ha le kellett. Bergeron a világ egyik legjobb kétirányú, támadásban és védekezésben is magas szintet képviselő centere, a túloldalon ugyanez elmondható Ryan O'Reilly-ról.

Patrice Bergeront (balra) és Ryan O'Reilly-t (középen) is jelölték a legjobb védekező csatárnak járó Selke Trophy-ra. A harmadik jelölt a Vegas szélsője, Mark Stone Forrás: NHL.com

Egyedül a speciális egységekben van nagy különbség a két együttes között, emberelőnyben és emberhátrányban is hatékonyabb a Boston.

Hatalmas jelentősége lesz tehát, hogy melyik csapat bírja majd jobban a fizikális játékot, valamint a kapusok közötti különbség is döntő lehet. Ezek mellett a rutin is a Boston mellett szól, a mostani keretben hét játékos is van, amely játszott már döntőben, közülük öten (Bergeron, Rask, Marchand, valamint a 206 centis csapatkapitány Zdeno Chara, és David Krejci) tagja volt a 2011-es bajnokcsapatnak is, ezzel szemben a Bluesban egyetlen játékos, David Perron fordult meg a fináléban, még tavaly a Vegasszal.

A St. Louis tehát története első bajnoki címét nyerheti legutóbbi döntős ellenfelével szemben, amely azonban egy hajszállal most is esélyesebb. Ugyanakkor ki adott volna akár egy forintot is arra január elejéln, hogy a Blues döntőzni fog?