Egymilliárd dollárt buknak az amerikai egyetemek a kosárdöntő törlése miatt

GettyImageRank2 Baltimore - Maryland Worcester Polytechnic Institute NCAA Sports Activity Healthcare And Medicine Basket Horizontal LOGO ATHLETE
(FILES) In this file photo taken on March 05, 2020 a NCAA logo is seen on the wall as Yeshiva players warmup prior to playing against Worcester Polytechnic Institute during the NCAA Division III Men's Basketball Championship - First Round at Goldfarb Gymnasium on at Johns Hopkins University on March 6, 2020 in Baltimore, Maryland. - The National Collegiate Athletic Association canceled the US national men's basketball tournament on March 12, 2020, shutting down "March Madness" for devoted basketball fans across the United States. (Photo by Patrick Smith / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP)
Vágólapra másolva!
Ahogyan a világon szinte az összes sportszervezet, úgy az amerikai egyetemi sportszövetség (NCAA) is a bajnokságok felfüggesztése mellett döntött a koronavírus-járvány miatt. Ez azt jelenti, hogy 2020-ban elmarad a kosárcsapatok 64-es döntője, a March Madness, ami az egész ország egyik kedvenc sporteseménye.

A márciusi szuperdöntő megrendezését 1939-ben vezették be, és ez lesz az első alkalom, hogy az idény végén nem hirdetnek bajnokot. A March Madness a fiatal egyetemi játékosok számára a legjobb alkalom, hogy az NBA-csapatok figyelmét felhívják magukra, egy-egy komoly teljesítménnyel nagyot változhat a kosarasok megítélése. De nemcsak a játékosmegfigyelők tekintete szegeződik ilyenkor a meccsekre, hanem az egész Egyesült Államok kosárlázban ég ekkor. Milliók töltik ki a saját maguk által elképzelt ágrajzot a végső győztessel, aztán ezeknek nagy része már az első körben borul - a papírformával együtt.

A tornát közvetítő CBS csatorna nézettsége ilyenkor az egekben van, és természetesen az NCAA sem jár rosszul, a közvetítési jogokból, jegyeladásokból, reklámokból a szervezet, valamint az egyetemek mintegy egymilliárd dollárt kaszálnak (tavaly 933 milliót), idén viszont elesnek ettől az összegtől.

Több kosaras számára is véget érhet a pályafutása, ugyanis sokakból nem lesz profi játékos. Az NCAA jelenleg azon dolgozik, hogy a végzősök számára plusz egy tanulmányi évet adhassanak.