Társoldalunk:

Minden idők egyik legizgalmasabb Super Bowlja vár ránk

2020.01.30. 21:25

Ha február első vasárnapja, akkor Super Bowl - ezzel azonban az NFL és talán a sportvilág szerelmeseinek sem mondtunk nagy újdonságot. Ahogyan azt megszokhatták, oldalunkon részletes beharangozókkal jelentkezünk a nagydöntő előtt, ebben a cikkben viszont nem feltétlenül a San Francisco és a Kansas City csapataival foglalkozunk, sokkal inkább a szezon legemlékezetesebb történéseit gyűjtöttük össze.

Természetesen a két résztvevő együttest megilleti az elsőbbség, elvégre az 54. Super Bowlt a 49ers és a Chiefs játssza majd. A két csapat részletes bemutatásával, és döntőbe vezető útjukkal külön anyagban foglalkozunk majd, így most csak érintőlegesen ejtünk szót róluk. Az azonban nem véletlen, hogy a hangzatos jelzőkkel jó barátságban lévő amerikai oldalak úgy harangozzák be a találkozót, mint amikor egy megállíthatatlan erő ütközik egy mozdíthatatlan tárggyal.  Az erőt a Patrick Mahomes-vezette Kansas támadósor szimbolizálja, amely 12-4-es mérleggel a második helyen zárta az AFC-t, így nem volt kérdéses a helye a rájátszásban.

Az 54. Super Bowl igazi csemege lesz az NFL rajongói számáraForrás: Origo

Ahol viszont kétszer is óriási bajba került, ám a Houston ellen 0-24-ről, a Tennessee ellen pedig 0-10-ről, majd 7-17-ről fordított, és nyert végül magabiztosan - természetesen főként elit irányítójának köszönhetően. Aki ha kell, lehetetlen passzokkal szolgálja ki elkapóit, de ha a szükség úgy kívánja, egyedül old meg egy-egy kiélezett szituációt. 

A San Franciscót szezon előtt sokan talán lesajnálták - nagyobbat idén talán tévedni sem lehetett volna az NFL-ben. Az évekig Tom Brady árnyékában élő Jimmy Garoppolót 2017-ben cserélte el a New England Patriots,  aki már az előző évben is mutatott extra dolgokat, idén pedig berúgta a liga ajtaját. A védelem viszont talán még nála is nagyobb meglepetést okozott, az újonc Nick Bosa, valamint a rutinos Dee Ford és Richard Sherman fémjelezte hátvédsor senkinek nem kegyelmezett, szinte minden mutatóban az élen zárt.

Az NFL örök igazsága szerint a meccseket a támadósorok, a bajnokságot viszont a védelmek nyerik  - ebből a szempontból nem is lehetett volna izgalmasabb párosítása a február 2-i Super Bowlnak.

Ezzel az állítással persze Baltimore-ban biztosan nem értenek egyet, hiszen a Ravensnél az alapszakasz dominanciája után kis túlzással már a harmadik Vince Lombardi-trófea helyét is előkészítették a vitrinben. A Tennessee Titans azonban az M&T Bank Stadium első idei rájátszásmeccsén csúnyán belepiszkított a puncsos tálba, így egyelőre az ihletett formában játszó Lamar Jackson rekorddöntésével, és vélhető MVP-címével kell beérniük.  A másodéves QB Michael Vick csúcsát döntötte meg, immáron ő az egy szezonon belül irányító által a legtöbb futott yard cím büszke tulajdonosa.

A címvédő New England mélyrepülése mellett sem mehetünk el szó nélkül, mert bár a Patriots rutinból lehozta az alapszakaszt, már ott is jól látszott, hogy Tom Brady ide vagy oda, a támadósor óriási vérfrissítésre szorul, a védelem pedig év végére belefáradt, hogy korábban az offense helyett nyerte a meccseket. A Tennessee pedig az összesen 205 (!) yardig jutó Derrick Henry vezérletével már a Wild Card hétvégén detronizálta a bajnokot, sőt, könnyen lehet, hogy egy hihetetlen dinasztia sikersorozatának tett pontot a végére.  Brady jövője ugyanis kérdéses a csapatnál, ahogyan az is, hogy a hiányposztokat a holtszezonban, vagy éppen a drafton kellően be lehet-e tömködni ahhoz, hogy ismét SB-contender alakulat legyen Bostonban.

Nem csak a New England okozott azonban hatalmas csalódást a szurkolóknak, mert bár több franchise-nál is minimum a rájátszás volt az elvárás, a dallasi és a clevelandi kirakatcsapatnál aztán pláne. A Cowboys évek óta képtelen átlépni saját árnyékán, Dak Prescott és Ezekiel Elliott nemhogy Super Bowlba, még csak főcsoportdöntőbe sem tudta bejuttatni Amerika Csapatát.  A Brownsnál is nagy volt a hurráhangulat, hiszen a fiatalok, Baker Mayfield, Nick Chubb, valamint a védelem már tavaly mutatott olyan jeleket, hogy idén komolyan kell majd venni őket, ráadásul nyáron a világ egyik legjobb elkapóját, Odell Beckham Jr.-t is Clevelandbe csábították. A vezetőség azonban nagyot hibázott, amikor a túl sok és túl nagy egóval megtöltött öltöző élére egy újonc vezetőedzőt, Freddie Kitchenst nevezte ki, akinek bele is tört a bicskája a feladatba. Ráadásul a balhék sem kerülték el őket, Myles Garrettet egész szezonra eltiltotta a liga, amiért sisakkal fejbe vágta a Pittsburgh irányítóját, Mason Rudolphot,  OBJ pedig állítólag minden meccsen azon rimánkodott az aktuális ellenfélnek, hogy menekítsék ki Ohióból.

Kitchens mellett januárban még négyen veszítették el az állásukat - nem meglepő módon Jason Garrettnek is mennie kellett Dallasból. Az NFC Eastben ráadásul csak a Philadelphia edzőjének, Doug Pedersonnak maradt meg az állása, a New York Giants Pat Shurmurt, a Washinton Redskins pedig Jay Grudent vágta ki. Talán a legmeglepőbb döntés Carolinában született, a Panthers és Ron Rivera útjai is különváltak - útóbbi egyébként éppen a washingtoni kispadon kötött ki.

Ron Rivera a következő szezonban már nem a Carolina Panthers, hanem a Washington Redskins sikeréért dolgozikForrás: AFP/2019 Getty Images/Sean Gardner

Végezetül essen szó az idei év legnagyobb botrányhőséről is, aki toronymagasan Antonio Brown volt a szezonban. Az elkapó képességei vitathatatlanok, ahogyan az is, hogy nem ő a legélesebb kés a tengerentúli sportvilág fiókjában. Azok után, hogy nyáron kisírta magának, hogy a Pittsburgh elcserélje - elsőre a Buffalóhoz, amit megvétózott -, új csapatánál, az Oaklandnél sem bírt magával. Először rosszul használta a krioterápiás gépet, ami miatt szétfagyott a talpa, nem tudott részt venni az edzéseken. Majd kiderült, hogy elavult sisakban játszik, ő viszont nem akarta lecserélni, és visszavonulással fenyegetőzött. Elveszített két pert, mielőtt újra edzésbe állt, de a sok elmulasztott tréning miatt a csapat is megbírságolta. Dühében lefotózta és feltette a csekket Instagramra, ahol személyes bosszút hirdetett, majd másnap bevágtatott az általános igazgató, Mike Mayock irodájába, ahol kis híján összeverekedtek. Mayock további 200 000 dollárra büntette, valamint megvonta tőle teljes évi fizetését. Brown erre kikövetelte magának, hogy a Raiders engedje el, amely örömmel tett eleget a kívánságnak. Szinte azonnal aláírt a New Englandhez, ahol egy meccset játszott, majd szexuális zaklatással és erőszakkal vádolták, így a Patriotstól is repült,  ráadásul több szponzora is faképnél hagyta.

Az idei NFL-szezont behálózták Antonio Brown botrányai - az elkapó egy meccs után repült a PatriotstólForrás: AFP/2019 Getty Images/Michael Reaves

Az idei évet is botránnyal kezdte, edzőjével közösen, a saját háza előtt kövekkel dobált meg egy költöztetőautót, majd meg is verte a sofőrjét - a konfliktus állítólag abból indult ki, hogy AB nem akart fizetni. A játékosra a rendőrség letartóztatási parancsot adott ki, aki egy nappal ezután önként feladta magát. Óvadék fejében egy hosszúra nyúló meghallgatás után végül kiengedték a börtönből, ám kapott egy GPS-nyomkövetőt, le kellett adnia az útlevelét és a fegyvereit, illetve végig kell mennie drog- és alkoholteszten. Ezenfelül szellemi kivizsgáláson is át kell esnie  - talán ezzel lesz a legnagyobb problémája.

Szubjektív gyűjteményünkből tehát kiderül, izgalmakból, meglepetésekből és botrányokból sem volt hiány az idei szezonban. Utóbbit leszámítva reméljük, a Super Bowlban sem lesz, sokan az egyik legkiélezettebb nagydöntőt várják a Kansas és a San Francisco csapataitól.  Csak győzzük kivárni!