Saját buliját szervezte, közben 61 pontot dobott Shaquille O'Neal

Lakers v Timberwolves NBADIGITAL
Shaquille O'Neal (L) of the Los Angeles Lakers argues with referee Steve Javie in the second half of Game two of the Western Conference Finals against the Minnesota Timberwolves during the 2004 NBA Playoffs 23 May, 2004 at Target Center in Minneapolis, Minnesota. (Jed Jacobsohn/Getty Images/AFP) FOR NEWSPAPERS AND TV USE ONLY
Vágólapra másolva!
Shaquille O'Neal számára két okból is különleges a mai nap, azaz március 6. Egyrészt ezen a napon született 1972-ben, másrészt pont 28 évvel később, 2000-ben dobta karriercsúcsát a Los Angeles Lakers színeiben, amikor a városi rivális Clippers ellen 61 pontot szórt, emellett leszedett 23 lepattanót. Pedig nem is akart játszani, mert egész nap a buliját szervezte.

Minden idők egyik legjobb centere néhány évvel ezelőtt az Open Court című műsorban mesélt élete egyik legjobb napjáról:

"Aznap felrúgtam a napi rutinomat. Általában a délelőtti edzés után mindig hazamentem, bedobtam néhány majonézes szendvicset, aludtam egyet, majd vissza meccsre, aztán domináltam. De akkor egyáltalán nem akartam játszani, mondtam Kobe-nak, Rick Foxnak és a többieknek, hogy övék a pálya. Általában erre az volt a módszer, hogy gyorsan begyűjtöttem két-három személyi hibát és akkor az edző úgyis gyorsan leültetett, de én át sem akartam öltözni.

Hullafáradtan érkeztem a meccsre, mert nem volt meg a délutáni alvásom a szervezkedés miatt, aztán csak beöltöztem.

A Clippers eleinte lemosott minket a pályáról, Phil Jackson pedig velem üvöltözött, hogy miért nem csinálok semmit. Mondtam a srácoknak, hogy "oké, adjátok ide a labdát".

Aztán megláttam, hogy Pete Chilcutt egyedül fog engem, arra gondoltam, hogy ez sima lesz. Próbált más is védekezni ellenem, meg folyamatosan faultolni, de még a büntetőket is próbáltam jól dobni. Eljuttam 20-ig, aztán 30-ig, aztán 40-ig, 50-ig, ekkor mondták a többiek, hogy menjek rá a 60-ra. Aztán ebből 61 lett, de öt perccel a vége előtt Phil lecserélt, amit nagyon sajnáltam, mert a 70, de talán a 80 is összejött volna.

Ja, és még valami. A buli parádésan sikerült, ott volt az összes hollywoodi szupersztár."

Shaq egyébként abban az évben valóban a kosárvilág királya volt: ő lett az All-Star gála, az alapszakasz, és a döntő legértékesebb játékosa is (MVP), a fináléban az Indiana Pacerst 4-2-es összesítésben verte a Lakers. O'Neal ekkor nyerte 4 bajnoki címéből (2000, 2001, 2002, 2006) az elsőt.