Társoldalunk:

Üres edzőpályákon kezdődhet el a baseball-liga szezonja

2020.04.04. 11:32

Az észak-amerikai profi ligák minden követ megmozgatnak, hogy ne maradjon el a következő szezon, de nem könnyű megtalálni a legjobb megoldást.

A két rossz közül a kisebbiket próbálja tető alá hozni a profi baseball-liga (MLB), amelyik vagy lefújja az egész 2020-21-es idényt (ez a rosszabb megoldás), vagy üres stadionokban, nézők nélkül rendezik meg a szezon első részét. A liga irányítói vélhetően ez utóbbi opciót választják, írja a The Athletic című lapra hivatkozva a Yahoo Sports

Azonban ez sem egyszerű történet. A tervek szerint ugyanis vagy Floridába, de még inkább Arizonába telepítenék át a liga összes csapatát, ahol a klubok közel felének van állandó edzőtábora Phoenix környékén. Ezeken a pályákon, nézők nélkül rendeznék meg a mérkőzéseket.

  De 30 csapat logisztikáját megoldani egyetlen térségben extrém kihivás, és vélhetően számtalan vita forrása is lesz

– mondta az MLB egyik munkatársa, hangsúlyozva, hogy helyi, állami és szövetségi szinten is segítségre lenne szükségük ennek kivitlezéséhez. Ugyanakkor a klubok kisebb költséggel tudnának üzemelni (pl. nem lennének utazási kiadások), és nem kellene lemondani a televíziós bevételekről sem.

A liga vezetői ugyanakkor tisztában vannak vele, hogy a teljes védettséget így is szinte lehetetlen garantálni. "Vegyünk egy példát: egy szállodai dolgozó hazamegy, megfertőződik, majd másnap visszajön dolgozni, és megfertőzi a játékosokat, stábtagokat. Ez pont úgy működne, mint a nagy óceánjárókon. A vírus nagyon gyorsan szétterjedne, és újra ott tartanánk, hogy le kell állítani a bajnokságot" – mondta a forrás.

Az MLB mellett a kosárlabdaliga, azaz az NBA is hasonló megoldáson gondolkodik, hogy betudják fejezni az alapszakaszt (amiből csapattól függően 18-20 meccs van hátra), illetve meg tudják rendezni a rájátszást. Az NBA ehhez Las Vegast nézte ki, ahol az összes csapatot el tudnák szállásolni, és egy időben több mérőzést is meg tudnának rendezni.

Az MLB első fordulóját (Opening Day) eredetileg március 26-án rendezték volna meg.