A külvilágtól elzárva is folytatnák az NBA és NHL küzdelmeit

Los Angeles Lakers v Boston Celtics GettyImageRank2 SPORT nba BASKETBALL
BOSTON, MASSACHUSETTS - JANUARY 20: LeBron James #23 of the Los Angeles Lakers reacts during the game against the Boston Celtics at TD Garden on January 20, 2020 in Boston, Massachusetts. Maddie Meyer/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államokban a koronavírus-járvány miatt a négy zajló nagy sport küzdelemsorozata leállt, az ötödik (NFL) viszont csak szeptemberben indulna, de ennek a sorsa is kétséges. A kosárlabda (NBA), a jégkorong (NHL), a baseball (MLB) és a labdarúgás (MLS) bajnokságainak sorsa teljesen bizonytalan. Összeállításunkban ezeknek a bajnokságoknak a sorsát boncolgattuk.

Észak-amerikai Profi Kosárlabdaliga (NBA)

Az NBA tengerentúli idő szerint március 11-én, szerda este állt meg, miután közvetlenül a mérkőzés kezdete előtt kiderült, hogy a Utah Jazz egyik játékosa, Rudy Gobert pozitív vírustesztet produkált.

A liga kezdésként 30 napos szünetet hirdetett, amelynek úgy mentek neki a csapatok, hogy a 82 meccses alapszakaszból 63-67-et teljesítettek.

A leállás pillanatában keleten a Milwaukee Bucks állt az élen (53-12-es mérleggel), míg nyugaton a Los Angeles Lakers (49-14-es eredménnyel) vezette a sort.

Közben újabb sztárok fertőződtek meg, többek között a világ egyik legjobbjaként számon tartott Kevin Durant. A Brooklyn Nets kétszeres bajnokán kívül még három csapattárs is elkapta a vírust.

Az együttesek mögött álló tulajdonosok és az NBA első embere, Adam Silver mindeközben a háttérben azon dolgoztak, hogy be lehessen fejezni a 2019/2020-as bajnoki szezont.

A legújabb tervek szerint mind a 30 csapat egyetlen arénában, a külvilágtól gyakorlatilag hermetikusan elzárva játszaná le az alapszakasz még hátralévő meccseit, majd a rájátszást.

Kevin Durant (jobb oldalon) már felépült a betegségből. Forrás: AFP/2018 Getty Images/Jayne Kamin-Oncea

Az alapszakasz-mérkőzések a helyi televíziókkal kötött szerződések miatt fontosak, mert ezek kimondják, egy idényben legalább 70 találkozót kell közvetíteni, különben jelentős összegtől esnének el a csapatok és a liga. Ezen kívül a járványhelyzetre is érvényes kollektív szerződés értelmében minden egyes le nem játszott meccs 1%-os fizetésmegvonással járna, amit a játékosok sem szeretnének.

LeBron James, napjaink legnagyobb sztárja minden egyes végleg elmaradt Los Angeles Lakers találkozóval nagyjából 400 000 dollárt veszítene.

A realitások talaján maradva valószínűleg 5-7 találkozó menne még le a rájátszás előtt, amivel pont teljesülne az előbb említett TV-s kötelezettség. A 16 csapatos playoff-ban elképzelhető, hogy az első körökben nem négy, hanem csak három nyert meccsig mennének a küzdelmek.

A helyszínnel kapcsolatban elindultak a keresések, a liga illetékesei szerint szóba jöhet a most amúgy is teljesen kiürült Las Vegas, ahol legutóbb Kennedy elnök meggyilkolása után zártak be a kaszinók, és akkor is csak pár órára.

Amerika játszóterén kívül még Orlando, Atlantic City, Hawaii, Lousville és a Bahama-szigetek is esélyesek az NBA fogadására.

Jelen állás szerint június végén folytatódnának a küzdelmek a ligában.

Ha ez valóban így lesz, akkor borul a jövő évi menetrend is, és a június 25-re tervezett amatőr játékosbörzére (draftra) ősszel kerülne sor, míg a következő idény karácsony táján kezdődne.

A mindig pezsgő Las Vegas most teljesen kihalt a járvány miatt. Forrás: AFP/2020 Getty Images/Ethan Miller

Észak-amerikai Profi Jégkorongliga (NHL)

Egy nappal az NBA leállása után, március 12-én az NHL vezetősége is úgy határozott, hogy a járvány és a kosarasokkal közösen használt öltözők okozta kockázat miatt szüneteltetik a liga küzdelmeit. Hasonlóan a kosárlabdához, itt is 82 mérkőzéses lenne az alapszakasz, amelyből a résztvevők 69-71 találkozót teljesítettek már.

A szünetben a keleti konferencia élén a Boston áll összesen 44 győzelemmel, 14 „sima" és 12 hosszabbításos vereséggel. Nyugaton a címvédő St. Louis vezet 42-19-10-es mérleggel.

Az NHL illetékesei akár egy késő tavaszi újrakezdést is elképzelhetőnek tartanak, de felkészültek a további csúszásra is. Ennek első lépéseként július vége helyett augusztus végéig sikerült minden egyes csarnokra használati engedélyt szerezni, ami elengedhetetlen volt a tervezéshez.

Abban is általános egyetértés van a felek között, hogy nem szabad egyből folytatni a küzdelmeket a jégen a sérülések elkerülése végett.

A tervek szerint egy rövidített, két hetes edzőtáborba kellene kezdeni a csapatoknak, hogy újra megfelelő formában legyenek.

Bár otthon mindenki külön, személyre szabott programok szerint készül, ez még önmagában nem lenne elég.

Ryan Getzlaf, olimpiai bajnok hokis kihasználja az otthon töltött időt, és saját maga szórakoztatására épített a kertbe egy csirkeólat. Forrás: AFP/2016 Getty Images/Ronald Martinez

A fertőzést itt sem úszták meg a játékosok, az Ottawa Senators több hokisa is elkapta a kórt. A betegség mellett ugyanakkor mind a jégkorongozók, mind a tulajdonosok elkötelezettek a folytatás mellett. Ennek egyik oka, hogy

óvatos becslések szerint már most néhány százmillió dollár veszteséggel számolhat az NHL, de ha nem alakulnak jól a dolgok, ez a szám könnyen egymilliárd dollár is lehet.

A jelenlegi veszteségek komolyan befolyásolják a jövő évi fizetési sapkát is, amelyet az előző szezon bevételei alapján kalkulálnak. Ez a leállás előtt úgy nézett ki, hogy a jelenlegi 81,5 millió dollárról jövőre 84-88 millióra emelkedhetett volna a keret. Aztán jött a globális járvány és a teljes leállás.

Az NBA és az NHL érintettjei is szeretnék valamilyen módon befejezni a bajnokságaikat, hogy kiszolgálják a rajongókat és a szponzori, közvetítési szerződéseknek is eleget tegyenek. Hogy milyen fontos a TV a ligák életében, arra a tavalyi pénzügyi jelentéseik kiváló választ adnak.

Mind az NBA, mind az NHL a rájátszásban realizálta a legtöbb TV-hez kapcsolódó bevételét 2018/2019-ben, nagyjából 62%-át a teljes szezonra vonatkozó összegnek.

Észak-amerikai Profi Labdarúgó-Bajnokság (MLS)

Eredetileg február 29-től október 4-ig tartott volna az alapszakasz, a rájátszás pedig november 7-én zárult volna az MLS Kupa döntőjével. A bajnokságban összesen két fordulót sikerült teljesíteni, amikor az NHL-hez hasonlóan, március 12-én felfüggesztették a koronavírus-járvány miatt a pontvadászatot, méghozzá első körben 30 napra.

Sokáig úgy tűnt, hogy a gyors leállást követően itt nem lesz fertőzött játékos, majd

április 2-án a Philadelphia Union csapata hivatalosan bejelentette, hogy egyik futballistája, akit nem nevezett meg, elkapta a kórt.

Már az MLS-ben is van fertőzött játékos. Forrás: AFP/2019 Getty Images/Jamie Squire

A 26 együttest tömörítő MLS illetékesei március 19-én meghosszabbították az eredetileg egy hónaposra tervezett szünetet, és a Járványügyi Központ (CDC) rendezvényekre vonatkozó korlátozó intézkedéseit szem előtt tartva május 10-re halasztották a folytatást.

Emellett a liga elrendelte azt is, hogy a klubok zárják be az edzőközpontjaikat is a vírus terjedése miatt.

Ezzel együtt már készülnek vészforgatókönyvek is a bajnokság befejezésére, így az is előfordulhat, hogy júliusban indulnak újra a meccsek, méghozzá heti kettő találkozóval.

Ha ez a terv lép érvénybe, akkor december 12-én vagy 19-én érne véget az idény, ami elég megterhelő lenne mindenkire nézve, de technikai akadálya ennek nem lenne és mindenki a pénzénél maradna.

Észak-amerikai Profi Baseball-Bajnokság (MLB)

A baseball annyiban különbözik az előzőektől, hogy itt március 26-án kezdődött volna a szezon, de március 12-én itt is bejelentették a vezetők, hogy két héttel később rajtol az idény a koronavírus-helyzet miatt. Ez az álláspont mindössze négy napig tartott, amikor 16-án a korábban is említett CDC intézkedésekkel egyetemben határozatlan időre felfüggesztették a rajtot.

A liga irányítói és a tulajdonosok nehéz helyzetben vannak, ugyanis a játékosokkal kötött kollektív szerződés értelmében, ha esetleg nem lenne 2020-ban baseball a járvány miatt, akkor is ki kellene fizetni összesen 170 millió dollárt a csapattagoknak.

Bevétel nélkül ez komoly kiadás lehet, még akkor is, ha ez rendes üzletmenetben évi 4 milliárd dollárt jelent a 30 együttes játékosainak. Ugyanakkor a sztárok is érdekeltek a meccsekben, mert kevesebb mérkőzésért arányosan kevesebb fizetés járna, így ők sem szeretnék, ha rövidített bajnokság lenne.

A meccsnapi bevételek rendkívül fontos részt képeznek a csapatok életében. Forrás: AFP/2019 Getty Images/Elsa

A kezdést illetően az illetékesek bíznak a május közepében, ugyanakkor már azzal is számolnak, hogy előfordulhat, hogy egy ideig zárt kapuk mögött, nézők nélkül mennének a találkozók.

Ez óriási csapás lenne, mert az MLB-ben van a legtöbb hazai meccs, évi 81 alkalommal léphetnek a csapatok pályára a saját szurkolóik előtt.

Ez egy-egy alkalommal 35-45 000 fizető embert jelent, és az ezzel járó büfés, mez és egyéb relikviás bevételeket a stadionokban. Viszonyításképpen az NBA és NHL esetében évi 41 hazai mérkőzés van az alapszakaszban, átlagosan 15-20 000 néző előtt.

Ha május közepén elindulhatna az idény, akkor az eredeti október 28-as bajnokavatás helyett télen fejeződhetnének be a csaták, baseball szempontjából finoman fogalmazva sem ideális időjárási körülmények között.

Profi Amerikaifutball-Liga (NFL)

A listánk utolsó szereplője a legnézettebb sportág az Egyesült Államokban. A globális koronavírus-járvány terjedési ütemének szempontjából az NFL 2019/2020-as szezonja még pont jókor ért véget (február 2-án volt a Super Bowl).

Az új idény szeptember 10-én, csütörtökön kezdődne. Ezt megelőzi majd az április 23. és 25. között rendezett draft, amelyet már utolért a járvány, mert Las Vegasban közönség és show nélkül lesz az eredetileg igazi népünnepélynek tervezett börze.

Május 19-én pedig el szeretnék indítani a tavaszi edzőtáborokat is a tengerentúlon. Mindazonáltal a liga illetékesei az utóbbi kapcsán folyamatosan figyelik a járványhelyzetet az országban.

Az NFL vezetősége a relatíve késői kezdés mellett is dolgozik az esetleges alternatív megoldásokon arra az esetre, ha ősszel is fennállna a járványügyi helyzet. Akárcsak a baseball esetében, itt is elképzelhetőnek tartják, hogy zárt kapuk mögött rendeznék a meccseket.

Ezzel ugyan jelentős mérkőzésnapi bevételtől esnének el a tulajdonosok, és az akár 40-50 ezer bérletest is kárpótolni kellene, de a TV-s díjakra ez nem lenne hatássa.

A Tampa Bay Buccaneers bérleteseinek száma jelentősen megugrott Tom Brady érkezésének hírére. Ráadásul az új bérletek árát 15 százalékkal megemelte a klub. Ezután nem jönne jól a nézők nélküli rendezés. Forrás: AFP/2020 Getty Images/Maddie Meyer

A másik lehetőség, hogy lerövidítenék az egész szezont. A liga 16 mérkőzéses alapszakaszában minden csapat 12 meccset játszik a saját főcsoportjában lévő vetélytársakkal, és négyet a másik főcsoportbeli ellenfelekkel. A CBS információ szerint ebben az esetben, az első körben utóbbi négyről lemondhatna az NFL, ha a helyzet úgy kívánja.

A liga illetékesei egyelőre az eredeti elgondolások mentén tervezik a szezont, ráadásul március 31-én a klubtulajdonosok megszavazták, hogy már a következő szezontól 12-ről 14 csapatosra bővítik a rájátszás mezőnyét.

Az NFL illetékesei csak akkor térnek el az eredeti tervektől, ha augusztusban is úgy látszik, hogy nem fogják feloldani a járvány miatt bevezetett korlátozásokat és tiltásokat az országban.