Társoldalunk:

Egymilliárd dollárt buknak az amerikai egyetemek a kosárdöntő törlése miatt

2020.03.14. 11:24

Ahogyan a világon szinte az összes sportszervezet, úgy az amerikai egyetemi sportszövetség (NCAA) is a bajnokságok felfüggesztése mellett döntött a koronavírus-járvány miatt. Ez azt jelenti, hogy 2020-ban elmarad a kosárcsapatok 64-es döntője, a March Madness, ami az egész ország egyik kedvenc sporteseménye.

A márciusi szuperdöntő megrendezését 1939-ben vezették be, és ez lesz az első alkalom, hogy az idény végén nem hirdetnek bajnokot. A March Madness a fiatal egyetemi játékosok számára a legjobb alkalom, hogy az NBA-csapatok figyelmét felhívják magukra, egy-egy komoly teljesítménnyel nagyot változhat a kosarasok megítélése. De nemcsak a játékosmegfigyelők tekintete szegeződik ilyenkor a meccsekre, hanem az egész Egyesült Államok kosárlázban ég ekkor. Milliók töltik ki a saját maguk által elképzelt ágrajzot a végső győztessel, aztán ezeknek nagy része már az első körben borul - a papírformával együtt.

A tornát közvetítő CBS csatorna nézettsége ilyenkor az egekben van, és természetesen az NCAA sem jár rosszul, a közvetítési jogokból, jegyeladásokból, reklámokból a szervezet, valamint az egyetemek mintegy egymilliárd dollárt kaszálnak (tavaly 933 milliót), idén viszont elesnek ettől az összegtől.

Több kosaras számára is véget érhet a pályafutása, ugyanis sokakból nem lesz profi játékos. Az NCAA jelenleg azon dolgozik, hogy a végzősök számára plusz egy tanulmányi évet adhassanak.