Elsírta magát az NBA kétméteres, 130 kilós új szupersztárja - videó

2019 NBA Draft GettyImageRank2 SPORT nba BASKETBALL
NEW YORK, NEW YORK - JUNE 20: NBA Prospect Zion Williamson is introduced before the start of the 2019 NBA Draft at the Barclays Center on June 20, 2019 in the Brooklyn borough of New York City. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement. Sarah Stier/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Magyar idő szerint péntek hajnalban tartották az észak-amerikai profi kosárlabdaliga (NBA) draftját, azaz újoncbörzéjét. Ahogyan arra mindenki számított, az első választás jogával a New Orleans Pelicans a Duke Egyetem sztárját, Zion Williamsont választotta.

Williamson körül egész évben elképesztő volt a felhajtás (erre jó példa, hogy az egyetemi bajnokság rájátszásában, az NCAA March Madnessen azokat a meccseket, amiken a Duke játszott, többen nézték, mint az NBA playoff legtöbb mérkőzését), ugyanis LeBron James óta őt tartják a legtehetségesebb tinédzsernek.

Még nincs 19 éves, de már szinte mindent tud a kosárlabdáról, két méter magas, emellett 130 kiló izom, egy olyan szörnyeteg, akit eddig gyakorlatilag soha senki nem tudott megállítani, és ugyanezt várják tőle a profiligában is.

Egy szörnyeteg, aki rászabadult Amerikára

A sportok világában a szupertehetséges fiatalokra mindig óriási nyomás nehezedik. Akarva-akaratlanul is kikiáltják őket a követező X-nek vagy Y-nak, és rögtön hatalmas reményeket fűznek hozzájuk. Amerikában ez hatványozottan igaz, rengeteg a példa. LeBron James volt az „új Jordan", Sidney Crosby az „új Gretzky", aztán az idő eldönti, hogy ezek a párhuzamok megállják-e a helyüket.

Miközben mindenki azt gondolja róla, hogy egy tank, egy bulldózer, a drafton megmutatta, hogy bizony van érzékeny oldala is. Miután hivatalosan is eldőlt, hogy a New Orleans játékosa lesz, az első, profi jétékosként adott interjúja alatt annyira meghatódott, hogy szinte meg sem bírt szólalni, miközben édesanyját méltatta, aki nélkül biztosan nem jutott volna el idáig, és aki mindent feláldozott az ő karrierjéért.

A második helyen a Memphis Grizzlies a Murray State Egyetem szuperatlétáját, Ja Morantet választotta. Az irányítónak elképesztő rugói vannak, valamint remekül lát a pályán, sokak szerint akár Williamsonnál is fényesebb jövő állhat előtte. A Grizzlies ezzel a Morant - Jaren Jackson Jr. páros köré fogja építeni a csapatát, ami rendkívül ígéretesnek tűnik. Ráadásul Morant azonnal mélyvízbe kerül, ő lesz a csapat kezdőirányítója, mivel a klub a napokban elcserélte a klubot 2007 óta szolgáló Mike Conleyt.

Harmadikként Williamson egyetemi csapattársa, a kanadai születésű RJ Barrett kelt el, akit a New York Knicks vitt el. Egy igazi dobógép, aki dobóhátvédet és kiscsatárt is tud játszani, ráadásul számára azért különleges, hogy éppen a New Yorkba került, mert nagyapja óriási Knicks-drukker volt, és folyamatosan azt mondogatta mindenkinek, hogy az unokája egyszer a patinás klub játékosa lesz. Ráadásul a draftot éppen a Madison Square Gardenben tartották, és a reakció szerint a közönség is nagyon örült az új tehetségnek.

Érdekesség, hogy a szintén elképesztően tehetségesnek tartott, majdnem 220 centis Bol Bolt (az egykori center, a 229 centi magas Manute Bol fiát) csak a 44. helyen választotta ki a Miami Heat, majd tovább is cserélte a Denver Nuggetshez. A "csúszást" egyébként a fiú sérülékenységével és hozzáállásbeli problémájával indokolják, de a képességeihez nem férhet kétség.

A teljes draft alakulása: