Társoldalunk:

38 év után lecserélik az NBA legfontosabb szereplőjét

2020.05.14. 08:00

A 2021-22-es idénytől kezdve a Spalding helyett ismét a Wilson fogja ellátni labdákkal a profi amerikai kosárlabda-ligát (NBA).

A Yahoo Sports a döntéshozókhoz közel álló forrásokra hivatkozva számol be hírről, miszerint az NBA és a Spalding közös megegyezéssel vet véget az 1983 óta tartó munkakapcsolatnak, és a jubileumi 75. szezonnak ismét Wilson labdákkal fog nekivágni a liga.

Az NBA ezt megelőzően 1946-os indulásától kezdve 37 éven használt Wilson labdákat, azaz mondhatjuk, hogy újra indul a körforgás.

Még egy évig láthatjuk a Spalding labdákat az NBA-benForrás: AFP/2019 Getty Images/Ethan Miller

A jövőben az NBA mellett a Wilson szállítja a labdát a női profi ligának (WNBA), az NBA két alsóbb kategóriás ligájának (NBA G League és NBA 2K League), valamint az afrikai érdekeltségüknek (Basketball Africa League).

A labda kialakítását nem bízzák a véletlenre. A Wilson mérnökei mellett a tervezésben részt vesznek benne formatervezők, különböző specialisták, valamint az NBA és a játékosszervezet (Player Association, NBPA) által alkotott tanácsadó testület tagjai is. Egyébiránt ugyanazt a bőrt és ugyanazt a gyártási technológiát fogják használni, mint a Spalding esetében tették, azaz nagy változás nem lesz. 

A WNBA-ban a bőr helyett továbbra is kevert anyagú (kompozit) labda pattog majd. A Yahoo megjegyzi, hogy az egyetemi ligában (NCAA) és a középiskolai mérkőzéseken túlnyomórészt már eddig is Wilson labdákat használtak.