Ez volt Michael Jordan karrierjének legemlékezetesebb napja

_XYZ123ABC Square Vertical
Michael Jordan (L) of the Chicago Bulls leaves Larry Johnson of the New York Knicks behind as Jordan drives to the basket in the second quarter 09 March at Madison Square Garden in New York. AFP PHOTO/Stan HONDA (Photo by STAN HONDA / AFP)
Vágólapra másolva!
Michael Jordan végtelenül eredményes pályafutásában valamilyen rejtélyes okból kifolyólag március 28. volt az a nap, amit többször is sikerült emlékezetessé tennie.

A kosárlabdázás történetének valaha volt legjobb játékosa először éppen harminc éve, 1990. március 28-án írta fel a nevét ehhez a naphoz: a Cleveland Cavaliers ellen idegenben 117-113-ra megnyert mérkőzésen 69 pontot szerzett, sem előtte, sem utána nem dobott több pontot. Ha ehhez még hozzátesszük, hogy 18 lepattanót is leszedett, akkor könnyen igazat adhatunk azoknak, akik azt mondják, hogy élete mérkőzését játszotta azon az estén.

Habár Jordant 1987-88-ban az év legjobb védőjátékosának választották, és híresen jól (olykor szó szerint kegyetlenül jól) védekezett, nem volt az a nagy lepattnószedő, a karrierátlaga például 6,2 volt.

Számos forrás szerint ugyancsak március 28-án (bár pont az NBA hivatalos oldala szerint 29-én, de szinte biztos, hogy ez csak elírás) játszotta a legendás "dupla nikkel" meccset a New York Knicks ellen.

Jordan 1995 március 18-án minden idők legrövidebb sajtóközleményében (I'm Back, azaz Visszatérek) tudatta a világgal, hogy megjött az esze, és eldobva a baseballütőt, visszatér a kosárlabdapályára. Első meccsén 19 pontot dobott az Indiana Pacersnek, az ötödik találkozón azonban a Madison Square Gardenbe, a New York Knicks ellen volt kiírva a Bulls. A Garden Jordan egyik kedvenc csarnoka volt, szinte mindig fantasztikusan játszott, és ez 25 évvel ezelőtt sem volt másként.

A mérkőzés a "double nickel game"-ként vonult be a sporttörténelembe: a 45-ös mezben játszó Jordan (a 23-ast a visszavonulása után visszavonultatta a Bulls...) 55 pontot szerzett (21/38 mezőnyből, 10/11 a büntetővonalról), mellé leszedett 4 lepattanót, volt két gólpassza és egy labdaszerzése. A meccs neve az amerikai kamionos szlengből jön: számukra 55 mérföld/óra a sebességhatár, az 55 pedig két nikkel ötcentessel egyenlő.

Utolsó szezonjára is jutott egy emlékezetes meccs: 2003. március 28-án utojára lépett pályára Kobe Bryant ellen.

A meccset a Lakers nyerte 108-94-re, és a Jordant példaképének tartó Bryant, mintha csak jelezte volna, hogy kész átvenni a stafétát: 55 ponttal búcsúztatta MJ-t.