Vágólapra másolva!
Az észak-amerikai profi hokiliga (NHL) legújabb sztárja egy 42 éves civil, David Ayres, aki vasárnap vészkapusként állt be a Carolina Hurricanes kapujába, és győzelemhez segítette újdonsült "csapatát".

A Hurricanes a Toronto Maple Leafs vendége volt egy rendkívül fontos, a rájátszásért vívott meccsen. Bár az együttes jól kezdett és vezetett 3-1-re, mégis bajba került ekkor, ugyanis mindkét kapusa, James Reimer és Petr Mrazek is megsérült. Ez meglehetősen ritka az NHL-ben, erre az esetre vésztartaléknak minden csarnok biztosít egy civil játékost, akit bármelyik csapat "igénybe vehet".

Torontóban a helyi farmcsapat, a Marlies pályájának karbantartója, David Ayres volt a beugró, aki a jégfelújító járművet, azaz a rolbát szokta vezetni.

A második harmadban szóltak neki, hogy kezdhet öltözködni, de nem a Toronto, hanem a Carolina szerelését kell felvennie a különböző sörligákban hobbiszinten védő 42 éves férfinak. Gyorsan összeraktak neki egy névre szóló mezt, sisakot viszont nem kapott, a saját torontós maszkját kellett felvennie.

A bemutatkozás felemásra sikerült, először jól játszott meg egy korongot, viszont a következő két lövésből két gólt kapott.

Persze a második után már pánikoltam, nagyon kellett már egy védés, hogy megnyugodjak, aztán a harmadik harmadra belejöttem. Az ellenfélnél mindenkit ismerek, edzéseken néha beállok védeni ellenük, sokakról tudom, hova lőnek, bár Tavares mégis meglepett" - mondta az új hős.

Szerencséjére új csapattársai nemcsak szavaikkal, hanem tettekkel is mellette álltak, ugyanis még három gólt szereztek, miután Ayres beállt, így a karbantartó történelmet írt:

ő lett a legidősebb kapus, aki hivatalos győzelemmel mutatkozott be az NHL-ben.

A korábban vesetranszplantáción átesett férfi egyébként 8 védést is bemutatott, így vált teljesen valóra gyerekkori álma, ráadásul az NHL góllövőlistáján 2. helyen álló Auston Matthews nem is tudta bevenni a kapuját.

Az ünneplés sem maradhatott el:

Mivel Reimer és Mrazek sem biztos, hogy bevethető lesz a következő összecsapáson, ezért Ayres a biztonság kedvéért elutazott a csapattal Raleigh-be, hátha tovább élheti az álmát.

"Körülbelül 160 üzenetet kaptam azóta, és alig aludtam. De hihetetlenül élvezem" - mondta később. Teljesítményéért 500 dollárt kapott, valamint a mezét is megtarthatta.