A koronavírus összedöntheti a ketrecharcosok világát is

UFC 229: Khabib v McGregor GettyImageRank2 SPORT MARTIAL ARTS
LAS VEGAS, NV - OCTOBER 06: Conor McGregor of Ireland laughs after the first round against Khabib Nurmagomedov of Russia in their UFC lightweight championship bout during the UFC 229 event inside T-Mobile Arena on October 6, 2018 in Las Vegas, Nevada. Harry How/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A globális koronavírus-járvány a sport világát is gyakorlatilag lenullázta, és ez alól nem kivétel a ketrecharc sem. A világ legnagyobb szervezete, az UFC, valamint a többi nagy cég, mint a Borics Ádámot is foglalkoztató Bellator, vagy az ázsiai óriás One Championship is hatalmas pénzügyi gondokkal nézhet szembe a betegség okozta bevételkiesés miatt. Törölt gálák, bizonytalan kifizetések, csőddel szembenéző harcosok, hogy csak néhányat említsünk a kór okozta problémák közül.

A legnézettebb ketrecharc eseményeket az UFC rendezte 2019-ben, és ez meg is látszott a vállalat bevételein.

A tavalyi esztendőben a Dana White elnök irányítása alatt álló cég több mint 900 millió dollárt „termelt", ebből 150 milliót kaptak a harcosok.

A tulajdonosok döntése értelmében, 2020 februárjában 300 millió dollár osztalékot fizetett ki az UFC. Többek között Tom Brady szupermodell felesége, Gisele Bündchen, és az amerikai filmsztár, Mark Wahlberg is szép összeget kapott, mint kisebbségi befektető a vállalatban.

Nos, a döntés a globálissá váló koronavírus-járvány miatt így utólag nem bizonyult túlságosan bölcsnek. Jelenleg ott tart az UFC, hogy határozatlan időre elhalasztotta az UFC Fight Night 171-et (március 21-én lett volna), az UFC on ESPN 8-at (eredeti dátum március 28. volt) és az UFC Fight Night 172-őt, amelyet eredetileg április 11-én rendeztek volna meg.

Ha csak a március 21-i, londoni gálát nézzük, egyedül azzal az estével a jegybevételekből több mint 2 millió dollártól estek el.

Ha nincsenek bunyók, akkor nincs bevétel sem, márpedig az ESPN TV és online stream szolgáltató társaság nem azért kötött történelmi,

750 millió dolláros szerződést az UFC-vel öt évre még 2018-ban,

hogy ismétléseket, exkluzív interjúkat adjon a nézőinek az élő gálák helyett.

Ha nincs gála, nincs bevétel. Egyszerű a képlet. Forrás: AFP/2020 Getty Images/Ronald Martinez

Dana White legutóbbi mentőötlete még március 14-én, a brazíliai gálán nem jött be. Akkor az utolsó utáni pillanatban előbb zárt kapussá tették az eseményt a vírus miatt, majd a kezdési időpontját is módosították, ami így nem esett bele a főműsoridőbe az Egyesült Államokban.

A szervezet első nézők nélküli rendezvényét mindössze 672 ezer ember követte nyomon a képernyők előtt, ami az egyik legkevesebb volt, általában millió körüli nézőszámot produkál az UFC.

Az 50 éves sportvezető több szempontból is rendkívül szorult helyzetben lehet. Először is a járvány miatt a világgazdaság recesszióba kerülhet, ezáltal az emberek visszafoghatják a szórakozásra szánt költéseiket,

így nem biztos, hogy a 50-70 dolláros UFC estéket szívesen kifizetik majd egy-egy gála megnézésére a TV-n keresztül.

Másodszor, a szervezet sikere a benne harcolókon múlik, az ő tudásuk, marketingértékük generálja a bevételt. Ezek a bunyósok átlagosan évi 2-3 alkalommal lépnek az oktagonba, azaz egy-egy kieső gála az ő esetükben nem csak azt jelenti, hogy arra az estére elmarad a fizetési csekk, ennél jóval többről, a megélhetésükről van szó.

Ezért adott esetben ott is hagyhatják a promóciót más munka után nézve, a főszereplők nélkül pedig nehéz gálákat rendezni.

Donald "Cowboy" Cerrone (jobb oldalon) évente átlagosan négyszer is ketrecbe lép, ami abszolút kiemelkedő az UFC-ben. Forrás: AFP/2020 Getty Images/Steve Marcus

Harmadszor, és itt visszakanyarodunk a tulajdonosokra, az UFC-t 50%-ban birtokló Endeavor vállalatot rendkívül érzékenyen érinti már most a globális járvány.

A cég hatalmas adósságot görget maga előtt a korábbi felvásárlásai miatt, többek között az UFC-re is 4 milliárd dollárt költöttek. A jelenlegi helyzetben, amikor a rendezvényszervezés, sportesemények mind parkoló pályára kerültek, amelyek a társaság bevételeinek a felét adják, akkor felmerül a kérdés, vajon hogyan tovább, meddig lehet ilyen körülmények között életben maradni a piacon.

Az UFC első embere talán a fentiek miatt is, de úgy döntött, a közvélemény meglehetősen vegyes fogadtatása mellett, hogy a soron következő, 249-es számú gálát mindenképpen megtartják április 18-án.

Igaz, ehhez még egyelőre nincs helyszín, mert New Yorkban, az amerikai járvány egyik legnagyobb gócpontjában erre már nincs lehetőség.

Az már most biztos, hogy nézők nélkül, minden versenyzőt és stábtagot alaposan letesztelve rendeznék meg a gálát, valószínűleg a szervezet Las Vegas-i edzőközpontjában. Az UFC 249 a 2020-as év egyik legjobban várt ketrecharc eseménye lenne, amelyen a tervek szerint

a veretlen Khabib Nurmagomedov (jelenleg könnyűsúlyú világbajnok) és az „őrült" zseni, Tony Ferguson feszülne egymásnak.

Ez a felállás már évek óta foglalkoztatja a rajongókat, mert két emblematikus ikon lépne ketrecbe egymás ellen. Az orosz bunyóst legyőzhetetlennek tartják, míg az amerikai harcos a rendkívüli technikai virtuozitása, a váratlan megoldásai miatt a szurkolók kedvence, és néha tényleg őrült módjára viselkedik.

Érdekesség, hogy ha ez az esemény is elmaradna, akkor valóban kiérdemelné ez a párosítás az „elátkozott" jelzőt,

mert 2015 óta négyszer ugrottak neki a felek a történetnek, azonban kétszer Khabib, kétszer Ferguson dőlt ki a sorból sérülés, vagy fogyasztási nehézségek miatt.

A többi szervezet is bajban

A második legnagyobb szereplő a ketrecharc piacon a 2008-ban alapított Bellator, melynek sorait Borics Ádám is erősíti. Az amerikai szervezet március 13-án tartotta volna az idei év egyik legnagyobb gáláját, a Bellator 241-et.

A koronavírus miatt először úgy döntött a cég, hogy nézők nélkül megy majd az esemény, majd a média képviselőit is kizárták a rendezvényről, végül órákkal a kezdés előtt az egész gálát törölték.

Scott Cocker, a vállalat elnöke elmondta, hogy nem maradt más választása, felelősen akart cselekedni.

Az 57 éves sportvezető korrektül járt el minden résztvevővel, a harcosok, a segítők és mindenki más is, aki a Bellator 241-en dolgozott, megkapta a pénzét a munkájáért attól függetlenül, hogy maga az esemény elmaradt. Egyelőre, akárcsak az UFC-nél, itt is mindenki otthonról végzi a munkáját, és várja a helyzet javulását.

Cocker szerint a május 9-i programjuk lehet a következő esemény, amit megszerveznek, de még ezt a tervet is keresztülhúzhatja a vírus.

Borics Ádám a Bellator harcosa. Fotó: Polyák Attila - Origo

Az ázsiai piacon jelentős szereplőnek mondható One Championship is kényszerpályára került a globális járvány miatt.

A vállalat első embere március 13-án közölte, hogy április közepéig megállnak, de utána 17-től május 8-ig négy, egymást követő zárt kapus gálát terveznek.

A harcosok természetesen még ennek a kijelentésnek is örültek, hiszen így nem maradnak teljesen munka nélkül, még ha a rajongóik biztatását nem is élvezhetik egy ideig a ketrec mellől.

Mind az UFC, mind a többi vállalat egyformán néz szembe egy másik releváns problémával, a harcosok felkészülésének kérdésével.

A koronavírus-járvány lassítására mindenhol a társas távolságtartást ajánlják, azaz a legjobb megelőzése a kórnak, ha csak a minimális módon érintkezünk embertársainkkal.

Na most egy bunyó az oktagonban minden, csak nem ez, ráadásul egy kemény verekedésre nemcsak kardió, erősítő gyakorlatokkal, hanem harccal is készülni kell, ami megint csak az egymással érintkezés problematikáját érinti.

A versenyzők helyzetét az sem könnyíti ez ügyben, hogy több edzőterem, többek között Borics Ádám csapatáé is, bezárt, nem fogad senkit a járvány miatt.

Így maradnak az alternatív megoldások, mint például a „Kölyök" esetében egy edzőtárs hátsókertjében gyűltek össze egy közös tréningre, saját felelősségre.

Adam "The Kid" Borics on Facebook Watch

„Nem attól az embertől félek, aki tízezer ütést begyakorolt egyszer, hanem attól, aki tízezerszer gyakorolta be ugyanazt az ütést." Ez az egyik...

Összegzés

Az biztos, hogy egy darabig senki nem nézheti meg élőben a kedvenceit a ketrecben, marad a TV és az online stream adta lehetőség. Persze nagy kérdés, hogy az emberek egy gazdaságilag nehéz helyzetben mennyire költenek majd a szórakozás e fajtájára, mennyire lesz kelendő szolgáltatás a ketrecharc.

Addig is, a legnagyobb szervezetek mindent megpróbálnak majd, hogy a lehető legkisebb veszteség elszenvedése mellett legyenek túl a mostani, vírus okozta nehéz időszakon,

ami a szponzorációs megállapodásokat, a TV-s és egyéb bevételeket is meglehetősen érzékenyen érinti.