Társoldalunk:

Szinte példátlan lépésre készül a Rockets Harden fantomzsákolása után

2019.12.07. 16:03

Ritkán látható, szinte példanélküli döntést vár az NBA-től a Houston Rockets egy nem mindennapi esetet követően.

James Hardenék még kedden játszottak egy két hosszabbításos drámába torkolló, végül 135-133-ra elveszített meccset a San Antonio Spursszel. A találkozó legérdekesebb jelenete az utolsó negyedben, 15 pontos Rockets-előnynél történt, 7 perc 50 másodperccel a lefújás előtt: 

Számunkra jól látható, hogy Harden zsákolása után a labda átment a gyűrűn és a hálón is, mielőtt visszaperdült volna a gyűrű tövére, majd leesett volna. A játékvezetők számára azonban nem volt egyértelmű a kosár, olyannyira nem, hogy nem is adták meg a két pontot.

A végül szorossá váló és houstoni vereséget hozó találkozó után a Rockets nem várta meg, hogy az NBA hivatalból vizsgálatot indítson, hanem a 48 órás határidőt kihasználva maguk nyújtottak be kérelmet a történtek kivizsgálására. A houstoniak elképzelései szerint az ítéletnek vagy annak kell lennie, hogy nekik írják be a győzelmet, vagy újrajátszák az utolsó közel nyolc percet. Időközben a liga is megindította a maga vizsgálatát. Ettől fogva a csapatoknak öt napjuk van benyújtani a bizonyítékokat, amelyet követően legkésőbb öt nappal később, Adam Silver, a liga első embere meghozza a döntését.

A Rocketsnak a rájuk nézve pozitív döntéshez azonban azt is bizonyítaniuk kellene, hogy bár az előírt 30 másodpercen belül jelezték a játékvezetőknek, hogy szeretnék visszanézetni a történteket, de kérésüknek nem tettek eleget.

A Rockets esélyei ugyan nem túl jók, de nem lenne példanélküli egy újrajátszás, volt már példa hasonlóra, igaz, hogy 1953 óta mindössze nyolc alkalommal, akkor egy rossz csere miatt kellett újrajátszani a teljes Milwaukee–Philadelphia mérkőzést. De játszottak már újra egy, négy és harminc másodpercet, de ugyanígy már 7 percet is. A legutolsó ilyen esetre 2008-ból emlékezhetünk, amikor a Miami Heat sztárját, Shaquille O'Neal úgy pontozták ki a bírók, hogy még csak négy személyi hibája volt. A meccs utolsó 59,1 másodpercét kellett újrajátszani, de mire erre sor került addigra O'Neal már a Phoenix Suns játékosa volt.