Társoldalunk:

Meghalt az NFL történetének egyik leghíresebb fekete játékosa

2020.04.06. 08:12

84 éves korában meghalt Bobby Mitchell, a Cleveland Browns és a Washington Redskins amerifutball-csapatok korábbi klasszisa, aki a maga idejében számtalan rekordot felállítva került a Hírességek Csarnokába.

Mitchellt 1958-ban a játékoskiválasztó (draft) hetedik körében vitte el a Browns, ahol négy nagyszerű szezont teljesített, összesen 3759 futott és elkapott (scrimmage) yarddal a háta mögött került Washingtonba az 1962-es szezon előtt.

A Redskins volt ekkor az egyetlen csapat a ligában, amelyiknek még nem volt afrikai-amerikai játékosa, de az NFL, valamint Kennedy-kormány részéről is egyre nagyobb nyomás nehezedett a fővárosi csapatra, hogy változtasson ezen.

Ahogy az ESPN nekrológjában olvasható, a Redskins tulajdonosa, George Preston Marshall - szemben a többi csapattulajdonossal - nem azért nem akart fekete játékost a csapatában, mert nem tartotta elég jónak, hanem azért, mert szerint a washingtoni szurkolók "szívesebben néznek fehér focistákat". 

1962-ben aztán mégis megérkezett Mitchell, és azonnal bebizonyította, hogy milyen nagyszerű játékos. Első meccsén a Dallas Cowboys ellen rögtön volt hat elkapása (135 yard) és két touchdownja, majd a következő hétvégén az első hazai meccsen ezt is felülmúlta, a St. Louis Cardinals ellen hét elkapással (147 yard) és ugyancsak 2 TD-vel zárt. Első szezonjában összesen 72 elkapást és 1384 yardot jegyzett, amivel ligaelső lett, míg a következő idényben 69 elkapásból hozott össze 1436 yardot, és volt egy 99 yardos TD-je a Browns ellen.

Tizenegy szezon után, négyszeres Pro Bowl-szereplőként vonult vissza 1969-ben, a neve mellett 91 touchdownnal és 14078 yarddal. 1983-ban választották be az NFL Hírességek Csarnokába.