137 éve nem látott állapot köszönthet be az amerikai sportéletben

Los Angeles Lakers v Boston Celtics GettyImageRank2 SPORT nba BASKETBALL
BOSTON, MASSACHUSETTS - JANUARY 20: LeBron James #23 of the Los Angeles Lakers reacts during the game against the Boston Celtics at TD Garden on January 20, 2020 in Boston, Massachusetts. Maddie Meyer/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A koronavírus-járvány miatt szinte az egész világon leállt a sportélet, nincs ez másképp Észak-Amerikában sem. Amennyiben ez májusig is eltart, úgy egy nagyon hosszú sorozat fog megszakadni.

Arról továbbra sincs pontos döntés, hogy a baseballbajnokság (MLB) mikor kezdődhet el, de az biztos, hogy a március 26-i idénynyitónak búcsút mondhat a liga.

A hokisoknál (NHL) a tulajdonosok és a komisszár, Gary Bettman továbbra sem szeretné törölni a szezont, azonban azt is elmondták, hogy az első számú prioritás az, hogy a 2020-2021-es idényt már a normál kerékvágásban, csapatonként 82 alapszakaszmeccsel, majd a rájátszással rendezzék meg.

Az NBA eredetileg 30 napig szünetel, ez április 10-én járna le, de a jelenlegi állapot szerint teljesen kizárható, hogy akkor folytatódjon a bajnokság.

Egyre több pozitív vírustesztről lehet hallani, nemcsak játékosok, de stábtagok is folyamatosan fertőződnek meg.

A liga is arra készül, hogy inkább határozatlan időre felfüggeszti a küzdelmeket, ráadásul valószínűleg a játékosok fizetését is be fogja fagyasztani. A kosarasok kéthetente kapják a fizetési csekket, április 1-jén még biztosan számíthatnak rá, 15-én viszont már kétséges. Erre egyébként a kollektív szerződés lehetőséget biztosít.

LeBron James két lakerses csapattársa is elkapta a koronavírust Forrás: AFP/2020 Getty Images/Maddie Meyer

Az NFL-ben jelenleg tombol a holtszezon, azaz a szabadügynökpiac eseményei a legfontosabbak. Itt egyelőre nincs veszélyben a szeptemberi kezdés. A "tavaszi NFL"-ként idén életre hívott XFL-nek viszont le kellett húznia a rolót, ezt a liga első embere, Oliver Luck jelentette be péntek este.

Az MLS felfüggesztését a napokban hosszabbították meg május 10-ig, így ott szinte biztos nem lesz áprilisi mérkőzés. Ez már csak azért is fontos,

mert jelen helyzetben egyik major ligában sem fognak meccseket rendezni áprilisban, az észak-amerikai sportéletben ez utoljára 1883-ban (!) fordult elő.

A koronavírusnak köszönhetően tehát megszakadhat egy 137 éves sorozat.