Társoldalunk:

Gyors emelkedés után zuhant le Kobe Bryant helikoptere

2020.01.27. 09:29

Az ESPN amerikai sporttelevízió egy neve elhallgatását kérő informátortól kapott egy olyan hangfelvételt, ami a légi irányítás és Kobe Bryant vasárnap lezuhant helikopterének vezetője között zajlott le. Ebből a felvételből többet is megtudhatunk arról, mi történhetett a tragikus események során.

Mint azt az Origo is megírta, vasárnap, magyar idő szerint az esti órákban (Californiában helyi idő szerint vasárnap reggel) a sűrű ködben lezuhant az a helikopter, amelynek fedélzetén az NBA kosaraslegendája, Kobe Bryant is utazott. A balesetben kilencen vesztették életüket, a tragédiát senki sem élte túl.

Az ESPN televízió közzétette azt a hangfelvételt, amelyen a légirányítás és a helikopter vezetőjének dialógusa hallható. Ebből kiderült, hogy a helikopter vasárnap, helyi idő szerint nem sokkal 9 óra után emelkedett a magasba Los Angelesben a John Wayne repülőtérről. A 9.06-os indulás után 41 perccel, azaz 9.47-kor futott be az első vészhívás a balesetről. A szokatlanul sűrű ködben a légirányítás folyamatosan arra figyelmeztette a pilótát, hogy emelkedjen magasabbra, mert az alacsony magasságon történő repülés miatt a gépet nem látták a radaron. 

9.40-kor a helikopter hirtelen emelkedni kezdett, egészen 600 méteres magasságig. Az emelkedés után zuhanni kezdett, és 420 méteres magasságban hegyoldalnak csapódott. Az ütközés előtt a gép mintegy 300 km/h-s sebességgel ment, a zuhanás sebessége 72 km/h volt. A pilóta előzőleg azt jelentette, hogy a sűrű ködben megpróbál a felhők fölé emelkedni, ez azonban már nem sikerült neki.