Társoldalunk:

Vér a jégen, eltört arccsont, kis híján amputált láb - súlyos sportsérülések

2020.04.20. 07:05

A sportolók számára nem is történhet rosszabb, mintha súlyos sérülést szenvednek, így a további pályafutásuk, a megélhetésük is veszélybe kerül. A történelem során sajnos jó pár kimondottan komoly sérülés történt, amely valamilyen módon megváltoztatta egy-egy sztár életét. Összegyűjtöttük a legdurvább sérüléseket, a sorozat első részében az Egyesült Államok sportpályáin néztünk körbe. 1. rész:

A történelem során az amerikai sportokat tekintve is elképesztő mennyiségű súlyos sérülés történt, ezek közül választottunk ki most tíz esetet. Csak erős idegzetű olvasóinknak ajánljuk a videók megtekintését:

1. Malarchuk azt hitte, hogy meg fog halni

1989-ben a 27 éves Clint Malarchuk az észak-amerikai profi hokiligában (NHL) szerepelő Buffalo Sabres kapusa hatalmas szerencsének köszönhetően maradt életben. Malarchuk átcsúszott a hosszú oldalra, ahol a vendégek csatára, Steve Tuttle érkezett, nyomában a Sabres védőjével, Uwe Krupp-pal. A német bekk egy ütközéssel próbálta semlegesíteni Tuttle-t, aki nekiesett a kapunak, közben a korcsolyájának pengéje elvágta Malarchuk nyaki ütőerét, amiből szökőkútszerűen elkezdett spriccelni a vér. A kapus később azt nyilatkozta, hogy azt hitte, meg fog halni. Végül szerencsére nem így történt, ami Jim Pizzutellinek, a Sabres erőnléti edzőjének volt köszönhető, aki vietnámi veterán múltjából adódóan el tudta látni a kapust. A hokis végig eszméleténél volt, egészen a beavatkozásig. Összesen több mint 300 öltéssel kellett összevarrni az ereket és a nyakát, amin egy 15 centis seb keletkezett. Másfél liter vért veszített. Ennek fényében egészen félelmetes, hogy 10 nappal később már ismét ő állt a Sabres kapujában. Igaz, később depressziós és pánikbeteg lett.

2. Zednik nyakát is a korcsolya pengéje vágta el

2008-ban hasonló eset történt az NHL-ben, mint anno Malarchukkal. A Buffalo Sabres a Florida Pantherst fogadta. A harmadik harmad közepén a vendégek csapatkapitánya, Olli Jokinen próbált a sarokban ütközni Clark MacArthurral, de ez olyan szerencsétlenül sikerült neki, hogy ellenfele lába kibillentette az övét is, ami felvágódott, a korcsolyájának pengéje pedig az arra járó csapattárs, Richard Zedník nyakát találta el. A szlovák játékos is elesett, de mielőtt földet ért volna, már tekintélyes mennyiségű vért veszített. A veterán szélsőnek volt annyi lélekjelenléte, hogy odakorizzon a kispadhoz, ahol gyorsan elszorították az artériát. Kórházba szállították, stabilizálták az állapotát, majd megoperálták, valójában egyáltalán nem is volt veszélyben az élete.

3. Boychuk szemhéját kilencven öltéssel varrták össze

2020-ban is volt az első kettőhöz hasonló szörnyű eset: a New York Islanders hátvédjének, Johnny Boychuknak kilencven öltéssel varrták össze a szemhéját. A Montreal Canadiens elleni meccsen Boychuk hátulról meglökte a finn játéksot, Artturi Lehkonent, aki ettől előre dőlt, és közben lába hátralendült, a korcsolyájával pedig felvágta Boychuk szemhéját. Az Islanders hokisa azonnal az öltözőbe sietett, és szerencsére végül kiderült, hogy a szeme nem sérült meg.

4. Fiala sérülése után a meccs is félbeszakadt

A jégkorongban sem csak a korcsolya pengéje tud sajnos súlyos sérülést okozni. 2017-ben a St. Louis Blues a Nashville Predators csapatával csapott össze az NHL-ben, amikor vendégek svájci játékosa, Kevin Fiala súlyos lábsérülést szenvedett – a bal lába furcsa szögben csavarodott el – , miután a palánknak ütközött. A meccs percekig állt, Fialát hordágyra rögzítve kellett levinni, majd azonnal kórházba szállították.

5. Livingston felállt a padlóról

2007-ben a Los Angeles Clippers a Charlotte Bobcats ellen lépett pályára az NBA-ben. A Los Angeles-i klub irányítója Shaun Livingston ziccert rontott, majd rosszul ért talajt. A klasszisnak elszakadt az elülső és hátulsó keresztszalagja, valamint kificamodott a térde. Ennek ellenére visszatért a pályára, sőt, 3-szoros bajnok lett és tavaly vonult vissza.

6. Hayward borzasztó bokatörése

2017-ben a Cleveland Cavaliers-Boston Celtics NBA-nyitórangadón a vendégek nyáron szerződtetett sztárja, Gordon Hayward borzasztó bokatörést szenvedett. A hatodik percben egy belöbbölt labdáért ugrott fel, a földet érése viszont annyira rosszul sikerült, hogy ripityára törte a sípcsontját és a bal bokáját. Hayward az eset után szinte napra pontosan egy évet hagyott ki, és a 2018-19-es szezont már végig játszotta (10 meccset hagyott ki, ami NBA-szinten szinte semmi).

7. Nurkic bal lábában kettétört a csont

Egy újabb nem is olyan régi brutális sérülés Jusuf Nurkicé, a Portland Trail Blazers sztárja 2019-ben a Brooklyn Nets elleni összecsapás hosszabbításában szenvedett lábtörést. A bosnyák kosaras megcsúszott az egyik Nets-játkos cipőjén, méghozzá olyan szerencsétlenül, hogy a bal lábában egyből kettétört a csont. A játékos már szeretett volna visszatérni, de éppen akkor léphetett volna pályára, amikor a koronavírus-járvány miatt felfüggesztették a küzdelmeket.

8. Kis híján amputálták Miller lábát

2017-ben az NFL-ben a New Orleans Saints-Chicago Bearst összecsapáson vendégeknél súlyos sérülést szenvedett Zach Miller. Millernek kifordult a térde, s kórházba szállították. A sérülés annyira komoly volt, hogy a meccs után sürgősségi beavatkozást kellett végrehajtani, hogy megmentsék Miller lábát. Szerencsére helyre tudták állítani a vérkeringést a sérült lábában, így sikerült megmenteni.  Összesen egyébként kilenc operációra volt szükség, 23 napot töltött a kórházban. Másfél évvel a horrosérülése után jelentette be a visszavonulását.

9. Hurns bokájára rossz volt ránézni

2019-ben a Dallas Cowboys-Seattle Seahawks NFL-rájátszásban brutális bokasérülést szenvedett Allen Hurns. A Dallas elkapóját még a mérkőzés napján megműtötték, ugyanis a bal bokája természetellenes helyzetben állt az ütközést követően.

10. Eltört Stanton arccsontja

2014 szeptemberében az MLB-ben Giancarlo Stantont, a Miami Marlins egyik legjobb játékosát súlyos sérülésekkel szállították kórházba, miután a Milwaukee Brewers dobójátékosa, Mike Fiers arcon találta a több mint 140 km/h-s sebességgel repülő labdával. Stanton rövid időre az eszméletét is elvesztette, a kórházba szállítást követően kiderült, hogy több helyen eltört az arccsontja és több foga is kitört.