Társoldalunk:

20 éves fotó, amire ránézve még Tom Brady sem érti, hogy került ő az NFL-be

2020.02.27. 14:34

Húsz évvel ezelőtt, a profi amerikafutball-liga (NFL) játékosfelmérőjén készült az a kép, amin a mai napig könnyesre neveti magát Tom Brady, minden idők egyik legjobb irányítója.

2000 február 27-én, a liga szokásos indianapolisi felmérőjén (combine) megjelentek azok az egyetemisták, akik jelentkeztek az NFL éves draftjára, azaz játékoskiválasztására. Az irányítók között - köszönhetően vezetéknevének - 1-es sorszámmal a University of Michigan irányítója, Tom Brady lépett az edzők elé. Lifegő rövidgatyában és egy indokolatlanul nagy pólóban érkezett, és a helyzet csak rosszabb lett, amikor kibújt az utóbbiból:

"19 évvel ezelőtt a Patriots adott egy esélyt ennek a srácnak: nekem (199). Köszönöm mindenkinek, aki segített, hogy bebizonyíthassam, jól döntöttek" – írta Brady a képhez egy évvel ezelőtt. Az utóírat pedig így szól: "Vajon abbahagyták az ilyen képek készítését ez után?"

Bradyt, aki hatszoros Super Bowl-győztes, 3-szoros alapszakasz és 4-szeres SB MVP, megannyi ligarekord tulajdonosa lett az elmúlt két évtizedben, végül a 6. körben, a 199. helyen talált gazdára. De nem (csak) azért, mert nem volt valami sportos a megjelenése – a teljesítménye sem volt valami meggyőző.

  • A 40 yardos sprintet 5,28 másodperc alatt teljesítette. Az irányítók közül ennél csak egy lassabb aspiráns volt, Chris Redman (Louisville), 5.37-et futott.
  • Az NFL 2019-es idényének 32 kezdő irányítója közül csak a Los Angeles Chargers QB-je, Philip Rivers futott anno 5 másodpercen kívüli időt (5,08) a combine-on.
  • Bradynek a rugói sem voltak valami acélosak: helyből magasugrásban alig több mint 62 centimétert (24,5 hüvelyk), míg helyből távolugrásban nagyjából 250 centimétert (8 láb és 1/4 hüvelyk) teljesített.

Az ESPN segít nekünk, hogy elhelyezzük ezt a produkciót az NFL-be jelentkezők mutatóinak rangsorában. Bradynél lassabb 40 yardot, kisebb függőleges emelkedést és rövidebb távolugrást 2006 óta összesen 65 későbbi NFL-játékos produkált. Közülük 56-an támadó falemberek, a többiek pedig védő falemberek voltak, átlagosan 145,6 kilósak, miközben hősünk 95,7 kg-ot nyomott a combine idején.

De ne vegyük el a derék Tom érdemeit, voltak ugyanis olyan számok, amelyekben kifejezetten jól muzsikált. A három bólyával kijelölt pályán (3 cone drill) 7,2 mp-et villantott, ami a második legjobb idő volt, a 4,38 mp-es idő a 4x10 méteres ún. shuttle run feladatban pedig még az elkapók és running backek között is kimondottan jónak számít.