Vágólapra másolva!
Több mint 3 milliárd dollár. Ekkora értékben kötöttek szerződést az NBA-csapatok körülbelül két nap alatt olyan kosarasokkal, akik szabadon igazolhatók voltak. A mintegy 450-500 NBA-játékosból nagyjából 200 esett ebbe a halmazba, köztük több szupersztár. Kevin Durant, Kyrie Irving, Kawhi Leonard, Kemba Walker, Al Horford, Jimmy Butler és D'Angelo Russell is csapatot váltott, de voltak olyanok is, akik horrorpénzért maradtak eredeti klubjuknál. Mindenki tudta, hogy 2010 óta ez lesz a legőrültebb szabadügynökpiac, akkor LeBron James volt a főszereplő, idén viszont a háttérbe húzódva keverte a kártyákat, és mindent megtett azért, hogy a Lakersszel minél hamarabb bajnok legyen, aztán mégis hoppon maradt.

LeBron eladta a saját fiát

Még csak egy éve tart Los Angelesben a LeBron James-éra, de annyi minden változott, hogy az ember nem győzi követni. Amikor tavaly nyáron a Király a Lakershez igazolt, a csapat éppen újjáépülő fázisban volt, tele tehetséges fiatallal, akiknek James akár remek mentora is lehetett volna.
Persze LeBronból ismét előjött az "Adj Uramisten, de rögtön" mentalitás, és már szezon közben fel akarta forgatni a csapatot, fele királyságát odaadta volna azért, hogy a Lakers megszerezze Anthony Davist.

Ez akkor még nem sikerült, viszont a cserepletykák miatt mentálisan széthullott a csapat, és végül simán lemaradt a rájátszásról. Azért érthető is, hogy James kissé türelmetlen, 34 éves, és még szeretne bajnok lenni, nincs ideje arra, hogy beérjenek a fiatalok.

Éppen ezért nyáron sem tágított, és addig mozgatta a szálakat, míg végül a Lakers elhozta neki Davist a New Orleans Pelicansből, de brutális ellenértéket adott érte.

Távozott Lonzo Ball, Brandon Ingram, Josh Hart és egy teherautónyi draftjog, amikkel a Pelicans 2021 és 2025 között kedve szerint gazdálkodhat. (Hogy ez miért veszélyes, arra lejjebb mutatunk egy példát a Brooklyn Nets jóvoltából.)
A csapat teljesen kiürült, közben Magic Johnson is lemondott az elnöki posztról, a 2018 júniusi keretből egyvalaki maradt: Kyle Kuzma.

LeBron James 2016-ban, friss bajnokként a sajtótájékoztatón, mellette az akkor még csak 11 éves Bronny. Vajon fognak valaha is együtt játszani? Forrás: AFP/2016 Getty Images/Thearon W. Henderson

Ez a csere is egy megdöbbentő példa arra, mennyire hajszolja James a bajnoki címet:
többször is elmondta már, hogy addig akar kosarazni, amíg nem játszhat a fiával együtt. Bronny James jelenleg 14 éves, de már 188 centi magas, és bizony sokat örökölt apja tehetségéből, ha egyenletesen fejlődik, nem kérdés, hogy NBA-játékos lesz belőle. 2023-ban vagy 2024-ben lesz draftolható, csak hát ezeknek az éveknek az elsőkörös választási jogai mind a New Orleanshoz kerültek, a Lakersnek nagyon kevés esélye lesz arra, hogy kiválassza LeBron Jr-t.

Tehát azt is mondhatjuk, James eladta a saját fiát Anthony Davisért és egy (vagy több) potenciális bajnoki címért.

De az is lehet, hogy ez nem lesz elég, mert ugyan Kawhi Leonard Los Angelesbe igazolt, de nem a Lakershez.

Egy ország könyörgött hiába a döntő MVP-jének

Amikor tavaly nyáron Kawhi Leonard egy cserével Torontóba került, szinte mindenki biztos volt abban, hogy csak egy évet fog ott játszani, hiszen idén lejárt a szerződése. Los Angeles-i fiú lévén arról lehetett hallani, hogy hazatér, a kérdés csak az volt, hogy a Clippers vagy a Lakers lesz-e a befutó.
Aztán Leonard bajnok lett a Raptorsszal, ami átírta a forgatókönyvet, mert közben egy egész ország a szívébe zárta, Torontóban élete végéig ingyen lakhatást és étkezést ígértek neki, valamint napjaink egyik legnagyobb rapsztárja, Drake is aktívan kampányolt a maradásáért.

Kawhi Leonardöt másfél millió ember, köztük Drake próbálta győzködni a torontói bajnoki parádé alatt Forrás: Toronto Star

A 2019-es nagydöntő MVP-je találkozott mindhárom csapattal, próbálták elkápráztatni, végül július 5-én meghozta a döntését. Némi meglepetésre a Clipperst választotta, ahol négy év alatt 142 millió dollárt fog keresni.

Azt többször is elmondta, hogy számára az a legfontosabb, hogy minél több bajnoki címet szerezzen. Ehhez a Clippers aktuális kerete lehet, hogy nem lett volna elég,

ezért Leonard meggyőzte az Oklahoma City Thunder sztárját, Paul George-ot, hogy csatlakozzon hozzá. "PG" cserét kért csapatánál, amely beleegyezett, és elengedte a Clippershez legjobb játékosát, cserébe a fiatal Shai Gilgeous-Alexander és Danilo Gallinari érkezett, valamint hét (!), különböző feltételekhez kötött draftjog is.

A hírek szerint Leonard megmondta a Clippers vezetőségének, hogy ha megszerzik George-ot, akkor ő is jön, végül állta a szavát. Doc Riversék hamar új fejezetet nyitottak a klub történetében, miután a Blake Griffin-Chris Paul-DeAndre Jordan kísérlet megbukott, a mostani csapat viszont bajnok lehet.

Trágyadombból a következő évek meghatározó klubja?

Amikor az orosz milliárdos, Mihail Prohorov 2009-ben megvette a hanyatló New Jersey Nets-et, a drukkerek abban bíztak, beköszönt az aranykor. Ezek után Prohorov összecsomagolta a csapatot, átköltöztette Brooklynba. Valószínűleg megirigyelte "kollégája", Roman Abramovics sikerét a Chelsea-vel (amely BL-t nyert 2012-ben), csak azt felejtette el, hogy az NBA-ben nem úgy működnek a dolgok, mint az európai klubfutballban.

Az embernek hiába van a bőre alatt is pénz, nem vehet meg mindent. Ennek ellenére ő megpróbálta 2013-ban, és a Nets teljes jövőjét, szinte az összes odaadható draftjogot feláldozva megszerezte Bostonból az öregedő Kevin Garnett-Paul Pierce duót, és egy papíron remekül kinéző csapatot rakott össze.

A baj az volt, hogy ezzel elkésett néhány évet, szupersztárjai már rég a lejtő rossz oldalán haladtak, néhány kudarcos szezon után szétesett a Brooklyn.

Az NBA-ben minden évben az a csapat választhat először az amatőr játékosok börzéjén, amely a legrosszabbul szerepelt az azt megelőző szezonban, a Nets így épülhetett volna újjá, csakhogy az összes draftjoga Bostonba került, így hiába volt katasztrofális a Nets, azzal csak a Celtics erősödött évről évre (hasonló veszély fenyegetheti évek múlva a Lakerst).

Kevin Garnett, Paul Pierce és Deron Williams. Az öregedő sztárokkal felálló Brooklynnak esélye sem volt a bajnoki címre Forrás: AFP/2013 Getty Images/Maddie Meyer

Prohorov all-int mondott, de mindent bukott, hullottak a fejek. 2016-ban Sean Marks lett a csapat általános igazgatója, nem sokkal később pedig Kenny Atkinson ült a vezetőedzői székbe. Mindkettőjüknek ez volt az első ilyen munkája, de szűk három év alatt bizonyították, hogy kiváló szakemberek. Egy jelen és jövő nélküli, reménytelen csapatot vettek át, majd néhány ügyes cserével és igazolással, remek játékosfejlesztéssel 2019-ben ismét a rájátszásba vezették a Brooklynt.

A fiatal játékosok, a profi háttérmunka, a nagy piac jelentette üzleti lehetőségek, a remek közösség és a látványos játék hirtelen vonzóvá tette a klubot a legnagyobb sztároknak is.

Ráadásul Marks annyi helyet hagyott a fizetési sapka alatt, hogy két maximum fizetést is ki tudott osztani, és manapság, amikor a sztárok szeretnek összeállni és szupercsapatokat alkotni, ez szinte garantálja a sikert.

A nagyhalak pedig elég hamar horogra akadtak. Azt már a piac nyitása előtt 95%-ban biztosra lehetett venni, hogy a Bostonban megbukó Kyrie Irving a Netshez igazol, majd az is gyorsan kiderült, hogy barátja, a Golden State-tel három szezon alatt két bajnoki címet nyerő Kevin Durant is csatlakozik hozzá.

Kyrie Irving és Kevin Durant az All-Star gálákon is keresték egymás társaságát. Lehet, ekkor beszélték meg, hogy ugyanahhoz a csapathoz fognak igazolni? Forrás: AFP/2018 Getty Images/Jayne Kamin-Oncea

Utóbbi a következő idényt biztosan kihagyja, hiszen elszakadt az Achilles-ina a döntőben, és ez a sérülés is befolyásolta a döntését. Ráadásul Irving és Durant sem a maximumért írt alá végül, hogy a csapat le tudja igazolni DeAndre Jordant, bár utóbbi húzásnak egyelőre nem látni az értelmét.

Durant lelépésével az elmúlt öt évben dinasztiát felépítő Golden State Warriors elvesztette legjobbját, de cserébe D'Angelo Russell érkezett épp a Brooklyntól, de nagy kérdés, hogyan fog tudni együtt játszani Steph Curryvel, hiszen mindketten irányítók.

Viszont maradt Klay Thompson, aki a nyár legnagyobb szerződését írta alá a Warriorsnál, a következő öt évben 190 millió (!) dollárt fog keresni a dobóhátvéd, aki szintén megsérült a döntőben, az utolsó meccsen elszakadt a térdszalagja.

Dupla ikertornyok és okosan építkezők

Thompsonnál tízmillióval kevesebbet kapott Tobias Harris a Philadelphiától. A Sixers ugyan elveszítette Jimmy Butlert és JJ Redicket, de megszerezte Josh Richardsont és Al Horfordot, a Simmons-Richardson-Harris-Horford-Embiid kezdőötös papíron az NBA legerősebbje.

Az alapszakaszgyőztes Milwaukee Bucks megtartotta Khris Middletont és Brook Lopezt, sőt! Leigazolta utóbbi ikertestvérét, Robint, így a tesók először játszhatnak együtt, mióta 2008-ban bekerültek az NBA-be. És hogy a családegyesítés teljes legyen: az előző szezon MVP-je, Giannis Antetokounmpo mellé megérkezett bátyja, Thanasis, dupla ikertornyokkal fog operálni a Bucks.

Brook és Robin Lopez innentől az edzéseken fognak kemény harcot vívni Forrás: AFP/2018 Getty Images/Jonathan Daniel

Érdemes megemlíteni még két nyugati csapatot, amelyen logikusan és szisztematikusan építkeztek a nyáron, bár az egyik még az út legelején jár.
A Utah Jazz eddig is a Donovan Mitchell-Rudy Gobert duóra alapozott az elmúlt két évben, de mindig hiányzott valaki vagy valami (egy jó irányító, vagy egy megbízható kinti dobó) ahhoz, hogy komolyan kelljen velük számolni.

Most ezt egyszerre sikerült megoldani, érkezett Memphisből a liga talán legalulértékeltebb játékosa, Mike Conley, aki pont beleillik a Jazz rendszerébe, játékának pedig alig van gyenge pontja. Mellette a horvát Bojan Bogdanovic is Salt Lake Citybe költözött, aki pont egy olyan dobógép, amilyenre szüksége volt az együttesnek, ránézésre a Conley-Mitchell-Bogdanovic-Ingles-Gobert kezdő egy olyan szerkezetnek tűnik, amelynek a fogaskerekei tökéletesen passzolnak egymáshoz.

Ha még a kispadot is megerősítik (Ed Davis szerződtetésével elkezdték), akkor összejöhet az, ami még John Stocktonnak és Karl Malone-nak sem sikerült: bajnoki címet szerezni a Jazznek.

A másik okosan haladó csapat a New Orleans Pelicans, amelynek a drafton az ölébe hullott Zion Williamson, a már említett Davis-cserében tehetséges fiatalok érkeztek, valamint olyan rutinos játékosok, mint JJ Redick vagy Derrick Favors. A Clevelandből kiutált általános igazgató, David Griffin néhány hét alatt eltakarította azt a romhalmazt, amit Dell Demps hagyott neki, néhány év múlva ez a csapat a bajnoki gyűrűért fog harcolni.

Michael Jordan és a New York Knicks rivalizációja újratöltve

A 90-es években több legendás párharcot vívott a Chicago Bulls és a New York Knicks. Jordan azóta a Charlotte Hornets tulajdonosa, a csapat pedig maximum a középszerűséget tudta elérni, de várhatóan jövőre ismét a sereghajtók között fogjuk megtalálni. Távozott a franchise-t nyolc évig szolgáló Kemba Walker (Irving helyére Bostonba), Jordan már-már sértően alacsony ajánlatot tett neki a szezon után, amit az irányító természetesen nem fogadott el. Az All-Star játékos lelépésével még csak jó játékosa sem marad a Hornetsnek, amelynek egyre kilátástalanabb a helyzete, főleg a felső vezetés rossz döntései miatt.
Walkerért cserébe Terry Rozier érkezett a Celticstől, akinek Jordan három évre összesen 58 milliót fog fizetni, pedig eddigi pályafutása alatt 322 mérkőzésén csupán 49-szer volt kezdő.

Michael Jordan klubvezetőként korántsem olyan sikeres, mint játékosként Forrás: AFP/2016 Getty Images/Elsa

New Yorkban sem sokkal rózsásabb a helyzet, a klub jövőjének tartott Kristaps Porzingist még idény közben Dallasba cserélték, aztán elhitték, hogy nekik is lesz esélyük szupersztárokat igazolni. Azonban a játékosok sem hülyék, eszük ágában sincs olyan csapathoz menni, ahol a totálisan dilettáns James Dolan az úr, ezért

amellett, hogy a drafton lemaradtak Zionról, a legjobbak is kikosarazták őket.

Ha nem rontják el őket, akkor RJ Barrettből és Mitchell Robinsonból még lehet valaki, de ahhoz az kell, hogy a Knicksnél található közeg ne mérgezze meg őket is.

Szóval Jordanék és a Knicks versenyfutása valószínűleg arról fog szólni, ki lesz az utolsó. Arra viszont még tippelni sem érdemes, melyik csapat lehet jövőre a bajnok. Azzal, hogy Leonard és George a Clippershez, Anthony Davis pedig a Lakershez került, az NBA történetének legszínvonalasabb városi rivalizálását fogjuk látni. Ráadásul a két Los Angeles-i csapaton kívül több nyugati együttes is van, amely a bajnoki címre pályázik, keleten viszont első ránézésre a Milwaukee és a Philadelphia kiemelkedik a mezőnyből, főleg azok után, hogy Leonard otthagyta a Raptorst.

A Golden State-érának szinte biztosan vége, a következő szezon végre teljesen nyílt lesz.