Társoldalunk:

Egész idényre eltiltották a csaló sztárcsapat doppingoló játékosát

2020.02.18. 14:36

Az észak-amerikai profi baseball liga (MLB) az egész 2020-as szezonra eltiltotta Francis Martest, a Houston Astros játékosát.

A 24 éves dobó azért kapott ilyen súlyos büntetést, mert egy éven belül másodszor lett pozitív a doppingtesztje. Tavaly márciusban 80 mérkőzésre tiltották el, miután szervezetében klomifént mutattak ki, melyet a sportolók szteroidok mellékhatásának ellensúlyozására alkalmaznak. Másodjára a boldenon nevű anabolikus szteroiddal bukott le a dominikai játékos.

Az MLB 2020-as szezonja március végén kezdődik, de a rajt előtt Martes már a második játékos, akit doppingolás miatt hosszú időre eltiltottak: a coloradói Justin Lawrence 80 találkozón nem léphet pályára.

A Houston Astros az MLB 2017-es bajnoka az előző idény végén 4-3-ra kikapott a Washington Nationalestől a World Series döntőjében (azaz a bajnokság nagydöntőjében). A texasi csapat azóta a liga közellenségévé vált, miután kiderült, hogy évek óta szisztematikusan, és, amit szigorúan tilt az MLB szabályzata, elektronikus eszközöket bevetve "lopták" riválisaik titkosnak szánt kézjeleit. A klubot mintegy 5 millió dollárra büntette a liga, az Astros vezetősége pedig kirúgta AJ Hinch vezetőedzőt és Jeff Luhnow általános menedzsert.