Társoldalunk:

Véresre verték a hajléktalanul élő korábbi NBA-sztárt - videó

2020.01.21. 13:35

Egészen szörnyű videók láttak napvilágot az NBA korábbi fenegyerekéről, a jelenleg hajléktalanul élő Delonte Westről. A 36 éves korábbi játékos feltételezések szerint immáron 4 éve az utcán tengődik, most pedig iszonyatosan megverték egy út közepén, majd bilincsbe verték. A videókon látszik, hogy a játékos borzalmas állapotban van.

Westnek már a gyerekkora sem volt könnyű. Rendkívül szegény családba született, ahonnan a sport volt számára az egyetlen kiút. Nyolcadikos korában súlyos lábsérülést szenvedett, emiatt egy időre abba kellett hagynia a játékot, amiben egyébként kivételes tehetségnek számított. A fiatal hátvéd depresszióba esett, 14 éves korára több öngyilkossági kísérleten is túl volt. Legtöbb éjszakáját kórházakban töltötte, de lelki segítséget sehol sem kapott. Szerencséjére ekkor rátalált Istenre, a hitnek köszönhetően talpraállt, és visszatért a pályára. A St. Joseph'S Egyetem ösztöndíjat adott neki, ahol 2001 és 2004 között Jameer Nelsonnal együtt az egész egyetemi bajnokság (NCAA) legszórakoztatóbb, egyben legeredményesebb hátvédpárosát alkották. Korukat megelőzve rengeteg hárompontossal dolgoztak, méghozzá kiváló, 40% körüli hatékonysággal. A harmadik évükben veretlenül masíroztak be az NCAA 64-es döntőjébe (March Madness), ahol végül a legjobb 8 között ért véget a menetelésük.

Delonte West élete pokollá váltForrás: Clutchpoints

West jelentkezett az NBA 2004-es újoncbörzéjére, ahol a Boston Celtics a 24. helyen választotta ki. Újoncként sérülések hátráltatták, de a második évében már megmutatta, mit tud. Doc Rivers vezetőedző irányítóként játszatta, neki pedig jól ment a játék, a fiatalok All-Star gálájára is meghívták. 2007 nyarán aztán a Celtics őt is feláldozta azért, hogy összehozza az Allen-Pierce-Garnett fémjelezte szupercsapatot, ő előbbiért Seattle-be került. Ott mindössze fél szezont játszott, egy újabb csere keretében Clevelandben kötött ki, ahol összeállt LeBron Jamesszel.

Habár ez ideális szituációnak tűnt, mégis ekkor kezdődött az azóta is tartó lejtmenet. Korábban bipoláris zavart állapítottak meg nála, egyre több balhéba keveredett a pályán és azon kívül is. Mivel szerinte az orvosok túlreagálták a viselkedését, ezért leállt a gyógyszeres kezeléssel, és egy idő után nem szedett semmit.

2009-ben egy közúti ellenőrzés során két kézipisztolyt és egy shotgunt találtak nála, ami miatt később elítélték. Eközben mentálisan továbbra is a poklot járta meg, pedig a Cavaliersszel folyamatosan a bajnoki címért küzdhetett. LeBronnal is jó volt a viszonya, egészen addig, amíg...

amíg állítólag LeBron rá nem jött, hogy az édesanyja és West között romantikus kapcsolat alakult ki. A csapaton belüli összhang atomjaira hullott, 2010 nyarán James elhagyta a Clevelandet, de West sem úszta meg, Minnesota érintésével ismét Bostonba került, ahol Rajon Rondo cseréjeként játszott egy évig. 2011-ben aláírt a címvédő Dallas Maverickshez, de egy évvel később kitették, mert többször is kritizálta Rick Carlisle vezetőedzőt, valamint elfogadhatatlanul viselkedett. Ekkor megpróbálkozott a D-ligával (az NBA farmligája), majd Kínába ment, de ott sem marasztalták sokáig. Egy utolsó D-ligás nekifutás után 2015-ben végleg felhagyott a játékkal. A kétségbeesett próbálkozások között civil munkákat vállalt, több bútorboltban dolgozott eladóként.

Ezután szinte nyomtalanul eltűnt, ahogy az a nagyjából 16 millió dollár is, amit megkeresett karrierje során. 2016-ban került fel az internetre egy fotó, amin állítólag ő látható mint hajléktalan. Az észak-amerikai sporttársadalom nagy része összefogást sürgetett West megmentésére, de úgy tűnik, eredménytelenül.

A legújabb videók tanúsága alapján West helyzete nemhogy javult volna, de romlott is. Washingtonban egy út közepén rettenetesen összeverték, a rendőrök pedig őt állították elő.

Korábbi csapattársai és barátai ismét fogadkoznak, hogy tesznek valamit az érdekében, ők is sejtik, hogy ez az út tragédiához vezethet. Adam Silver, az NBA első embere eddig is sokat tett a jelenlegi és egykori játékosok mentális egészségének megóvásáért, West megmentése pedig a legkomolyabb kézzelfogható eredmény lehet. Testvére szerint nincs alkohol- vagy drogfüggősége, "csak" segítségre van szüksége. Bízzunk benne, hogy minél előbb megkapja.