Az elmúlt évtized vicc-csapata lehet a legérdekesebb a 100. NFL-szezonban

Cleveland Browns v Tampa Bay Buccaneers GettyImageRank2 SPORT nfl AMERICAN FOOTBALL
Jarvis Landry és Odell Beckham Jr. országos cimborák, most végre együtt játszhatnak
Vágólapra másolva!
Magyar idő szerint péntek hajnali 2.20-kor elindul az NFL 2019-es idénye. Rendhagyó módon a nyitányon nem lép pályára az aktuális bajnok, ugyanis egy Chicago Bears-Green Bay Packers rangadóval kezdődik az év. Miért? Mert ez lesz a 100. NFL-szezon, ez a párosítás pedig a legősibb rivalizálás. Természetesen nem csak a centenárium miatt lesz érdekes ez az idény. Egyre több kihívója van az egyik legjobbját elveszítő Patriotsnak, Clevelandben több évtizednyi sóvárgás után megalakult az utóbbi idők egyik legizgalmasabb csapata, és elfogadtak végre egy olyan szabályt, aminek a hiánya döntően befolyásolta a legutóbbi Super Bowl párosítását.

Az NFL-szezonok rövidsége miatt kijelenthető, hogy a pályán kívül sokkal több az esemény, mint a pályán. Az idény ugyanis öt hónapig tart, aztán jön a héthónapos pangás, amit a szabadügynök-piac nyitása, a draft, az edzőtáborok, a sztrájkoló játékosok és olykor a kékfény-rovat színesít. A lassan véget érő holtszezonra jutott mindből, az események pedig egészen izgalmas szezont ígérnek.

29 éves ikonok vonultak vissza

Két olyan egyéniség is elköszönt az NFL-től, akik komoly űrt hagynak maguk után. A megnyert Super Bowl után nem sokkal Rob Gronkowski, a New England Patriots (és minden idők egyik legjobb) tight endje bejelentette visszavonulását. Nem okozott ezzel túl nagy meglepetést, folyamatos sérülései miatt már korábban is azt lehetett hallani, hogy fontolgatja a befejezést.

A Super Bowlon akkora ütést kapott a combjára az első negyedben, hogy a fájdalomtól napokig nem bírt aludni (persze a döntő legfontosabb játéka hozzá köthető), éjszakánként sírt, végül több mint egy liter vért kellett lecsapolni a sérült tesztrészből.

Valószínűleg ez volt az utolsó csepp a pohárban, aztán 2019 márciusában, háromszoros bajnokként, 18 NFL-rekord tulajdonosaként zárta le pályafutását.

Gronkowski nagyon jól érzi magát NFL nélkül, itt éppen Snoop Doggal haknizik egy jótékonysági kosármeccsen Forrás: AFP/2019 Getty Images/Allen Berezovsky

Két héttel a szezonrajt előtt, derült égből villámcsapásként érte az egész NFL-t, és főleg az Indianapolis Colts csapatát, hogy sztárirányítójuk, Andrew Luck is visszavonult. A játékos 2012-ben érkezett a ligába, szinte azonnal csodát tett a csapattal, egyszer konferenciadöntőbe is vezette.

Csakhogy a vezetőség semmit nem tett meg azért, hogy megvédje, a Colts támadófala átjáróház volt az ellenfél védőinek számára, akik folyamatosan terrorban tartották Luckot.

A sok ütés miatt egyre több sérülése volt az irányítónak, a 2017-es szezont teljesen ki kellett hagynia vállműtét miatt. 2018-ban parádés teljesítménnyel tért vissza, de szinte sosem volt egészséges, nyáron kétféle sérülést is kezeltetnie kellett. A vádlija nem akart javulni, ő pedig fejben is elfáradt, úgyhogy augusztusban, mindenkit sokkolva felhagyott a játékkal.

Sok bajnokesélyes, de úgyis a Patriots nyer?

Az elmúlt öt szezonban négyszer jutott Super Bowlba a New England Patriots, hármat meg is nyert. Tom Brady továbbra sem hajlandó öregedni, 42 évesen sem várható tőle az, hogy kevésbé lesz pontos. Papíron talán gyengültek, Gronkowski mellett többek között az irányító-siettető Trey Flowerst és az elkapó Chris Hogant is elvesztették, viszont megszerezték Demariyus Thomast és visszahozták Jamie Collinst. Ne essünk abba a hibába, hogy lebecsüljük őket, a képlet továbbra is piszok egyszerű: amíg Brady dobál, Bill Belichick a vezetőedző, és Josh McDaniels felel a támadásokért, addig a Patriots mindig favorit lesz.

Brady többé nem számíthat Gronkowskira Forrás: AFP/2019 Getty Images/Mike Ehrmann

A döntő vesztese, a Los Angeles Rams sem lett gyengébb. Sean McVay csapata két jó nevű, bár a zeniten már túljutó védővel, Clay Matthewszal és Eric Weddle-lel erősített, igaz, LaMarcus Joyner, Mark Barron és Ndamukong Suh elvesztése azért fájhat. A rutin jól jön a csapatnak, amely a Super Bowlban látványosan összeomlott a tehertől. A hírek szerint Jared Goff jobb formában van, mint valaha, viszont Todd Gurley térde továbbra is a csapat legnagyobb kérdőjele lehet.

Nem sokon múlt, hogy a Kansas City Chiefs letaszítsa az AFC trónjáról a New Englandet, de az elképesztően izgalmas főcsoportdöntőt hosszabbításban megnyerte a Patriots.

A KC irányítója, Patrick Mahomes tavaly rárúgta az ajtót az NFL-re, első teljes évében 50 touchdownt passzolt, soha nem látott átadásainak az egész világ tapsolt, kérdés nélkül nyerte meg az MVP-díjat.

A csapat gyengepontjának számító védelem idénre papíron erősebb lett, ráadásul új védőkoordinátor is érkezett, „a tavalyinál már nem lehet rosszabb" jeligére. Ha a hátsó sor összeáll, a sziporkázó támadógépezet a Mahomes-Tyreek Hill-Travis Kelce trióval a Super Bowlig viheti a csapatot.

Patrick Mahomes lehet az NFL új arca Forrás: AFP/2018 Getty Images/Matthew Stockman

Egy fatális bírói tévedés, valamint egy hajrá- és hosszabbításbeli leolvadás választotta el a New Orleans Saintset a döntőtől. Az elmaradt pass interference fújás legalább arra jó volt, hogy emiatt az NFL szabályt változtatott, és ettől a szezontól kezdve az edzők visszanézethetik az ilyen eseteket. Persze ez nem vigasztalta a szurkolókat,

néhányan beperelték az NFL-t, de nem játszották újra a meccset.

Zsinórban második évben esett ki szívszorító módon a Saints, viszont idén is egyértelműen a bajnoki cím a cél, ehhez Drew Breeséknek át kell lépniük a saját árnyékukat.

Philadelphiában továbbra is Carson Wentz egészsége a legnagyobb kérdőjel. A kiváló irányító az előző két szezont idő előtt fejezte be, az elsőben mégis Super Bowlt nyert a csapat, köszönhetően Nick Folesnak. Ő azonban távozott nyáron, Wentznek muszáj lesz vigyáznia magára ahhoz, hogy az Eagles ismét a bajnoki címért harcolhasson. A keret idén is adott hozzá.

Los Angeles másik csapata, a Chargers tavaly csúnya vereséget szenvedett a New England ellen a rájátszás második körében. Philip Rivers ismét felsült, amikor a legjobban kellett volna játszania, de a védelem is teljes csődöt mondott. A mag együtt maradt, jól fest a keret, igaz, Derwin James csak novemberben térhet vissza.

A legégetőbb kérdés azonban Melvin Gordon lehet, a futó jelenleg sztrájkol, kihagyta az edzőtábort is.

A szerződése jövőre jár le, de már most szeretne hosszabbítást, méghozzá jóval több pénzért. A vezetőség erről hallani sem akar, sőt, Tom Telesco általános igazgató azt mondta, ha talál cserepartnert, szívesen elboltolják másik együtteshez.

A hisztikirályok

A Pittsburgh Steelers elveszítette két legjobb támadóját, Antonio Brownt és Le'Veon Bellt. Az elkapót az Oakland Raidershez cserélte folyamatos magatartásbeli problémái miatt, de Kaliforniában sem jött meg az esze. Először megfelelő lábbeli nélkül használta a krioterápiás gépet, aminek köszönhetően fagyási sérüléseket szenvedett a lábán, hetekig nem tudott edzeni. Aztán kiderült, hogy olyan sisakban játszik 9 éve, ami idén már nem felel meg az NFL biztonsági előírásainak, ő pedig nem akarta lecserélni, és

azzal fenyegetőzött, hogy visszavonul.

A bíróságon kétszer veszített pert, végül visszatért a csapathoz, de nem úszta meg ennyivel, csapatától pénzbüntetést kapott, amiért elmulasztotta az edzéseket. Brown ezen annyira felhúzta magát, hogy kitette a "csekket" Instagramra, ahol szidta a klubot, és gyakorlatilag személyes bosszút hirdetett. Így induljon az ember tiszta lappal az új munkaadójánál...

Ha sikerül összeszokniuk, Antonio Brown és Derek Carr párosa nagyon eredményes lehet, de ahhoz a klasszis elkapónak a játékkal kellene foglalkoznia Forrás: AFP/2019 Getty Images/Christian Petersen

Bell ingyen távozott a New York Jetshez azok után, hogy Melvin Gordonéhoz hasonló bérvita miatt egy másodpercet sem játszott tavaly, kihagyta az egész 2018-as szezont. Tegyük hozzá, a Steelers meglehetősen csúnyán bánt vele az azt megelőző években, de végül Bell is sokat bukott a dolgon, mert jóval kevesebb pénzért írt alá a Jetshez, mint amennyit korábban a Pittsburgh ajánlott neki. Most New Yorkban kell bizonyítania, hogy továbbra is Pro Bowl-szintű futó.

Hasonló cipőben járt a Dallas Cowboys futója, Ezekiel Elliott is. Sok balhéja volt pályán és azon kívül is, de mióta bekerült a ligába 2016-ban, senki nem futott nála több yardot. Neki még két évig van érvényes szerződése, de már most tartotta a markát az emelés reményében. Jerry Jones egy ideig kötötte az ebet a karóhoz, közben "Zeke" az egész edzőtábort és az előszezont is kihagyta, de végül kinyílt a tulajdonos pénztárcája, és újabb hat évre, összesen 90 millió dollárért maradásra (és ezzel játékra) bírta sztárját.

Ez egyébként a jelenleg futó szerződésével együtt 103 milliót jelent, ami egyrészt klubrekord, másrészt az új megállapodása által megszerezhető évenkénti 15 millió a legtöbb, amit futójátékos eddig zsebre tehetett az NFL-ben.

Odell Beckham Jr. képességek és tehetség alapján ott van az NFL történetének 10 legjobb elkapója között. Kár, hogy sérülékeny, és fejben rettenetesen gyenge. Volt, hogy a pálya mellett összeverekedett a rúgók gyakorlókapujával, ráadásul nem is ő nyerte a bunyót. Emellett sokat hangoztatta, hogy nélküle a New York Giants semmit nem ér (ezt mondjuk nehéz lenne cáfolni), úgyhogy a vezetőségnél betelt a pohár, és Clevelandbe cserélte a játékost azok után, hogy kevesebb mint egy évvel korábban minden idők legjobban fizetett elkapójává tette.

Beckham a Brownsban összeállhat legjobb barátjával és egykori egyetemi csapattársával, Jarvis Landryvel, aki szintén nem az a csendes fajta, és akkor még ott van a másodéves irányító, Baker Mayfield, ő meg aztán pláne imádja a rivaldafényt.

Ha még hozzáadjuk a nyáron szinte ingyen megszerzett, de egy nő megrugdosása miatt eltiltását töltő Kareem Huntot, akkor kész is az időzített bomba. Piszok tehetséges a csapat, csak éppen annyi egót szorítottak egy öltözőbe, hogy borítékolható a sok balhé. Ilyenkor jól jöhet egy tapasztalt vezetőedző, hát az itt nem lesz.

Jarvis Landry és Odell Beckham Jr. országos cimborák, most végre együtt játszhatnak Forrás: AFP/2019 Getty Images/Mike Ehrmann

Viszont azok után, hogy a Browns az elmúlt évtized(ek) bohóccsapata volt, a liga pofozógépe, már ez is hatalmas előrelépés, a drukkerek nagyon régóta nem várták annyira az NFL-szezont, mint most.

Ahogy Green Bayben sem. Aaron Rodgersnek végre sikerült megbuktatnia Mike McCarthyt, elfáradt az ő kapcsolatuk. Helyére az a Matt LaFleur érkezett, aki szereti a futójátékot, szóval Rodgersnél hamar betelhet a pohár. Az újonc vezetőedző persze próbál sztárirányítója kedvében járni, nemrég azt mondta, Rodgers bármikor módosíthat az általa hívott játékon.

Baseballsztárból NFL-sztár, Houstonban all-int mondtak

A 2019-es újoncbörzén Kyler Murray történelmet írt azzal, hogy a baseballosok (MLB) draftja után az NFL-ben is a top 10-ben kelt el, sőt, ő lett az első kiválasztott. Az alacsony termetű irányító végül az amerikaifocit választotta, az Arizona Cardinalsnél pedig ismét együtt dolgozhat korábbi edzőjével, Kliff Kingsburyvel.

A felhajtás már most óriási körülötte, ráadásul a Cards úgy vitte el, hogy tavaly is irányítót választott az első körben Josh Rosen személyében, de őt már tovább is passzolta Miamiba.

A Dolphinsnál teljes újjáépítésbe kezdtek, Rosené lenne a jövő, csakhogy az elpusztíthatatlan Ryan Fitzpatrick meggyőzőbb teljesítményt nyújtott az edzőtáborban és az előszezonban, úgyhogy egyelőre övé a csapat. Eladták méregdrágán Laremy Tunsilt és Kenny Stillst a Houstonnak, cserébe néhány játékosért és több, nagyon értékes draftcetliért.

Fitzmagic, az NFL elnyűhetetlen vándormadara Forrás: AFP/2019 Getty Images/Michael Reaves

Houstonban Bill O'Brien vezetőedző eldobta az agyát, összevissza cserélgetett, a tehetséges irányítónak, Deshaun Watsonnak hozott egy célpontot (Stills) és egy támadófalembert (Tunsil), aki megvédheti őt, eddig ugyanis folyton ütötték-vágták az ellenfelek védői. Ezzel a Texans egyértelmű célja az, hogy bejusson a rájátszásba, no meg az, hogy Watson ne járjon úgy, mint Andrew Luck.

Az előzmények ismeretében tehát elmondható, hogy az NFL 100. idénye biztosan izgalmas lesz. Nincs egyértelmű bajnokesélyes, de van rengeteg kérdőjel, és olyan csapat, amely letaszítaná a trónról Tom Bradyt és a New Englandet. A legérdekesebb csapat szinte biztosan a Cleveland lesz, rájuk mindenképp oda kell figyelni, mert a cirkusz ugyan garantált, de a csapat is nagyon tehetséges.